Εκρηκτικές εξελίξεις: Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τραπεζικοί πηγαίνουν για κακούργημα για 400 εκατ. ευρώ;

Πόρισμα των εισαγγελέων Διαφθοράς ανοίγει και πάλι το σκάνδαλο της δανειοδότησης των κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλιστα δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν και τον Απρίλιο του 2013 ψηφίστηκε νόμος που απαλλάσσει από το κακούργημα της απιστίας και τα τραπεζικά στελέχη που εξασφάλισαν την δανειοδότηση των κομμάτων καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται στην δανειοδότηση, οι εισαγγελείς Διαφθοράς διαπιστώνουν ότι ο σχετικός νόμος δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του δημοσίου.

Απάτη και σύσταση συμμορίας

Εδώ και 8 μήνες οι εισαγγελείς Διαφθοράς μελέτησαν την υπόθεση και έχουν συντάξει Πόρισμα με το οποίο ζητούν την παραπομπή τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το αδίκημα της απάτης και της σύστασης συμμορίας. Αναφέρονται και στην κατάχρηση εξουσίας από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Τα τραπεζικά στελέχη είναι της πρώην ΑΤΕ και νυν Πειραιώς τα οποία ενήργησαν σε συνέργεια με στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το Πόρισμα θα διαβιβαστεί στη Βουλή σε ό,τι αφορά ενδεχομένως την κατάχρηση εξουσίας από κορυφαία πολιτικά στελέχη και τον ενδεχόμενο εκβιασμό ώστε να διαπραχθεί η απάτη. Μένει στην Βουλή να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην σύσταση κάποιας Επιτροπής για την διερεύνηση του όλου θέματος. Σημειώνουμε ότι τα δάνεια των δυο κομμάτων υπολογίζονται για τη μεν ΝΔ στα 211 εκατομμύρια ευρώ για δε το ΠΑΣΟΚ στα 186 εκατομμύρια ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει καταβάλλει μία δόση ύψους 205.000 ευρώ, το 2011. Τα δύο κόμματα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Όλα αυτά την ώρα που οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια του κόσμου για χρέη για 40, 50 ή 80 χιλιάδες ευρώ και τα κόμματα κυκλοφορούσαν και βαλίτσες με μαύρο χρήμα, όπως μαθαίνουμε τώρα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λόγω της υπόθεσης Τσουκάτου.

Η προσπάθεια απαλλαγής

Το Πόρισμα βασίστηκε σε μαρτυρία τραπεζίτη που μίλησε για ανοικτό εκβιασμό από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Σημειώνουμε ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, το βράδυ της 7ης Απριλίου του 2013 εμφανίστηκε τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η οποία προέβλεπε την απαλλαγή για την δανειοδότηση των κομμάτων. Η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη και την υπέγραφαν οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Διον. Σταμενίτης. Κανείς δεν πρόλαβε να αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο. ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε στην ουσία ακύρωσε τις έρευνες για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που είχαν ξεκινήσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους». Τελικώς η εκπρόθεσμη τροπολογία, έφερε αποτέλεσμα, οι Πεπόνης και Μουζακίτης σταμάτησαν οποιαδήποτε έρευνα τότε. Όμως το θέμα δεν έχει κλείσει και πολιτικά και ηθικά και ουσιαστικά. Ίσως να μην κλείσει και ποινικά μετά από την μελέτη και την νέα προσπάθεια των εισαγγελέων διαφθοράς.

Πηγη : periodista.gr

  •  
    129
    Shares
  •  
  •  
  • 129
  •