Νίκος Ζόμπολας: Πώς ο δήμος θα γίνει κόμβος ανάπτυξης: το παράδειγμα της Αγίας Παρασκευής

Μου έλεγε ένας φίλος προχθές, ανώτατο στέλεχος στο υπουργείο Τουρισμού, ένα από τα υπουργεία που θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος για ανάπτυξη, ότι το υπουργείο έχει πλέον 500 εκ προϋπολογισμό για να μπορέσει να ασκήσει πολιτική προσέλκυσης τουρισμού και να εξυπηρετεί και τις πάγιες δαπάνες του.

Σχεδόν το 1/10 σε σχέση με παλιά, όταν ήμουν θυμάμαι ενεργός στο υπουργείο επί υπουργείας Άρη Σπηλιωτόπουλου. Πείτε μου εσείς τι πολιτική μπορεί να ασκήσει ο υπουργός με τόσο φτωχό προϋπολογισμό.
Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για άλλα υπουργεία και εν γένει για την κεντρική πολιτική σκηνή, πλέον λόγω μνημονίων.
Ξέρουμε ότι πολλοί δήμοι και περιφέρειες έχουν στην διάθεση τους δεκάδες εκατομμύρια και πλέον μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων άλλα τόσα και με αρωγό και την δραστήρια ΚΕΔΕ. Σε αυτή την δύσκολη εποχή για την χώρα μας, θα πρέπει να τραβήξουν το κάρο οι τοπικές κοινωνίες και να προκαλέσουν τοπική ανάπτυξη μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο καθένας με τα χαρακτηριστικά του και τα τοπικά πλεονεκτήματα του. Άλλος με τουρισμό, άλλος με εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ιστορία, άλλος με τον αθλητισμό, άλλος με την αγροτική παραγωγή, άλλος με την διαχείριση απορριμμάτων, άλλος με βουνό, άλλος με θάλασσα κοκ.
Όλα αυτά θα προκαλέσουν σταθερές νέες θέσεις εργασίας, μικρές ιδιωτικές τοπικές επενδύσεις και πιο ευέλικτη διαχείριση των καταστάσεων.

Με τον Καλλικράτη έχουν θεσμοθετηθεί αυτά τα εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να γίνει και το τελικό γενναίο βήμα από την πολιτεία, πλήρους οικονομικής ανεξαρτησίας, κυρίως όμως, αλλαγής νοοτροπίας των τοπικών παραγόντων. Οι δήμοι πλέον, με αρωγούς και τις περιφέρειες, μπορούν να προκαλέσουν τοπικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Και όχι μόνο, μπορούν να ασκήσουν και κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Γλυφάδας με την παροχή επιδόματος σε τρίτεκνες οικογένειες.

Το παράδειγμα της Αγίας Παρασκευής

Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στον δήμο Αγίας Παρασκευής, που τυγχάνει να έχουμε βουνό, φύση, χώρους (Προάστειο γαρ), με κομβικό οδικό δίκτυο με την ύπαρξη δυο σημαντικών «ενοίκων» το Αμερικανικό κολλέγιο και τον Δημόκριτο το κέντρο ερευνών.
Πως μπορούν όλα αυτά να προκαλέσουν ανάπτυξη; Με μια απλή συζήτηση με όλους, με την ευελιξία των τοπικών αρχόντων και την συνεργασία και τα ανοιχτά μυαλά. Η εγκατάσταση της TESLA στον Δημόκριτο, μπορεί άνετα να συμπαρασύρει και άλλες, εφόσον η τοπική αρχή είναι αρωγός και εφόσον το ευνοούν οι συνθήκες και γιατί όχι συνέταιρος.

Γιατί να μην δημιουργηθεί στο κολλέγιο και ένα παράλληλο πρόγραμμα επιμόρφωσης και έρευνας; Με υποτροφίες από τον δήμο; Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί κάποιος χώρος από τον δήμο για να γίνει κέντρο έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με όλους τους παραπάνω; Πόσα νέα μαγαζιά και επιχειρήσεις θα ανοίξουν γύρω γύρω σχετικά; Γιατί να μην πηγαίνουν οι Αγιοπαρασκευιώτες, τα παιδιά μας, κατευθείαν στα κεντρικά της TESLA για μετεκπαίδευση και κατάρτιση; Απλά πράγματα. Χρειάζεται θάρρος και θράσος και κυρίως όραμα και έμπνευση.

Συμπέρασμα

Τουναντίον, ασχολούμαστε με μπαγλαμάδες, φεστιβάλ και πολιτισμό για να διασκεδάζει ο φτωχός λαός. Δεν τρώγεται ο πολιτισμός σύντροφοι. Χρειάζεται, σύμφωνοι, αλλά όχι αποκλειστικά. Ασχολούμαστε με τα κουτσομπολιά, βάζουμε αντιδήμαρχο τον πρώτο σε σταυρούς και όχι τον πιο ικανό να διοικήσει, μαλώνουμε για τα πεζοδρόμια, για τα σκουπίδια κοκ. Θα αλλάξουμε ποτέ;

Πιστεύω ναι. Όσοι δεν προσαρμοστούν στη νέα σύγχρονη διοίκηση τοπικής αυτοδιοίκησης με τα νέα εργαλεία και καταρτισμένο προσωπικό, θα μείνουν πίσω στην γωνιά τους. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας κρατάει πίσω. 56++Θα πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας.

Νίκος Ζόμπολας

Υποψήφιος (‘16) Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ


  •  
    49
    Shares
  •  
  •  
  • 49
  •