Τι ακριβώς παίζεται στις εκλογές της Ουγγαρίας;

Του Κωνσταντίνου Βέργου

Τρείς μόλις εβδομάδες μένουν ως τις 8 Απριλίου, όταν γίνονται οι Βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία. Το αντισυστημικό συντηρητικό κόμμα Fidesz του Viktor Orbán δίνει τιτάνια μάχη ενάντια στον συστημικό συνασπισμό ‘Ενότητα’ , που συνασπίζει Κεντροδεξία και κεντροαριστερά κόμματα με κοινό άξονα τον ‘Φιλοευρωπαισμό’. Μικρότερα κόμματα είναι το ακροδεξιό Jobbik και το κόμμα των πρασίνων.

Το Fidesz κερδίζει συντριπτικές νίκες από το 2000. Το 2010 κέρδισε 53%, το οποίο εγινε 45% το 2014.  Το Συνταγμα το 2012 προστατεύει , απαιτώντας ισχυρή πλειοψηφία 2/3 στην βουλή ότι δεν θα περνάνε νόμοι σε ότι αφορά δημοσιονομική πολιτική ή θέματα φόρων, συντάξεων κλπ χωρίς ευρεία πλειοψηφία, ενώ επίσης για όσο διάστημα το χρέος είναι πάνω από 50% , τα διοικητικά δικαστήρια δεν θα μπορούν να τα αναιρέσουν. Η χ΄ψρα επίσης δέχεται τις παραδοσιακές αξίες του γάμου (άντρας/γυναίκα) και σε θέματα μετανάστευσης προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα.

Το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ συμπεριφέρθηκαν στη χώρα, ως μια νέα Σοβιετική Ένωση ενώ η Άγκελα Μέρκελ και ο Δρ Σόιμπλε, θεωρούνται ως συνεχιστές του επεκτατικού δρόμου που επέλεξε ο Χιτλερισμός στο παρελθόν στην Γερμανία.

Ουσιαστικά το Fidesz έχει διασφαλίσει την συνοχή της Ουγγρικής κοινωνίας και το επίπεδο διαβίωσης, που αποσυνθέτονταν και  είχαν διαλυθεί με πολιτικές ΔΝΤ που εφάρμοζαν τα κόμματα της ‘Ενότητας’ στο παρελθόν. Τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη και η ευρεία δημοκρατία μετράνε περισσότερο από ευκαιριακή εξαγορά ψήφων βουλευτών και επιβολή αυταρχικών πολιτικών τύπου ΔΝT που θα εξαθλίωναν τη χώρα. Όχι τυχαία λοιπόν η Ουγγαρία εχει ενδυναμώσει τη θέση των πολιτών της σε μια δύσκολη εποχή διασφαλίζοντας τη δημοκρατία και τη συνοχή της κοινωνίας.

Καθόλου τυχαίο ότι  ο Viktor Orbán έχει μπεί στο ‘μάτι του Κυκλώνα’ των δυνάμεων της Παγκοσμιοποίησης,και δη του Ουγγρικης καταγωγής Σόρος, και χαρακτηρίζεται από ακροδεξιός ως ‘ψεκασμένος’. Απλά έχει πετάξει στον σκουπιδοκάλαθο τις επιταγές χωρίς αντίκρυσμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και δίνει την μάχη για την Ουγγαρία και τους Ούγγρους. Τα παγκόσμια συστημικά ΜΜΕ, ελεγχόμενα απο πολυεθνικές, προσπάθησαν  βασισμένα σε περιφερειακά ποσοστά να δημιουργήσουν λανθασμένη εικόνα για τη δημοτικότητα του, όμως οι δημοσκοπήσεις δίνουν άλλο αέρα δίνοντας 30% διαφορά ανάμεσα στο αντισυστημικό κομμα του Fidesz (παιρνει περίπου 53%) και το συστημικό συνασπισμό ενότητα (παίρνει περίπου…23%) . Άσχημα τα μαντάτα για την Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους θιασώτες της παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη…! Ένα αντίπαλο δέος έχει γεννηθεί στην Ευρώπη!

 

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •