Δ.Τσαϊλάς : Ποιός είναι ο ‘πόλεμος μετά τον πόλεμο’ που περιμένει την Τουρκία μετά την αναμέτρηση με Κούρδους;

Αυτή τη στιγμή, στη Δύση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το «μετά του μετά».

Εννοώ «τον πόλεμο μετά τον πόλεμο» της Τουρκίας στη Συρία εναντίον των Κούρδων της Συρίας, των Κούρδων που πολέμησαν στο πλάι της συμμαχίας εναντίον του Χαλιφάτου. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές τάσεις του Ερντογάν να καταστρέψει την Τουρκία εσωτερικά, οι ερωτήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα της Τουρκίας ως Δυτική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ πληθαίνουν.

Οι εναλλακτικές της Τουρκίας

Ωστόσο, εάν πιεσθεί η Τουρκία πάρα πολύ σκληρά μπορεί επίσης να αποξενωθεί από τη Δύση εντελώς. Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Η Μόσχα έδωσε το πράσινο φως για την συνεχιζόμενη παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και πούλησε στην Άγκυρα το σύστημα αεράμυνας S-400. Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την τακτική ως καλύτερη επιλογή της να συνεχίσει να κινείται πιο κοντά προς τη Ρωσία, θα αποδυναμώσει πραγματικά τη Νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αρχίζει η εκμετάλλευση του βυθού της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η στρατηγική της Δύσης

Τώρα, το ερώτημα για τη Δυτική χάραξη πολιτικής είναι πώς να μην χάσει την Τουρκία πλήρως από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή τη σωστή δόση πίεσης για να σταματήσει η Τουρκία τις υπερβολές. Η Τουρκία με την αναξιόπιστη συμπεριφορά της έχει δημιουργήσει ένα τείχος μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών πλευρών της συμμαχίας. Από πολιτικής πλευράς, είναι ως επί το πλείστον “business as usual” με δηλώσεις πολύ χαμηλής έντασης, περιορισμένες στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στις ακτές της, έτοιμη να εκβιάσει ανοιγοκλείνοντας “την κάνουλα της ροής”.

Τα νέα δεδομένα και τα νέα ερωτήματα

Από στρατιωτικής πλευράς, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εντός της συμμαχίας η Τουρκική στρατιωτική επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου έτους, η οποία είναι πλέον ορατή στην πολεμική αεροπορία της. Η Άγκυρα έχει υιοθετήσει επίσης μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση με τη Ρωσία. Άλλο είναι  να υποστηρίξεις μια ισορροπημένη σχέση με τη Μόσχα, και εντελώς διαφορετικό πράγμα είναι να υιοθετείς  ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας που μπορεί να συλλέξει στρατιωτικές πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με το μαχητικό επόμενης γενιάς της συμμαχίας, το F-35.

Η Τουρκία αισθάνεται προσβεβλημένη από την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της YPG και την ευρύτερη πολιτική της Ουάσιγκτον στη Συρία αλλά παραδόξως αμφισβητήθηκε το ΝΑΤΟ χωρίς να έχει καμία σχέση.

Η Άγκυρα είναι πρόθυμη να παίξει γρήγορα και χαλαρά στις σχέσεις της με τους  Δυτικούς συμμάχους με τρόπους που ποτέ δεν είδαμε προηγουμένως.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν με την αναξιοπιστία του βλάπτει το ΝΑΤΟ.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:  πόσο βαθιά ζημία θα γίνει, αν είναι αναστρέψιμη, και τι είδους Τουρκία θα προκύψει μετά την εποχή Ερντογάν;

 

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς

Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Δ.Τσαϊλάς : Ποιός είναι ο ‘πόλεμος μετά τον πόλεμο’ που περιμένει την Τουρκία μετά την αναμέτρηση με Κούρδους;

Comments are closed.