Χτύπησε κόκκινο καί παγκόσμιος συναγερμός για την εκτόξευση χρέους στις ΗΠΑ;

Της Κατερίνας Πάντα

Μέρα ορόσημο η Παρασκευή 16-3-2018 για τις ΗΠΑ.
To Aμερικανικό δημόσιο χρέος δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ξεπερνώντας και επισήμως τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στον παρακάτω πίνακα, οι επίπεδες θέσεις είναι οι διάφορες χρονικές περίοδοι συσσώρευσης χρέους στο ανώτατο όριο του, ακολουθούμενες από εκτίναξη, μετά από κάθε αναστολή του ορίου του από το Κογκρέσο.


Κατά τη διάρκεια των 8 ετών των κυβερνήσεων Ομπάμα σχεδόν διπλασιάστηκε, αυξανόμενο κατά 9,3 τρισ δολάρια & αυτό το καθιστά πλέον πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αποκτώντας μία επιταχυνόμενη δυναμική.
Οι τραγικές παρακαταθήκες Ομπάμα & στην εξωτερική του πολιτική αλλά & στην οικονομική του πολιτική σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, δείχνουν τα αποτελέσματά τους επί σειρά ετών, στα δίδυμα ελλείμματα της οικονομίας & στο χρέος, που πλέον κορυφώνονται.

Που οδηγούν τα επιτόκια
Το μέσο μικτό επιτόκιο του 3,5% σε ένα τόσο τεράστιο χρέος δεν μπορεί να κρατήσει σταθερό το δείκτη χρέους / ΑΕΠ & απαιτεί τεράστιες αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας για τα καταφέρει, πράγμα προς το παρόν ανέφικτο.


Παρά τα μέτρα Τραμπ & τη φορολογική του αναδιάρθρωση που άλλωστε θα αργήσουν να δείξουν τα όποια θετικά αποτελέσματα, το αμερικανικό χρέος εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ.
Μόλις χθες το Treasury Department ανακοίνωσε αύξηση χρέους στα $21.03 trillion.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 πριν από έξι περίπου μήνες & λίγο πριν το Κογκρέσο αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ ανερχόταν σε 19,84 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτούς τους έξι και πλέον μήνες το ακαθάριστο εθνικό χρέος αυξήθηκε κατά 1.19 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Που πήγαν?
Τα τρισεκατομμύρια των αυξήσεων χρέους των ΗΠΑ τρέχουν σαν τρελά και κανείς δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει.
Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι και όπου κι αν πήγαν, το ποσό αυτό πρόσθεσε ένα 6% στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος σε μόλις 6 μήνες.
Μήνας & ποσοστιαία μονάδα δηλαδή.

Συμπέρασμα

Με το ΑΕΠ το 2017 στα 19,74 τρισεκατομμύρια δολάρια, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται πλέον στο 106,4% του ΑΕΠ.
Αυτό συμβαίνει σε μια υποτιθέμενη ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία & όχι κατά τη διάρκεια μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το χρέος δεν έπρεπε να αυξηθεί καθόλου, καθώς οι αναπτυσσόμενες φορολογικές εισπράξεις θα αντιστοιχούσαν ή θα υπερέβαιναν τις δημόσιες δαπάνες.
Αντίθετα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος του ακαθάριστου εθνικού χρέους, θυμίζοντας μέρες κρίσης του 2011.
Προφανώς και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρούν τρόπους να “τρέξουν” την οικονομία τους με μεγαλύτερες ταχύτητες, διότι αυστηρές δημοσιονομικές προσαρμογές σε μια τέτοια οικονομία, θα προκαλούσαν εκ νέου διεθνή ύφεση.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •