Γιατί ο Τράμπ θα στοχοποιήσει τη Γερμανία, και πόσο μακρυά θα πάει τον νέο πόλεμο

Οι ΗΠΑ είναι βαριά λαβωμένες από τα δίδυμα ελλείμματα δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που εκτοξεύουν το χρέος τους & από την αποβιομηχάνιση.
Ως τώρα λόγω της ζήτησης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού & ενεργειακού νομίσματος, κατόρθωναν σε αντιστάθμισμα των ανωτέρω, να κόβουν χρήμα παραβιάζοντας συνεχώς το ταβάνι του χρέους που ξεπέρασε τα 20 τρις δολ. -επί προεδρίας Ομπάμα υπερδιπλασιάστηκε- & να “καίνε” τις όποιες πληθωριστικές τάσεις, επιβαρύνοντας όμως περισσότερο δημοσιονομικά τη χώρα .


Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης

Στην προσπάθεια τους να αντικαταστήσουν το έλλειμμα της παραγωγικότητας που έφερε η παγκοσμιοποίηση, & που με τη σειρά της οι πολυεθνικές που την απάρτιζαν αναζητούσαν μεγιστοποίηση κερδών σε low cost jobs αναπτυσσόμενων, ελαστικότατους όρους & ελάχιστη φορολόγηση αφαιρώντας τα απο τις ΗΠΑ, το γύρισαν ως χώρα σταδιακά στις υπερβολές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών & στους ακροβατισμούς των επενδυτικών τραπεζών, μέχρι που έσκασε η φούσκα του 2007.
Εκοψαν λοιπόν ατελείωτο χρήμα για να σβήσουν την φωτιά μιας διεθνούς κρίσης & φόρτωναν χρέος στις παραγωγούς χώρες Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα κλπ
Καπως έτσι προέκυψε το σταδιακά αυξανόμενο εμπορικο έλλειμμα τους, έναντι πολλών χωρών που επιβάρυνε περισσότερο τα δημοσιονομικά τους

Μη ξεχνάμε ότι με το ξέσπασμα της κρίσης ήταν οι ΗΠΑ αυτές που κράτησαν ζωντανές τις Ευρωπαικές τράπεζες αφού σχεδόν όλο το δεύτερο QE πήγε στη σωτηρία όσων είχαν έδρα εκεί, ενώ με τα συνεχή Ltro’s της FED, εξασφάλισαν επάρκεια ενεργειακού δολαρίου στην Ευρώπη που ήταν είδος υπό εξαφάνιση.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Η Γερμανία υπήρξε τυχερή, αλλά συνάμα πονηρή & κοντόφθαλμη.
Ηταν αρκετά ανταγωνιστική αφού λόγω του ευρώ, μισό σε ισοτιμία από το μάρκο συνέχισε απρόσκοπτα τις εξαγωγές της, αλλά ταυτόχρονα με την επιτηδευμένη καλλιέργεια της κρίσης εξουθένωσε μεν τους Ευρωπαίους αντιπάλους της, αλλά αποδυνάμωσε πλήρως & την Ευρώπη δια των οικονομικών συνταγών της.
Την είδε γίγας, αλλά με γυάλινα πόδια. Οπου πόδια, τα υπόλοιπα κράτη της ΟΝΕ.
Ενω η κρίση θα μπορούσε να γίνει αφορμή να τεθούν οι βάσεις για ενδυνάμωση & ενοποίηση της Ευρώπης σε ισχυρή ένωση με πολλαπλά οφέλη για όλους, την είδε ως μοναδική ευκαιρία να πάρει όλο το όφελος αδιαφορώντας, η για την ακρίβεια δυναμιτίζοντας τους υπόλοιπους.Το κόστος για της ΗΠΑ τεράστιο. Δεν πήγαινε άλλο.  Αν δεν υπήρχε το δόγμα Τράμπ έπρεπε να εφευρεθεί.

Το δόγμα Τράμπ και πού οδηγεί

Αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να εφαρμόσουν την συνταγή των σκληρών δημοσιονομικών προσαρμογών, αφ’ενος μεν θα οδηγήσουν τον μέσο Αμερικανό συνηθισμένο ως καταναλωτή στα κάγκελα, αφ’ετέρου ως leader των προηγμένων οικονομιών, θα οδηγήσουν την ήδη ευαίσθητη διεθνή οικονομία σε βαθύτατη ύφεση.
Ο ειρηνικός δρόμος που θα ακολουθήσουν είναι μονόδρομος. Και αυτός λέγεται επιλεκτική αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης μέχρι να βρουν τις ισορροπίες τους, ή αλλιώς εμπορικός πόλεμος όπου χρειαστεί.
Γιατί αν δεν το καταφέρουν με τον τρόπο αυτό, τότε υπάρχει ο πολύ χειρότερος δρόμος του πραγματικού πολέμου, εκμεταλλευόμενες την συντριπτική πολεμική τους ισχύ.

Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από ένα βαριά πληγωμένο θηρίο σαν τις ΗΠΑ, γιατί ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να παραδώσουν ειρηνικά τον ρόλο του παγκόσμιου ηγήτορα.
Απεναντίας, θα προσπαθήσουν να ανασυσταθούν εκ νέου, αδιαφορώντας ποιόν & πόσο θα “κοντύνουν” πρώτο.

Κατερίνα Πάντα

  •  
    109
    Shares
  •  
  •  
  • 109
  •