Ο Κιμ κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τη Νότια Κορέα

Οι συνομιλίες που είχαν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για την αναζήτηση τρόπων να συνεχιστεί η προσπάθεια εκτόνωσης της διμερούς έντασης κατέληξαν σε μια «ικανοποιητική» συμφωνία, μετέδωσαν βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ νωρίς την Τρίτη (6/3), χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Ο Κιμ παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας δείπνο σε δεκαμελή νοτιοκορεατική κυβερνητική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, κορυφαίος σύμβουλος του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν για θέματα εθνικής ασφάλειας, κι είχε μια «ανοιχτόκαρδη συζήτηση» με τα μέλη της, με σκοπό να υπάρξει «ουσιαστική βελτίωση» των διακορεατικών σχέσεων και να «διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», μετέδωσε το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πιθανή σύνοδος κορυφής, την οποία ο Κιμ «ενέκρινε», τρόποι να «αποκλιμακωθούν οι οξείες στρατιωτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο» και να συνεχιστεί ο διάλογος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στο δείπνο αυτό ο Κιμ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011. Η συνάντηση έγινε λίγο καιρό μετά την επίσκεψη της αδελφής του Κιμ Γιο Γιονγκ, υπουργού της κυβέρνησής του, στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο, με την ευκαιρία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει ελπίδες ότι η διαδικασία διμερούς επαναπροσέγγισης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει σημειώσει πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξο» για τις διεργασίες.

Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για τη «συμφωνία» ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία, η οποία επέδωσε στον Κιμ προσωπική επιστολή του προέδρου Μουν, θα επιστρέψει εντός της ημέρας στη Σεούλ έπειτα από συναντήσεις που θα έχει και με άλλους αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Σεούλ από την πλευρά της διευκρίνισε πως δεν υπήρξε χειροπιαστή συμφωνία όσον αφορά την πιθανή σύνοδο κορυφής Μουν-Κιμ, η οποία εάν γίνει θα είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση μετά το 2007. Τα δύο μέρη «συζήτησαν» και «έχουν κοινές απόψεις» για ορισμένα ζητήματα, δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στη νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Οι απεσταλμένοι της Σεούλ, οι πλέον υψηλόβαθμοι που επισκέφθηκαν την Πιονγιάνγκ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, αναμένεται να ταξιδέψουν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητήσουν όσον αφορά το ταξίδι τους στη Βόρεια Κορέα με αξιωματούχους των HΠΑ, κατά τη νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει να επαναλαμβάνει ότι πριν καν εξετάσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, η Πιονγιάνγκ πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς εν μέσω των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, τις «σκληρότερες» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα, κατά τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Γιάννης Φιλιππάκος

Πηγή:newsbomb.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •