Πόσα κέρδη αντιστοιχούν στον θάνατο κάθε καπνιστή

Σύμφωνα με το νέο, παγκόσμιο άτλαντα καπνού, στον θάνατο κάθε καπνιστή αντιστοιχούν κέρδη περίπου 9.730 δολαρίων.

“Τρελά” κέρδη βγάζουν οι μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου, την ώρα που οι θάνατοι εξαιτίας του τσιγάρου ξεπέρασαν τα 7,1 εκατομμύρια τον χρόνο…

Συγκεκριμένα τα κέρδη υπερέβησαν τα 62,27 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπερ σημαίνει ότι στον θάνατο κάθε καπνιστή αντιστοιχούν κέρδη περίπου 9.730 δολαρίων.

Ο έκτος παγκόσμιος «Άτλαντας Καπνού» δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Για τον Καπνό ή την Υγεία» στη Νότια Αφρική και δείχνει ότι η βιομηχανία προϊόντων καπνού έχει βάλει ως στόχο τους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου οι άνθρωποι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από αντικαπνιστικούς νόμους.

Οι περισσότεροι από τους 7,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 12% (περίπου 884.000 θάνατοι) σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

«Κάθε θάνατος από τον καπνό θα μπορούσε να αποφευχθεί και κάθε κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μειώσει το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της επιδημίας καπνού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Τζέφρι Ντρόουπ, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο Δρ. Νιλ Σλούγκερ επεσήμανε ότι «ο καπνός προκαλεί βλάβη σε κάθε στάδιο του κύκλου της ζωής του, από την καλλιέργεια έως την διάθεσή του. Συνδέεται με έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο ασθενειών, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και επιδεινώνει τη φτώχεια, ιδίως όταν αρρωσταίνει λόγω του καπνίσματος και πεθαίνει ο στυλοβάτης ενός νοικοκυριού».

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα», η ενεργητική χρήση καπνού και η παθητική έκθεση των ανθρώπων σε αυτόν κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σχεδόν το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές σήμερα. Εξαιτίας των στοχευμένων και επιθετικών προσπαθειών μάρκετινγκ από τις καπνοβιομηχανίες, μόνο στην υποσαχάρια Αφρική η κατανάλωση καπνού έχει αυξηθεί κατά 52% μεταξύ 1980-2016, από 164 σε 250 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

Πηγή:newpost.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •