Turkey-Erdo

Αλ. Δρίβας : Αποκλειστική Συνέντευξη: Πού οδηγεί την Τουρκία η εισβολή στο Αφρίν, από πλευράς συμμαχιών και κατάληξης

Σύντομη αποκλειστική συνέντευξη του Αλέξανδρου Δρίβα, ειδικού Αναλυτή Στρατηγικής και Γεωπολιτικής στο new-economy.gr για τα πρόσφατα τεκταινόμενα στη Συρία και ευρύτερα στην Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Κε Δρίβα σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Αναρωτιόμαστε, στις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, αν η επιχείρηση ‘κλαδί ελιάς και η ‘εισβολή στο Αφρίν’ εξελίσσεται σε ‘νεο Στάλιγκραντ’ της Τουρκιας και που αυτό οδηγεί στην Τουρκία σε βάθος χρόνου

Το τέλος του νεοθωμανισμού είναι η ταφόπλακα της Συρίας. Η Τουρκία σε αυτή τη φάση πήγε να μπεί σφήνα στα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσιας, ακολουθώντας μία τη μία δύναμη και μία την άλλη. Ομως αυτό το πίνγκ πόνγκ δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Η τακτική Τουρκίας θα πετύχει, και αν όχι γιατί;
Ειναι τακτικισμός. Πέραν των άλλων πάνε να διαμορφωθούν συνθήκες συμμαχίας μέχρι προτίνος εχθρών, όπως Κούρδοι αντάρτες με Ασαντ κτλ.
Ποιές οι επόμενες πιθανές κινήσεις των Ρώσων;
Αν πάνε με τον Ασαντ οι Κούρδοι αντάρτες , αρα με άνθρωπο που στηρίζει η Ρωσια τοτε η Τουρκία
θα εχθρεύει τον Ασαντ, άρα τα Ρωσικά συμφέροντα.
Τέλος, ποιές οι επόμενες πιθανές κινήσεις των Αμερικανών;
Παράλληλα εκτιμώ ότι και οι Αμερικανοί θα ενεργοποιηθούν υπέρ των Κούρδων μην τυχόν και τους χάσουν καθώς θα τους υπερασπίζονται οι Ρώσοι κ ο Ασαντ και θα χάσουν την επιρροή τους οι Αμερικανοι πάνω στους κούρδους. Αυτή είναι η παγίδα της Τουρκίας
Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ (ΙΔΙΣ) & αναλυτής στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ).