Α. Πάντα: Το μετέωρο βήμα του Ερντογάν γύρω από ένα βαρέλι με πετρέλαιο

Οι Αμερικανοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι βάζουν πάνω απ’όλα τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Και έχουν την δύναμη να τα υποστηρίξουν.
Οπου στρατηγικά συμφέροντα:
1. Υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, αγωγοί, LNG & ενεργειακός έλεγχος της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεκαετιών.
2. Ο Γεωπολιτικός έλεγχος των Βαλκανίων & της ευρύτερης περιοχής με δημιουργία ασφαλούς μπλοκ έναντι της Ρωσίας.

Και στα δύο καλώς η κακώς, εμπλέκεται η Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο σύμφωνα με τα σχέδια τους. Το Σκοπιανό είναι αλληλένδετο με το ενεργειακό της Μεσογείου & όλα μαζί με Ρωσία & Ευρώπη.
Και στα δύο, η Τουρκία μένει απ’έξω.
Οι Αμερικανοί δεν θα κάνουν εκπτώσεις.
Ο Ερντογάν είναι καταδικασμένος να υποχωρήσει.

Η αλήθεια είναι, ότι η ανακοίνωση της ExxonMobil μαζί με την εμφάνιση των πλοίων της συνοδευόμενα από ολόκληρη αρμάδα του έκτου στόλου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας:
«Μέρος της προετοιμασίας αφορά την απόκτηση των σχετικών αδειών και περιλαμβάνει τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές τις έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων που θα διενεργήσουν τις έρευνες και των άλλων στην περιοχή”

Το μήνυμα ήταν σαφέστατο προς την πλευρά της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν πιέζει διεκδικώντας μερίδιο μέσω του ψευδοκρατιδίου της Β. Κύπρου, ελπίζοντας ότι έτσι μπορεί να πετύχει μ’ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και μερίδιο στους υδρογονάνθρακες και διεθνή αναγνώριση μέσω αυτών της Β. Κύπρου, ώστε να δώσει “λύση” στο Κυπριακό αυτή που τον συμφέρει.
Πέφτει σε τοίχο. Δυστυχώς γι’αυτόν τα Αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα για τους δύο ανωτέρω λόγους, ξεπερνούν το ειδικό βάρος της Τουρκίας.


Ο Ερντογάν ζυγίστηκε και βρέθηκε και λειψός και αναξιόπιστος.
Ουδείς επίσης εκ των Ευρωπαίων θα είχε την διάθεση να βρεθεί σε νέα Τούρκικα ενεργειακά παζάρια στο μέλλον μαζί του, χώρια ότι με την Ρώσικη στροφή που πήρε εκβιάζοντας, οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία διάθεση να βάλουν τους Ρώσους στο ενεργειακό παιχνίδι μέσω αυτού, ούτε να τον ανακηρύξουν ρυθμιστή της υπόθεσης.
Μέσα σε όλα αυτά, δεν αποκλείεται να ζήσουμε με τη σειρά μας ένα εξαιρετικά θερμό επεισόδιο με θύματα. Γιατί τα συμφέροντα ένθεν κακείθεν είναι τεράστια.

Μέχρι τον Οκτώβριο υπολογίζεται να αρχίσουν οι γεωτρήσεις χωρίς φυσικά Τούρκικη άδεια.
Αν ο Ερντογάν δεν υποχωρήσει υλοποιώντας τις απειλές του & χρειαστεί να ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους όπου ένας ανεξέλεγκτος Ερντογάν θα επιχειρήσει να συγκρουστεί με τον Αμερικανικό στόλο & τα συμφέροντα, τότε γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα ακολουθήσει για την ίδια του τη χώρα.
Η αλήθεια είναι ότι οδηγεί τον εαυτό του σε όλο και πιο βαθύ αδιέξοδο.

Κατερίνα Πάντα

(Τιτλοι: new-economy.gr)

  •  
    73
    Shares
  •  
  •  
  • 73
  •  

One thought on “Α. Πάντα: Το μετέωρο βήμα του Ερντογάν γύρω από ένα βαρέλι με πετρέλαιο

Comments are closed.