Β. Κοψαχείλης: Συνέντευξη: Πώς με ‘δόγμα MaTE’ ο Τράμπ γκρεμίζει την παγκοσμιοποίηση και ξαναμοιράζει τον πλανήτη

  • Aποκλειστική συνέντευξη του κου Βασίλη Κοψαχείλη, Διεθνολόγου, Γεωστρατηγικού  Αναλυτή στο new-economy.gr με αφορμή την ομιλία του που θα πραγματοποιήσει  την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 στο ΕΛΙΣΜΕ με θέμα «Χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο Γεωστρατηγικός τους αντίκτυπος παγκοσμίως»

 

Κε Κοψαχείλη σας ευχαριστούμε για την τιμή να μας δωσετε την συνέντευξη. Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι σημαντικότερες χρηματοοικονομικές εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν την γεωπολιτική και το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής;

Από το 2008 (και με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση), ο κόσμος μας εισήλθε σε κατάσταση βίαιου μετασχηματισμού. Το παλαιό φθίνει, το νέο είναι ακόμη ασαφές και δυσδιάκριτο. Η παρούσα ενδιάμεση κατάσταση είναι η πλέον επικίνδυνη, διότι όλοι οι δρώντες σχεδιάζουν και επανατοποθετούνται με σκοπό να βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση στη νέα πιθανολογούμενη παγκόσμια αρχιτεκτονική. Τέτοιες καταστάσεις παρουσιάζονται με μια σχετική περιοδικότητα στην παγκόσμια ιστορία. Η σημερινή κατάσταση ξεχωρίζει διότι ποτέ άλλοτε το χρήμα, η οικονομία και οι μη κρατικοί δρώντες δεν είχαν τέτοια ισχύ και παρουσία στα παγκόσμια πράγματα. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ έχουν πολλά πλεονεκτήματα και θα προσπαθήσουν να μετακινήσουν το παγκόσμιο παιχνίδι προς τα εκεί.

Στόχος της διοίκησης Τράμπ είναι η αύξηση της σχετικής ισχύος των ΗΠΑ μέσω του δόγματος MaTE, όπως το ονομάζω, δηλαδή Markets (χρηματαγορές, νόμισμα, επιτόκια, ομόλογα Αμερικανικού δημοσίου, κλπ) – Technology (κρίσιμες τεχνολογίες αιχμής, software, αλγόριθμοι, επικοινωνίες, έξυπνα καταναλωτικά είδη, στρατιωτική τεχνολογία, σύγχρονες καλλιεργητικές μέθοδοι και τεχνολογίες, κώδικες φαρμάκων, κλπ) – Energy (σχιστολιθικό πετρέλαιο/αέριο, αποθέματα, παγκόσμιος έλεγχος των τιμών, τεχνολογίες ενέργειας, μπαταρίες και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΠΕ, καταλύτες, έλεγχος αγορών και μεριδίων, νέοι τρόποι τιμολόγησης του ΦΑ, κλπ). Στο εσωτερικό της χώρας, στόχος τους είναι η επιστροφή των πληθωριστικών δολαρίων των QEs πίσω στις ΗΠΑ, η πώληση περισσότερου Αμερικανικού χρέους στο εξωτερικό και σε μη θεσμικούς επενδυτές (έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό…), η χρηματοδότηση των πιεστικών αναγκών της χώρας για συντήρηση και κατασκευή νέων υποδομών (που θα γίνει μάλλον με τα πληθωριστικά δολάρια…), η προστασία των pro-American επενδυτών από την παγκόσμια εκστρατεία «φορολογικής ηθικής», και τέλος να βρεθεί, να κατασκευαστεί ή να επινοηθεί ένα νέο σύνθετο Commodity πάνω στο οποίο θα ακουμπήσει, ενδεχομένως και αν απαιτηθεί, ένα νέο δολάριο… (σενάριο που συνδέεται με την πώληση Αμερικανικού χρέους στο εξωτερικό και κυρίως σε μη θεσμικούς επενδυτές, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά και ασφάλεια…).

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας (αφού μέσα από αυτόν περνά το δόγμα MaTE) θα είναι η βασική συνιστώσα της Αμερικανικής στρατηγικής. Οι ΗΠΑ καινοτόμησαν από το 1945 ως το 2013, κεφαλαιοποιώντας με την παγκοσμιοποίηση. Μετά το 2013, και κυρίως μετά το 2016, περιμένω ότι θα καινοτομήσουν πάλι, στα πλαίσια αυτή τη φορά, ενός πολύ σύνθετου επιτήδειου απομονωτισμού.

Θα δώσω μερικά παραδείγματα.

Στα πλαίσια των Αγορών, οι ΗΠΑ θα διαφοροποιηθούν στο κανονιστικό τους πλαίσιο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει αρχίσει να φαίνεται αυτό! Όποιος θα θέλει να συλλειτουργεί με τις ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τους κανόνες τους (θα υπάρξει ανακοπή της Ρυθμιστικής Ομογενοποίησης των προηγούμενων δεκαετιών).

Στο επίπεδο της Τεχνολογίας, όποιος θα θέλει να είναι ανταγωνιστικός ή όποιος θα θέλει να κερδίζει πολέμους θα είναι αναγκασμένος να αγοράζει Αμερικανική τεχνολογία. Με τις διμερείς συμφωνίες (αντι των πολυμερών συμφωνιών) οι ΗΠΑ θα πουλούν όπλα σχεδόν σε όλους αλλά θα διακόπτουν αυτόματα την υποστήριξη σε ανταλλακτικά ή άλλα κρίσιμα υλικά σε κάποιον αν θα παρεκκλίνει των επιθυμιών τους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι για παράδειγμα, σαφώς και θα πουλήσουν F-35 στην Τουρκία, αλλά αν η Τουρκία συμπεριφερθεί διαφορετικά από αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ, αυτόματα θα της κόψουν την ροή των ανταλλακτικών και μέσα σε λίγες ώρες θα καταστήσουν άχρηστη μια αμυντική επένδυση της χώρας πολλών δισεκατομμυρίων… Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι τεχνολογικές πλατφόρμες που χωρίς τη συνεχή υλικοτεχνική υποστήριξη του κατασκευαστή, καθίστανται εύκολα μη λειτουργικά…

Στα ζητήματα της Ενέργειας, δεν θα εκπλαγώ αν δω ένα «διαζύγιο» μεταξύ των τιμών του πετρελαίου από των τιμών του ΦΑ στις παγκόσμιες αγορές…

Όλα τα παραπάνω στρατηγήματα αλληλεπιδρούν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και βλέπω ότι πολύ πρόσφατα άρχισαν να πυκνώνουν οι φωνές στη Ρωσία για το πόσο πίσω έχει μείνει η χώρα στην επιχειρηματικότητα και στην χρηματοπιστωτική οικονομία. Η Αμερική έχει μια μοναδική ικανότητα να παράγει συνεχώς υπεραξίες. Νομίζω ότι αυτό είναι και το σημαντικότερο στρατηγικό της όπλο.


Πως μπορούν να επηρεαστούν η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Άπω Ανατολή, η Λατ. Αμερική και η Ευρώπη;

Αντίθετα από την διακυβέρνηση Ομπάμα, η διακυβέρνηση Τράμπ δεν βλέπει περιφέρειες αλλά κράτη. Όλοι είναι πελάτες, αλλά ελάχιστοι θα είναι χρήσιμοι σύμμαχοι, οι οποίοι καθημερινά θα δίνουν αγώνα να αποδεικνύουν την χρησιμότητά τους ως σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και επειδή πολλά πράγματα που ήταν μέχρι χθες δεδομένα για πολλά κράτη σχετικά με τις ΗΠΑ δεν θα είναι πια δεδομένα, θα εξακολουθήσουν οι ικανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ να τα απολαμβάνουν. Εάν ισχύσουν τα όσα σας ανέφερα στο προηγούμενο ερώτημά σας, οι ΗΠΑ θα βασίσουν την δική τους κυριαρχία στο οικονομικό ξεζούμισμα των υπολοίπων. Κάτι που έκανε στον εμπορικό τομέα παλαιότερα η Ιαπωνία και αργότερα η Κίνα. Με τη νέα Αμερικανική στρατηγική, ο κίνδυνος «Ιαπωνοποίησης» απομακρύνεται από την Κίνα, αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνει μετάσταση στο σώμα της Αμερικανικής οικονομίας. Βέβαια μία ισχυρή δύναμη που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί γεωπολιτικές κρίσεις, έχει πάντα το πλεονέκτημα να δημιουργεί καταστάσεις απομόχλευσης και μεταφοράς των προβλημάτων σε άλλους. Το είδαμε να γίνεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ το 2009-10. Δεν αποκλείω να το ξαναδούμε στο μέλλον… Θέλω να καταλήξω στο ότι όλες οι περιφέρειες και όλα τα κράτη θα επηρεαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αναβαθμίζεται ή αλλάζει ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας; Και αν ναι, πως;

Η Ρωσία και η Κίνα είναι ανταγωνιστές και εν δυνάμει αντίπαλοι των ΗΠΑ. Η Ρωσία δεν έχει τα μέσα και την κουλτούρα να απειλήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ. Και νομίζω πως ούτε το θέλει. Πέρα από το τι φαίνεται, υπάρχουν ισχυρά κανάλια επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των δύο. Η Κίνα έχει ικανά μέσα, αλλά όχι την κουλτούρα να απειλήσει τις ΗΠΑ. Νομίζω πως ενώ θέλει, είναι αρκετά έξυπνη να μην το επιχειρήσει ακόμη… θα δείξουν τα πράγματα σε 2-3 δεκαετίες. Όσο οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τις παγκόσμιες αγορές και θα θέτουν την παγκόσμια (οικονομική) ατζέντα, η Κίνα θα έρχεται δεύτερη. Υπάρχει ωστόσο ένα σημείο στο οποίο ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να βρεθούν πολύ κοντά και να μοιράσουν μεταξύ τους το παγκόσμιο παιχνίδι κατά αντίστοιχο τρόπο όπως το μοίρασαν η Βρετανία με τις ΗΠΑ στο παρελθόν. Το Ισλάμ (με ότι το συνοδεύει ως δυναμική σε πολιτισμό, οικονομική αντίληψη, αντίληψη σε θέματα ισχύος, κλπ.) μπορεί να ενώσει τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο ή και περισσοτέρων μαζί και έτσι να δούμε νέες παγκόσμιες ισορροπίες και στρατόπεδα (κέντρα ισχύος) να σχηματίζονται…

 


Η ομιλία του κου Κοψαχείλη, λεπτομέρειες

Η σχετική με την συνέντευξη ομιλία του κου Βασίλη Κοψαχείλη, Διεθνολόγου, Γεωστρατηγικού  Αναλυτού,  με θέμα «Χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο Γεωστρατηγικός τους αντίκτυπος παγκοσμίως» θα γίνει την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 11.30 – 13.00, στην αίθουσα σεμιναρίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) στο Σύνταγμα, οδό Νίκης 11, Αθήνα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΟ GOOGLE MAP) (Τηλ. : 210-8211025, για κρατήσεις και επικοινωνία, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητος).

Λίγα λόγια για το ΕΛΙΣΜΕ

Το ΕΛΙΣΜΕ μελετά, ερευνά και αναλύει ζητήματα πολιτικής και γεωστρατηγικής διεθνούς και εθνικού ενδιαφέροντος. Ο σκοπός του είναι ερευνητικός, εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός και απευθύνεται στο κοινό, στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

  •  
    139
    Shares
  •  
  •  
  • 139
  •