Όταν η απληστία των Θεσμικών «σκοτώνει» τους επενδυτές

Ο χώρος του χρηματιστηρίου συγκεντρώνει κάθε λογής ανθρώπους, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χώρο. Άνθρωποι μορφωμένοι, αγράμματοι, συνετοί, άπληστοι, διεφθαρμένοι, τίμιοι, κάθε ένας με τις αδυναμίες του αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα εξοντωτικό «παιχνίδι» αποδόσεων.

Αυτό το οποίο όμως ξεχωρίζει τον χώρο των επενδύσεων από τους υπόλοιπους είναι η δικαιοσύνη, όσο περίεργο κι εάν σας φαίνεται αυτό. Η αγορά βλέπετε δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, τίμιους και διεφθαρμένους, μορφωμένους και αγράμματους, όχι! Η αγορά αποδίδει στον καθένα αυτό που του αξίζει, σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

Στον άπληστο του παίρνει τα χρήματα, στον συνετό του δίδει μια μικρή απόδοση, και στον τολμηρό ίσως να του χαρίσει τον κόσμο όλο, τρόπος του λέγειν. Αυτό το οποίο όμως η αγορά δεν συγχωρεί με κανένα τρόπο, είναι η αφέλεια. Τα χρηματιστηριακά παιχνίδια τα οποία στήνουν διάφορα λόμπι ή η «πλύση» εγκεφάλου από πληρωμένα δημοσιεύματα συνήθως πληρώνονται ακριβά, πολύ ακριβά.

Αποτελεί η τρέχουσα περίοδος ψευδαίσθηση;

Από τις αρχές του μήνα τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε μία κατάσταση πανικού, με την μεταβλητότητα να αυξάνεται κατακόρυφα. Η καλή πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν να αφήνουν αδιάφορους τους επενδυτές (κυρίως θεσμικούς), εστιάζοντας στην νομισματική πολιτική της Fed. Θα αυξήσει τα επιτόκια η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ; Κι εάν ναι πόσες φορές; Ή μήπως δεν θα τα αυξήσει;

Μα ειλικρινά τώρα, κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος! Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 2,6% (Δεκέμβριος 2017), με τον πληθωρισμό να τρέχει με 2,1% (Ιανουάριος 2018), και το κυριότερο; Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα ετών! Εξάλλου, χθες η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρέθηκε σε υψηλό δεκαεπτά ετών, κι όμως οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν πτώση. Για πιο λόγο; Μα φυσικά γιατί ο νέος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος, ανέφερε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα θα συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων όσο η αμερικανική οικονομία εμφανίζεται δυνατή.

Σε μια περίοδο όπου τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών συνεχίζουν να αυξάνονται, η ανεργία υποχωρεί σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα, με την φορολογία να μειώνεται, παρόλα αυτά οι αδηφάγες αγορές παραμένουν ανικανοποίητες. Για πιο λόγο όμως; Η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε αύξηση και του κόστους χρήματος, κάτι το οποίο φυσικά και δεν θέλουν τα «μεγάλα» παιδιά (funds) της Wall Street (κι όχι μόνο), καθώς θα αυξηθεί και το κόστος του carry trade, μειώνοντας αισθητά τα κέρδη τους. Βλέπεται η απληστία στον χώρο των επενδύσεων είναι συνήθης φαινόμενο, μιας κι αυτή τροφοδοτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από το φθηνό κι άφθονο χρήμα των κεντρικών τραπεζών, εις βάρος των φορολογουμένων πολλές φορές.

Το «κλειδί» για την πορεία των αγορών

Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση που επικρατεί τον τελευταίο μήνα, υπάρχει κάτι το οποίο διαφεύγει της προσοχής από την πλειοψηφία των επενδυτών· κι αυτό δεν είναι άλλο από την μείωση της εταιρικής φορολογίας, αλλά και από την διάθεση για επιβολή δασμών στα ξένα προϊόντα, από τις ΗΠΑ. Οι δύο παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί ώστε να οδηγήσουν έναν επενδυτή στην εφαρμογή του «buy the dip» ή αυτή των contrarians. Εξάλλου, ακόμη κι εάν έρθει απρόσκλητος ο «μαύρος κύκνος» οι αμερικανικές εταιρείες έχουν φροντίσει ώστε να διατηρήσουν ευχαριστημένους τους μετόχους τους, έχοντας προβεί σε επαναγορές μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετές από αυτές να συνεχίζουν ακόμη.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ένας λογικός επενδυτής την παρούσα φάση θα επέλεγε να επενδύσει βάση των θεμελιωδών δεδομένων, τόσο των μακροοικονομικών όσο και των εταιρικών, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν κοντά σε υψηλά επίπεδα. Η πρόβλεψη των θεσμικών επενδυτών για την αύξηση του κόστους χρήματος, μειώνοντας κατ’ επέκταση το δικό τους περιθώριο κέρδους, τους οδηγεί στην τακτική των ρευστοποιήσεων προκειμένου να επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές κτήσεις, «σκοτώνοντας» με αυτόν τον τρόπο τον επενδυτή ο οποίος πάνω στον πανικό του ρευστοποιεί το χαρτοφυλάκιο του. Εσείς τι λέτε; Θα παραμείνετε στον υπέροχο κόσμο των επενδύσεων;

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.