Ντόναλντ Τραμπ: Εξετάζει την εξαίρεση της Αυστραλίας από τους δασμούς

Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να εξαιρεθεί η Αυστραλία από τους νέους δασμούς που θα επιβληθούν εντός ημερών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, παρείχε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter.

 

Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να εξαιρεθεί η Αυστραλία από τους νέους δασμούς που θα επιβληθούν εντός ημερών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, παρείχε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, σημειώνοντας πως συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

«Μίλησα με τον Aυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Είναι αποφασισμένος να έχει (με τις ΗΠΑ) μια πολύ δίκαιη και αμοιβαία στρατιωτική και εμπορική σχέση. Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια συμφωνία για την ασφάλεια ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλλουμε δασμούς στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο στον σύμμαχό μας, το σπουδαίο έθνος της Αυστραλίας», έγραψε.

Ο Τραμπ ήγειρε το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε πολλούς από τους συμμάχους τους ανακοινώνοντας δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%), από τους οποίους εξαίρεσε «προς το παρόν» τον Καναδά και το Μεξικό. Οι τρεις χώρες επαναδιαπραγματεύονται το τρέχον διάστημα τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου NAFTA.

Επισημοποιώντας πάντως την επιβολή των νέων δασμών την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι είναι ανοικτός στη συζήτηση με κάθε χώρα που επιθυμεί να αποφύγει το μέτρο χωριστά.

Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Αυστραλίας είχαν αξία 400 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (ή περίπου 314 εκατ. αμερικανικών δολαρίων) το 2017, κατά κυβερνητικά στοιχεία.

Αμέσως μετά το μήνυμα του Τραμπ, και ο Τέρνμπουλ -επίσης μέσω Twitter- τόνισε ότι η σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων είναι δίκαιη και βασίζεται στην αμοιβαιότητα.

«Σας ευχαριστώ που επιβεβαιώσατε ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν νέοι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο της Αυστραλίας – αυτό είναι καλό για τις θέσεις εργασίας στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ», έγραψε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Πηγή:pagenews.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •