Ερχεται έξοδος από μνημόνια το 2018; Τι δήλωσε ο κος Δραγασάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Στη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στους 3 στόχους της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη μέρα.

Όπως είπε,  οι τρεις στόχοι είναι:

1. Να πετύχουμε την απεξάρτηση από τα μνημόνια. Να φύγουμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις.

2. Να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας, αφού βεβαίως ρυθμιστεί, από τις αγορές.

3. Να έχουμε το δικό μας πρόγραμμα. Εμείς να το σχεδιάσουμε, εμείς να έχουμε την ιδιοκτησία, εμείς την ευθύνη και τη δέσμευση να το υλοποιήσουμε.

Τι ε;iπε για ‘πιστοληπτική γραμμή’ Στουρνάρα

Ο κ. Δραγασάκης απέρριψε την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται νέες «θερμοκοιτίδες» και παρατήρησε: «Εμείς, αλλά και οι Θεσμοί, καταλήξαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα, να έχουμε, δηλαδή, τον δικό μας κουμπαρά, ούτως ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα και αν είναι ομόλογο να μπορούμε να το εξοφλήσουμε και να μην χρειαστεί να υπάρξει πρόβλημα. Ήδη με τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί οι Θεσμοί ότι θα δώσουν και με αυτά που εμείς έχουμε συγκεντρώσει, πλησιάζουμε να καλύψουμε το ποσό που είναι αναγκαίο.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μας δίνει λύση στο πρόβλημα, μεταθέτει το πρόβλημα της εξάρτησης. Προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση. Σημαίνει πάλι εμπλοκή των Κοινοβουλίων των εταίρων, σημαίνει διαπραγματεύσεις, σημαίνει προαπαιτούμενα, σημαίνει αβεβαιότητα. Η πιστωτική γραμμή είναι για έναν χρόνο, το πολύ να ζητήσεις μια παράταση για άλλους έξι μήνες. Η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι νέες πιστωτικές γραμμές, δεν είναι νέες “θερμοκοιτίδες”».

Να σημειωθεί ότι σημαντικο τμημα των Οικονομολόγων και αναλυτων τοσο στην Ελλάδα (πχ Διονύσιος Χιονής) οσο και το εξωτερικο εχει εκφράσει αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα και τη σοβαροτητα της προτασης του κου Στουρνάρα.

πηγη: documentonews.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •