Κατερίνα Πάντα: Είναι η Τουρκική οικονομία ‘κοιμώμενος γίγαντας’ ή απλά ‘γίγαντας’ με ξύλινα πόδια;

Ο Ερντογάν μπορεί να βρυχάται, να ανοίγει πολεμικά μέτωπα & να παραγγέλνει όπλα με τεράστιες δαπάνες κόβοντας συνεχώς χρήμα, αλλά η οικονομία του τείνει να εξελιχθεί σε επικίνδυνη φούσκα.

Τα δεδομένα
Ο επίσημος πληθωρισμός χτύπησε 13% τον προηγούμενο Νοέμβριο (ανεπισήμως καλπάζει) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών , όσο ίδιος επιμένει να κρατά τεχνικά χαμηλότερα τα επιτόκια.
Ομως η Τούρκικη Λίρα έχασε μέσα σε μια δεκαετία πάνω από τα δύο τρίτα της αξίας της έναντι του δολαρίου σημειώνοντας αλλεπάλληλα χαμηλά και η ελεύθερη πτώση της δεν έχει τελειωμό. Ασχέτως αν αυτό βοήθησε σημαντικά τις εξαγωγές της, η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου, λόγω εσωτερικών οικονομικών παθογενειών.
Η ισοτιμία της Λίρας από 0,868 που ήταν έναντι του Δολαρίου, τον Φεβρουάριο του 2008, έφτασε στο 0,252. (ΤRY/USD chart)

Στατιστικά, ή επιστημονική φαντασία με πασπάλισμα μπόλικου σανού;

Τα Turkish statistics περί υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αν και γίνονται αποδεκτά ακόμη, αντιμετωπίζονται με αμφιβολίες & σκεπτικισμό από τους διεθνείς οικονομολόγους ως προς την αντικειμενικότητα τους .
Σε συνδυασμό των ανωτέρω, το χειρότερο όλων είναι η σύνθεση του υψηλού εξωτερικού χρέους της των 450 δισ. δολάρια σε ξένους πιστωτές. Διότι τα δύο τρίτα εξ’αυτού περίπου είναι σε ξένο νόμισμα, δολάριο η ευρώ.

Επιχειρήσεις στα όρια κρίσης δανεισμού;

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες μέσα σε μια δεκαετία είδαν τα χρέη τους να διπλασιάζονται η & να τριπλασιάζονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει στο κομμάτι του δημόσιου δανεισμού σε ξένο νόμισμα. Πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική της τράπεζα θα πρέπει να «κόβει» πολύ περισσότερο χρήμα για να στηρίξει την επιδεινούμενη διαφορά με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα, η να αγοράζει ξένο συνάλλαγμα πολύ ακριβότερα για να στηρίξει έστω και ελάχιστα την ισοτιμία.
Το δεκαετές ομόλογο τρέχει με σημαντικές αποδόσεις (yield) του 11,6% & σε ενοποιημένη βάση πέριξ του 12%.

 

Συμπέρασμα

Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, πόσο ευάλωτη καθίσταται η οικονομία της σε πιθανή περαιτέρω αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ αν δεν μαζευτεί τώρα (που μάλλον το αντίθετο διαφαίνεται), σε λίγο καιρό κανένας ρυθμός ανάπτυξης δεν την σώζει.

93Shares

One thought on “Κατερίνα Πάντα: Είναι η Τουρκική οικονομία ‘κοιμώμενος γίγαντας’ ή απλά ‘γίγαντας’ με ξύλινα πόδια;

Comments are closed.