Κολοσσιαίες μίζες 5%-7% σε ΠΑΣΟΚ και υπουργούς Σημίτη επι έργων μετρό;

Εκπληκτικές αποκαλύψεις που εμπλέκουν ξανά (με τα την υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ οπου αποδειχτηκε οτι το ΠΑΣΟΚ πηρε χρηματα στο ταμείο του) το ΠΑΣΟΚ επι εποχής Σημίτη σε μίζες, και πιθανότατα και την Νεα Δημοκρατία.

Απίστευτες μίζες

Υλικό για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και “χορηγίες” σε κόμματα που έφθαναν το 7% για κάθε έργο, απέστειλε η γερμανική δικαιοσύνη στην Εισαγγελία που ήδη άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της εκτέλεσης και υλοποίησης έργου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος. Από τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται καταθέσεις στην Γερμανική Δικαιοσύνη , έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία, προκύπτουν παράνομες πληρωμές που προς το παρόν αγγίζουν το ποσό των 370.000 ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους που τα παρέλαβαν σε βαλίτσες. Επιπλέον όμως προκύπτουν και ενδείξεις ότι η κοινοπραξία τιμολογούσε ποσοστό 5 έως 7 τοις εκατό σε κάθε έργο ως “δωρεά” σε πολιτικά κόμματα “που επικρατούσαν στην πολιτική σκηνή”.

Πως μοιράζονταν οι μίζες

Σύμφωνα με τον φάκελο της γερμανικής Δικαιοσύνης, οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική κρατική εταιρία Σιδηροδρόμων Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales -που εμπλέκεται στην δικογραφία για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου- , Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Η κοινοπραξία είχε αναλάβει έργο για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

 Τι ακριβώς συνέβη;

Η γερμανική εταιρεία κατά το διάστημα της επίμαχης περιόδου, 2003-2007, είχε αναλάβει τρία έργα, μεταξύ των οποίων και τον σταθμό Ελληνικού του Μετρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι Γερμανοί, οι παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα γίνονταν μέσω συγκεκριμένου προσώπου που αναφέρεται με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος των γερμανικών σιδηροδρόμων . Το κατονομαζόμενο πρόσωπο φαίνεται να είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, πλην όμως τελικά τον έκλεισε καθώς επικράτησαν “οι χέρι με χέρι πληρωμές μετρητών”. Όπως παραδέχεται μάλιστα στην κατάθεση του το διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, σε κάθε έργο είχαν “τιμολογήσει ποσοστό 5-7% μίζας για τα πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας” εκείνη την εποχή. Παράλληλα, οι Γερμανοί φέρονται να πίεζαν τον άνθρωπο που παρέδιδε τα χρήματα, να τους φέρει σε επαφή με αυτούς που έπαιρναν τα χρήματα.

Ασκήθηκε δίωξη

Με βάση αυτα τα στοιχεία ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη από την Εισαγγελία με την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας και απαγγέλθηκαν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή Διαφθοράς που ήδη χειρίζεται την υπόθεση .

Ποιοι ηταν υπουργοί τότε;

Κυβερνηση Κωνσταντίνου Σημίτη 2000-2004 , Υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής. Υφυπουργοί ηταν Αλέξανδρος Βούλγαρης (13 Απριλίου 2000 – 24 Οκτωβρίου 2001), Σπυρίδων Βούγιας (24 Οκτωβρίου 2001 – 30 Αυγούστου 2002) και Εμμανουήλ Στρατάκης (30 Αυγούστου 2002 – 10 Μαρτίου 2004)
Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή 2004-2007. Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχαήλ Γεώργιος Λιάπης (10 Μαρτίου 2004 – 19 Σεπτεμβρίου 2007) Υφυπουργός Αναστάσιος Νεράντζης (10 Μαρτίου 2004 – 15 Φεβρουαρίου 2006)

Πηγη dikaiologitika.gr

  •  
    12
    Shares
  •  
  •  
  • 12
  •