ΕΝΦΙΑ: Μείωση στα έσοδα κατά 340 εκατ. για το 2017

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα στον σχεδιασμό των νέων αντικειμενικών αξιών, ήρθαν και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σχετικά με τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ για το 2017, να φέρουν ακόμα μεγαλύτερο… πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί το 97,49% των εσόδων από φόρους στην ακίνητη περιουσία και τα έσοδα για τη χρονιά που μας πέρασε εμφανίζονται μειωμένα κατά 340,6 εκ. € (έσοδα 3,02 δις € το έτος 2017 έναντι 3,36 δις € το έτος 2016). Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, η εν λόγω μεταβολή οφείλεται εν μέρει στην απαλλαγή από το φόρο, η οποία προβλέφθηκε με την ΠΟΛ 1200/2017, για τους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων ακινήτων, καθώς και σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που μείωσαν τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές (Ψυχικό κ.α.) επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος.

Πως μεταφράζεται αυτό; Αν μια απαλλαγή για κατεστραμμένα ακίνητα και μια αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης σε 6 περιοχές- τόσες αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ- κοστίζει στον Προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 340 εκατ. ευρώ, τι θα γίνει εάν χρειαστεί να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες σε όλη την Επικράτεια; Το σενάριο αυτό είναι πραγματικός εφιάλτης για το υπουργείο Οικονομικών, γιατί θα υποχρεωθεί να «χτίσει» από το μηδέν τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να «κλειδώσει» φόρους 3,2 δις ευρώ, που περιμένει το Κουαρτέτο. Κι επειδή οι επιβαρύνσεις στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές δεν είναι καν υπό συζήτηση, ήδη μελετάται το πώς ακριβώς θα μεταφερθούν και θα μοιραστούν τα βάρη στα μεσαία και υψηλότερα κλιμάκια, κυρίως μέσω του Συμπληρωματικού Φόρου, ο οποίος σήμερα επιβάλλεται από τις 200.000 ευρώ και πάνω, αλλά είναι πολύ πιθανόν ο πήχης να κατέβει.

Το ζήτημα είναι ότι για να φτάσει σε αυτήν τη σπαζοκεφαλιά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πάρει πρώτα στα χέρια του τις εισηγήσεις των εκτιμητών και οι έως τώρα ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η καταληκτική προθεσμία της 14ης Μαρτίου μοιάζει με άθλο.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η προσμονή και το άγνωστο των νέων Τιμών Ζώνης, έφερε περισσότερους στις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων, κυρίως μέσω γονικών παροχών. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ., τα οποία αποτελούν το 4,80% των συνολικών εσόδων από τους φόρους στην περιουσία, αυξήθηκαν κατά 31,89% και διαμορφώθηκαν σε 156,12 εκ. € το 2017 έναντι 118,37 εκ. € το 2016, καθώς πολλοί πολίτες προέβησαν σε αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων ενόψει των αναμενόμενων αναπροσαρμογών των αντικειμενικών αξιών κατά το έτος 2018.

Λογιστές και φοροτεχνικοί εκτιμούν, πάντως, ότι μέσω των γονικών παροχών ή των μεταβιβάσεων σε συγγενικά πρόσωπα, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αποφύγουν τον πέλεκυ του Συμπληρωματικού Φόρου και των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Σημειωτέον ότι τα έσοδα από τον Συμπληρωματικό Φόρο των φυσικών προσώπων, ανήλθαν το 2017 στα 382 εκατ. ευρώ από 387 εκατ. ευρώ το 2016 και τα αντίστοιχα των νομικών προσώπων σε 247 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ με το συνολικό ποσό να περιορίζεται στα 629 εκατ. ευρώ από 649 εκατ. ευρώ το 2016.

Πηγή:pronews.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •