Γιατί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε ως “Πόντιος Πιλάτος” για τη συνέχιση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών;

Του Δημητρίου  Ν. Τσαϊλά

Κάθε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που σκόπιμα παραβλέπει τις δημοκρατικές αρχές και τους θεσμούς, μόνο ζημιές μπορεί να φέρει στη συμμαχία. Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ έχει υπογράψει τη διακήρυξη ίδρυσης της συμμαχίας, τη Συνθήκη του 1949 της Ουάσινγκτον, στην οποία στο προοίμιό της αναφέρει ότι όλα τα μέλη της είναι «… αποφασισμένα να διασφαλίσουν την ελευθερία, την κοινή κληρονομιά και πολιτισμό των λαών τους, βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και το κράτος δικαίου.»

Παρόλο που οι περισσότεροι συνδέουν το ΝΑΤΟ αποκλειστικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το ΝΑΤΟ είναι μια πολιτικό -Στρατιωτική συμμαχία με δημοκρατικές αρχές στον πυρήνα του.

Η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο από τη δημοκρατία κατά τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, στην Τουρκία δεν υφίσταται δικαστική ανεξαρτησία, θεσμική διαφάνεια, καθώς και δυνατότητα να εκφράσουν οι πολίτες την αντίθεσή τους προς το καθεστώς, η ίδια δηλαδή η ουσία της δημοκρατίας. Οι χώρα αυτή βλάπτει επίσης την αξιοπιστία της σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συμμαχία.


Ως ένα κρίσιμο μέλος του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, βάζουν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας σε κίνδυνο, η οποία στη συνέχεια σπρώχνει το ΝΑΤΟ σε κίνδυνο να εμπλακεί στην ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Έτσι, η Τουρκία προκαλεί συνεχή ζημιά στο ΝΑΤΟ, πολιτικά και στρατιωτικά. Εάν η τουρκική κυβέρνηση συνεχίσει αυτές τις πολιτικές, θα συμβάλει στην αντίληψη του ΝΑΤΟ ως ξεπερασμένο οργανισμό. Τελικά φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να τραβήξει το σχοινί και κάποια μέρα θα ανακοινώσει την απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, και θα είναι πολλές οι κυβερνήσεις που θα ρίξουν δάκρυα. Προσωπικά δεν περίμενα κάποιες διαφορετικές δηλώσεις.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς

Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

 

(O Ναύαρχος Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

  •  
    21
    Shares
  •  
  •  
  • 21
  •  

One thought on “Γιατί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε ως “Πόντιος Πιλάτος” για τη συνέχιση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών;

Comments are closed.