Κ.Πάντα: Η επόμενη μέρα για την Ιταλία

Οσο ο ιδρυτής Μπέπε Γκρίλο στο κίνημα των 5 αστέρων εγκατέλειπε το κόμμα 40 μέρες πριν τις εκλογές λόγω εσωτερικών τριβών & αντικαταστάθηκε από τον Ντι Μάιο, τα 5 Αστέρια κέρδισαν ένα ποσοστό 25% στις εκλογές του 2013 & τώρα ενα 32%, αφού όμως πρώτα στρογγύλεψαν τις γωνίες τους για έξοδο από το ευρώ & όλα τα συναφή, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, και αναδεικνύονται με διαφορά σε πρώτο μεμονωμένο κόμμα.

Το μήνυμα της ψήφου

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι πάνω από το 50% των Ιταλών ψηφοφόρων ψήφισε ευρωσκεπτικιστικά, αλλά πόσο ευρωσκεπτικιστικά, απομένει να το δούμε, καθ’ότι καμία εμπιστοσύνη στους Ιταλούς “ποπολάρους” πολιτικούς. Εκείνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς με σχεδόν 37%, αλλά με ολίγη από κέντρο & πολύ περισσότερο από ακροδεξιά Λέγκα του Βορά & Αδελφούς της Ιταλίας. Ο Σαλβίνι αναδεικνύεται αντικειμενικά στον νέο ηγέτη της ευρύτερης συμμαχίας.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Η δήθεν κεντροαριστερά του γελοίου Ρέντσι περιορίζεται στο 19,1%, που βρήκε ως πρόσχημα το δημοψήφισμα για να εγκαταλείψει με τρόπο την κυβέρνηση & να την παραδώσει σε τεχνοκράτη μεταβατικό πρωθυπουργό, για να αποφύγει την λήψη σοβαρών μέτρων κοιτώντας το τομάρι της, υπέστη σοβαρή ήττα όπως όλα τα δήθεν σοσιαλιστικά ευρωπαικά κόμματα με την προβιά του προβάτου. Κανείς δεν συμπληρώνει απόλυτη πλειοψηφία & όλα παίζουν, ακόμη & να γυψάρουν τους Ιταλούς σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα ακολουθήσει πάλι την γνωστή Γερμανική πεπατημένη κερδίζοντας λίγο ακόμη χρόνο μέχρι την ολική κατάπτωση.

Τα μεγάλα διλήμματα

Ποιά πολιτική ανεξαρτησία όμως, όταν το δημόσιο χρέος τους οδεύει για 140% του ΑΕΠ στα 3,3 τρις, ανακυκλώνεται στη συντριπτική του πλειονότητα χαμηλότοκα από την ΕΚΤ καθότι οι αγορές θα τους ζητούσαν επιτόκια στη στρατόσφαιρα & τράπεζες σαπάκια? Ο κυβερνητικός γρίφος, δύσκολα θα λυθεί, ενόψει του κατακερματισμού του πολιτικού τοπίου, με ορατό το ενδεχόμενο ακυβερνησίας & ενίσχυσης του ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού. Τα ποσοστά δείχνουν ότι δεν μπορούν να προκύψουν μετεκλογικά σενάρια στα οποία να παρακάμπτεται το “Κίνημα Πέντε Αστέρων. Το πώς & με ποιόν η ποιούς, απομένει να το δούμε. Και ενώ η Ευρώπη πιο διχασμένη από ποτέ οδηγείται σε καταστροφικές λύσεις, ελέω της εξ’ίσου καταστροφικής γερμανικής ηγεμονίας, οι “ορθόδοξοι” Ευρωπαίοι “αναρωτιούνται” τι έφταιξε και χάθηκαν οι Ιταλοί πολίτες στη γερμανική μετάφραση του Εουρόπα, λέγοντας τους vaffanculo.

Κατερίνα Πάντα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •