Νέα «βόμβα» στην παγκόσμια οικονομία από την Κίνα

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Από την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Donald trump, το παιχνίδι στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον. Οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας και έξοδο από διάφορες εμπορικές συμφωνίες (NAFTA κα) άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, δημιουργώντας εύλογους προβληματισμούς στις υπόλοιπες οικονομίες.

Η πρόσφατη του απόφαση να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θορύβησε τους εμπορικούς του εταίρους, με την Κομισιόν να απειλεί εχθές με επιβολή δασμών σε διάφορα είδη αμερικανικών προϊόντων. Η σημαντική κίνηση όμως ήρθε προχθές Δευτέρα από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε μείωση της φορολογίας ύψους περίπου 800 δισ. γουάν ($126 δισ.). Για πoιο λόγο όμως η Κίνα προέβη σε μια τέτοια κίνηση;

Τα κίνητρα
Η εταιρική φορολογία στη Κίνα ανέρχεται στο 25% και των φυσικών προσώπων στο 45%. Με την κίνηση της αυτή η χώρα θέλει να ενισχύσει τόσο τις επενδύσεις από τις εγχώριες εταιρείες, όσο και την κατανάλωση, παράλληλα με την απομόχλευση της οικονομίας που ξεκίνησε από το προηγούμενο έτος.

Τα σημάδια από τα βιομηχανικά κέρδη, τα οποία τον περασμένο Δεκέμβριο κατέγραψαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώση (βλ. παρακάτω γράφημα), καθώς διαμορφώθηκαν στο 10,8% σε ετήσια βάση, έναντι 14,9% τον περασμένο Νοέμβριο, κυρίως λόγω του υψηλού δείκτη τιμών καταναλωτή ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο υποχώρησε στο 4,3%, δείχνουν να έχουν θορυβήσει τους υπεύθυνους της κινεζικής οικονομίας, οι οποίοι προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ μειώνοντας την φορολογία.

Πηγή γ ραφήματος:Bloomberg

Η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, αποσκοπεί και στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία μπορεί να συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία, αλλά στηρίζεται κατά κύριο λόγω στο δανεισμό των νοικοκυριών.

Ο σκοπός

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να περιοριστει στην περίπτωση που οι δασμοί των ΗΠΑ επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα (πχ τεχνολογία), αλλά και η επιβολή δασμών από άλλες χώρες, καθώς η Κίνα εξάγει το 68,1% των συνολικών εξαγωγών της σε δεκαπέντε χώρες. Η μείωση της εταιρικής φορολογίας αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των κινεζικών εταιρειών, με σκοπό αυτές να δαπανήσουν στο άμεσο μέλλον περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, αυξάνοντας την παραγωγική τους δυναμικότητα, ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Κίνας το 2016 είναι οι κάτωθι:

1. United States: US$388.1 billion (18.3% of total Chinese exports)
2. Hong Kong: $292.2 billion (13.8%)
3. Japan: $129.5 billion (6.1%)
4. South Korea: $94.7 billion (4.5%)
5. Germany: $65.8 billion (3.1%)
6. Vietnam: $61.6 billion (2.9%)
7. India: $58.9 billion (2.8%)
8. Netherlands: $57.7 billion (2.7%)
9. United Kingdom: $56.3 billion (2.7%)
10. Singapore: $45.8 billion (2.2%)
11. Taiwan: $40.4 billion (1.9%)
12. Malaysia: $38.5 billion (1.8%)
13. Thailand: $37.7 billion (1.8%)
14. Australia: $37.6 billion (1.8%)
15. Russia: $37.5 billion (1.8%)

Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο γίνεται ολοένα και ανταγωνιστικότερο, οι υπεύθυνοι χάραξης μακροοικονομικής πολιτικής της Κίνας προφανώς και θέλουν να περιορίσουν τα εμπορικά τους ελλείμματα, αυξάνοντας παράλληλα όσο αυτό είναι εφικτό τα εμπορικά τους πλεονάσματα. Παρακάτω αναφέρονται οι χώρες με τις οποίες η Κίνα έχει εμπορικό πλεόνασμα:

1. Hong Kong: US$275.3 billion (country-specific trade surplus in 2016)
2. United States: $253.1 billion
3. Netherlands: $48 billion
4. India: $47.2 billion
5. United Kingdom: $37.6 billion
6. Vietnam: $24.4 billion
7. Mexico: $22.2 billion
8. United Arab Emirates: $20.5 billion
9. Singapore: $19.9 billion
10. Pakistan: $15.6 billion

Παρακάτω οι χώρες με τις οποίες έχει εμπορικό έλλειμμα:

1. Taiwan: -US$99.3 billion (country-specific trade deficit in 2016)
2. South Korea: -$64.5 billion
3. Switzerland: -$36.8 billion
4. Australia: -$32.6 billion
5. Brazil: -$23.5 billion
6. Germany: -$20.3 billion
7. Japan: -$16.3 billion
8. Angola: -$12.2 billion
9. Malaysia: -$10.6 billion
10. Oman: -$9.8 billion

Κατάσταση κινεζικών εταιρειών

Η απόφαση της Κίνας να μειώσει την εταιρική της φορολογία αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στις κινεζικές εταιρείες, αρκεί βέβαια αυτό να συνδυαστεί και με μια σειρά άλλων μέτρων, όπως για παράδειγμα διαφόρων κινήτρων για επενδύσεις. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, πως από τις 2.540 εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στα δύο χρηματιστήρια της χώρας, της Σένζεν και της Σαγκάης, για το 2017 το 73,5% αυτών εκτιμά αύξηση κερδοφορίας, και το 26,5% διπλασιασμό καθαρών κερδών, σύμφωνα με πληροφορίες από το Xinhua-run Economic Information Daily.

Επεκτατική πολιτική

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Κίνα αποφάσισε την μείωση της φορολογίας, σχετίζεται και με την επεκτατική πολιτική των εταιρειών της. Το 2017 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις από κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν πτώση 10% σε σχέση με το 2016, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα. Η αύξηση των κεφαλαιουχικών εξόδων, μέσω μείωσης της φορολογίας, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγορών ξένων εταιρειών από κινεζικές εταιρείες, ξεπερνώντας έτσι κατά ένα μέρος τον σκόπελο των δασμών.

Πηγή γραφήματος:www.ft.com

Συμπέρασμα

Αναμφισβήτητα το ενδιαφέρον στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα έχει αυξηθεί σημαντικά, με τους παίκτες να έχουν κάνει ήδη τις πρώτες τους κινήσεις. Η οικονομική πολιτική τόσο των ΗΠΑ όσο και αυτή της Κίνας, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την ΕΚΤ καθώς συνεχίζει να διατηρεί το πρόγραμμα χαλάρωσης, χωρίς μάλιστα να έχει πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο επίπεδο του πληθωρισμού και της ισχυρής ανάπτυξης.

Η μείωση της φορολογίας από τις δύο πρώτες οικονομίες του κόσμου, αποδεικνύει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, μιας και τα «γεράκια» σε Δύση και Ανατολή βλέπουν ήδη να έρχεται η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, προσπαθώντας να θωρακίσουν τις οικονομίες τους αλλά και να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση την επόμενη μέρα. Το ποιος θα κάνει roi mat αναμένεται με μεγάλη αγωνία.

  •  
    69
    Shares
  •  
  •  
  • 69
  •