Κ.Πάντα : ‘Πονάνε άραγε τα παλληκάρια’ απο τα μέτρα Τράμπ;

Κάποιοι ελλιπώς ενημερωμένοι λένε ότι μικρό το κακό σε ότι αφορά τους δασμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα & την ΕΕ. Για να δούμε όμως τι αναφέρει η European Steel association (EUROFER).

‘Βρυξέλλες, 1 Μαρτίου 2018 – Ο Πρόεδρος Trump αποφάσισε να επιβάλει στις ΗΠΑ εισαγωγικό δασμό ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα.  Το κόστος καλύπτει όλους τους χάλυβες που προέρχονται από όλες τις χώρες συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων τόνων που αντιπροσωπεύουν αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2017).
“Από τη μια μέρα στην άλλη, οι εξαγωγές χάλυβα της ΕΕ προς τις ΗΠΑ – οι οποίες ανέρχονταν σε 5 εκατομμύρια τόνους το 2017 – θα μειωθούν δραστικά κατά περίπου 50 τοις εκατό ή περισσότερο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής της Eurofer Axel Eggert.”

Kαι οι Financial Times

“Η Ευρώπη φοβάται την έκθεση στις ατσάλινες άμυνες του Trump
Οι παραγωγοί που μόλις αναδύονται από τις καταστροφές της χρηματοπιστωτικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπίσουν την απειλή από τις ΗΠΑ,
Έχοντας ήδη κλείσει εργοστάσια που απέλυσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους για να μπορέσουν να επιβιώσουν την τελευταία δεκαετία, ευρωπαϊκοί όμιλοι όπως, η ThyssenKrupp της Γερμανίας, η Voestalpine της Αυστρίας και η ινδική ιδιοκτησία της Tata Steel, ήλπιζαν ότι οι υψηλότερες τιμές και η ανάκαμψη της ζήτησης θα ωθούσαν την ανάκαμψη.  Αλλά η καταιγίδα του εμπορίου που έρχεται πέρα ​​από τον Ατλαντικό δεν θα δικαιώσει αυτές τις προσπάθειες. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η έμμεση επίδραση της “εκτροπής”, όπου οι ανταγωνιστές προμηθευτές αναγκάζονται να υποστούν από την αμερικανική αγορά και να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους αλλού. Πρώτος στόχος, η ΕΕ. Έως και 18 εκατομμύρια τόνοι εισαγόμενου χάλυβα θα μπορούσαν να πουληθούν στη Ευρώπη από άλλες χώρες λόγω των Αμερικανικών δασμών, ρίχνοντας τις Ευρωπαικές τιμές και κλείνοντας εργοστάσια.”

Εν ολίγοις υπολογίζεται ότι με τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει πάνω από 2,5 εκατομ τόνους εξαγωγές χάλυβα και να υποστεί 18 εκατ. τόνους εισαγωγές λόγω ελεύθερου εμπορίου.

Η παγκόσμια ανακατανομή του διεθνούς εμπορίου που προκαλούν με μια τους μόνο απόφαση οι ΗΠΑ, διότι αποτελούν τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό των περισσοτέρων κρατών, είναι αρκετή να καθορίσει τις παγκόσμιες τάσεις & να προκαλέσει παγκόσμιες αλλαγές.

Αν η ΕΕ δεν αντιδράσει αποτελεσματικά -πως άραγε?- η να εξαιρεθεί από τα μέτρα Τράμπ, τότε είναι μοιραίο να επιβάλλει με την σειρά της δασμούς προκειμένου να προστατέψει την δική της παραγωγή.
Κάπως έτσι ξεκινούν οι ΗΠΑ την αντιστροφή της τάσης της παγκοσμιοποίησης έστω σε επιλεκτικούς τομείς & κάπως έτσι δένουν στο άρμα τους & τους υπόλοιπους.

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Καναδάς & το Μεξικό είναι κυρίως στο στόχαστρο του Τράμπ σε ότι αφορά τους δασμούς που έθεσε σε χάλυβα & αλουμίνιο. Ο Καναδάς, όχι η Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ, και το Μεξικό είναι το 4ο.  Άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ είναι η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Γερμανία. Όλες αυτές οι χώρες εξάγουν περισσότερο χάλυβα στις ΗΠΑ από ότι η Κίνα. Οι συγκεκριμένες χώρες εμφανίζονται στη λίστα Navarro & Ross.


Θεωρούν ότι το ήμισυ περίπου του εμπορικού τους ελλείμματος είναι με μόλις έξι χώρες: τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα.
Οπως αποφαίνονται: “Εάν εξετάσουμε τις διμερείς σχέσεις της Αμερικής με καθεμιά από αυτές τις χώρες, η βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου είναι σαφώς εφικτή μέσω ενός συνδυασμού αυξημένων εξαγωγών και μειωμένων εισαγωγών, μετά από κάποιες σκληρές έξυπνες διαπραγματεύσεις.

Η Κίνα επίσης είναι το Νο 4 στον κατάλογο των κορυφαίων πηγών αλουμινίου των ΗΠΑ , αλλά η κορυφαία χώρα είναι και πάλι ο Καναδάς. Η όποια πιθανή προσωρινή εξαίρεση του Μεξικού – Καναδά από τους δασμούς θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ΗΠΑ εδώ πάνε για μεγαλύτερο πακέτο. Οι προθέσεις & η ουσία δεν αλλάζουν.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι από τις αλλαγές Τράμπ το πρώτο Ευρωπαικό κράτος που θα χτυπηθεί μακράν, θα είναι η Γερμανία.

Κατερίνα Πάντα