Πόσο μπορούν οι δασμοί των ΗΠΑ να επηρεάσουν την μετοχή της ΕΛΧΑ;

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, δείχνει να έχει κοπάσει. Οι τιμές των μετοχών μετάλλων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, καθώς και αυτές των εμπορευμάτων, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για τον κλάδο, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Κι εάν στην Ελλάδα το χρηματιστήριο συνεχίζει να παραμένει τραπεζοκεντρικό, αυτό δεν ισχύει στο πρόσφατο ράλι και για κάποιες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, και λόγω του εξαγωγικού τους χαρακτήρα. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι κι αυτή της ΕΛΧΑ, η οποία πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε αποτελέσματα για την χρήση του 2017.

Η μετοχή της εταιρείας από το δεύτερο μισό του 2016 και μετά κινείται ανοδικά, χαρίζοντας σε όσους την εμπιστεύτηκαν μεγάλες συγκινήσεις. Πόσο όμως εφικτή είναι μια αντιστροφή της ανοδικής πορείας της μετοχής, λόγο των δασμών που επέβαλλαν οι ΗΠΑ; Προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά τόσο στα θεμελιώδη της εταιρείας, όσο και στην τεχνική εικόνα της μετοχής της.

Θεμελιώδη

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα €1,15 δισ. έναντι €895 εκατ. το 2016, με τα EBITDA να ενισχύονται στα €113 εκατ. έναντι €89 εκατ. πέρσι. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα €50,67 εκατ. έναντι €33,34 εκατ. το 2016, με τα κέρδη ανά μετοχή να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2016, στα €0,118.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός, ότι ο δείκτης ιδίων προς ξένων κεφαλαίων βελτιώθηκε αισθητά το 2017, στο 1,18 από 2,09 πέρσι, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την χρήση του 2018, σχετικά με την κερδοφορία. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως η μείωση του δανεισμού για τον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεκινήσει από το 2016 και συνεχίζεται έως και σήμερα, με την καθαρή θέση του ομίλου να διαμορφώνεται στα €668 εκατ..

Όπως παρατηρούμε στην οικονομική έκθεση, ο όμιλος διαθέτει το 92,6% της παραγωγής του στο εξωτερικό, με μόλις το 3% αυτού να εξάγεται στις ΗΠΑ, πωλήσεις αξίας €54 εκατ.. Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, η επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο μάλλον δεν πρόκειται να επηρεάσει την οικονομική πορεία της εταιρείας, μιας και το ποσοστό του 3% μπορεί να καλυφθεί από άλλες αγορές, για παράδειγμα απο Κίνα.

Τεχνική εικόνα

Όπως προαναφέραμε, η μετοχή της ΕΛΧΑ από τον Αύγουστο του 2016 καταγράφει ανοδική πορεία, με αυτή να διαταράσσεται στο δεύτερο μισό του προηγούμενου μήνα, χωρίς όμως να προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, καθώς από τις αρχές του μήνα δείχνει να βρίσκει και πάλι τον βηματισμό της, με την απόδοση 52 εβδομάδων (κλείσιμο 14/3) να βρίσκεται στο 214%.

Με μόλις λιγότερο από 10% free float, η μετοχή δείχνει να έχει προοπτικές περαιτέρω ανόδου, καθώς το P/E να διαμορφώνεται στο 15,10, και η εσωτερική της αξία στο 1,78, με την τιμή προς εσωτερική αξία να βρίσκεται στο 1,008, με την μετοχή να διαπραγματεύεται στην εσωτερική αξία του ομίλου.

Αυτό το οποίο όμως δημιουργεί προοπτικές, είναι το μακροχρόνιο γράφημα. Όπως παρατηρούμε παρακάτω, η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται από τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και πάνω από την υπέρ αγορασμένη ζώνη, με τον όγκο να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (833.303 τεμάχια), και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €3,5698 (γραμμή ΑΒ), δηλαδή σχεδόν 100% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συμπέρασμα

Όπως μπορεί να εξαχθεί απο τα προηγουμένως αναφερθέντα, η μετοχή της ΕΛΧΑ δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από την επιβολή δασμών των ΗΠΑ, με την εταιρεία να ακολουθεί τις προοπτικές του κλάδου, τόσο από άποψη θεμελιώδους όσο και τεχνικής, ενώ στην περίπτωση μιας υποχώρησης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, στο στάδιο πριν την ύφεση, ο κλάδος αναμένεται να υπέρ αποδώσει (overweight).

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •