Τα νέα δεδομένα στα διεθνή χρηματιστήρια

Το selloff που πραγματοποιήθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια στις αρχές Φεβρουαρίου, δημιούργησε έντονους προβληματισμούς. Έπειτα από έναν εννεαετή ανοδικό κύκλο, ο οποίος τροφοδοτήθηκε κυρίως από το φθηνό και άφθονο χρήμα των κεντρικών τραπεζών, ίσως ήρθε η ώρα για μια πολυετή πτώση.

Τα δεδομένα

Η στήριξη την οποία παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες από την κρίση του 2008 και μετά, κατάφερε όχι μόνο να επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης την παγκόσμια οικονομία, αλλά και να δημιουργήσει ένα πολυετή ανοδικό κύκλο στις διεθνής αγορές. Τον Φεβρουάριο του 2016, όταν η κινεζική ανάπτυξη έδειξε μικρά σημάδια επιβράδυνσης, αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε bear market.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μεταξύ 2-8/2, η μεταβλητότητα όσο αφορά τις μετοχές αυξήθηκε κατά 201,96%, στα ομόλογα αυξημένου ρίσκου κατά 142,14%, στην τιμή του πετρελαίου κατά 24,95%, στα αμερικανικά treasuries κατά 21,95%, στην τιμή του χρυσού κατά 16,07%, και στο συνάλλαγμα κατά 8,95%.

Ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, και οι μικρές αυξήσεις επιτοκίων που ακολούθησαν δεν έδειξαν να «αγγίζουν» τα χρηματιστήρια, τα οποία συνέχισαν τόσο το 2017, όσο και στις αρχές του 2018 να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, με την αισιοδοξία των επενδυτών να βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed του Chicago Charles Evans, πως ίσως υπάρξουν πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος, έδειξε να αποτελεί την αφορμή για ένα μαζικό selloff στα διεθνή χρηματιστήρια, με την κεφαλαιοποίηση αυτών να μειώνεται πάνω από $5 τρισ., με την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου να καταγράφονται και οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές στην ιστορία, όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:www.ft.com

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έφθασε κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών, προεξοφλώντας ήδη την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, συμπαρασύροντας παράλληλα και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αρκετών ανεπτυγμένων οικονομιών, με τις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, να μην έχει αποτυπωθεί πλήρως στην ισοτιμία του δολαρίου έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Παρά το γεγονός του πανικού που επικράτησε, αλλά και του ότι από το 2008 οι πρώτοι δύο μήνες σχεδόν κάθε έτους αποδεικνύονται οι καλύτεροι για την τιμή του χρυσού, παρόλα αυτά ο χρυσός κατάφερε να διαγράψει όλα τα του τα κέρδη την εβδομάδα μεταξύ 2-9/2, αποδεικνύοντας πως ο πανικός στα χρηματιστήρια δεν αποτυπώθηκε και στην τιμή του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί το τρέχον έτος στο 3,4%, και το επόμενο στο 3,2%, με τις πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση το 2018 να ανέρχονται στο 10%. Η προεξοφλημένη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δημιουργεί έντονες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, πως αυτές ίσως να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους χρήματος για τις εταιρείες, με συνέπεια την μείωση της κερδοφορίας τους στο μέλλον, κάτι για το οποίο φρόντισαν ήδη οι εταιρείες, καθώς αρκετές από αυτές την τελευταία διετία έχουν ανακοινώσει προγράμματα επαναγοράς μετοχών.

Ο πληθωρισμός, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τη Fed θα προσεγγίσει τον στόχο του 2%, εξακολουθεί να προβληματίζει σε ευρωζώνη και Ιαπωνία, με τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες να διατηρούν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προοπτικές

Με προδιαγεγραμμένη την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί άλλωστε.

Η διατήρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, και τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα για την χρήση του 2017, αλλά και οι εκτιμήσεις για το 2018, αναμένεται να διατηρήσουν την καλή εικόνα των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, με τους προβληματισμούς να επιστρέφουν στο δεύτερο εξάμηνο. Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κύκλο της Fidelity (βλ. γράφημα παρακάτω), η αμερικανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του κύκλου που προηγείται αυτού της ύφεσης, όπου σε αυτό το στάδιο η ανάπτυξη είναι μέτρια, η πίστωση αρχίζει να περιορίζεται, τα κέρδη βρίσκονται υπό πίεση, τα αποθέματα αυξάνονται, και η αύξηση των πωλήσεων μειώνεται.

Πηγή γραφήματος: www.eresearch.fidelity.com

Επίσης, στο στάδιο πριν την ύφεση οι μετοχές των κλάδων υγείας, ενέργειας, και υλικών καταγράφουν συνήθως μεγαλύτερες αποδόσεις από την αγορά, ενώ οι κλάδοι των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και της τεχνολογίας υπό αποδίδουν αυτής.

Όσο αφορά τα εμπορεύματα, αυτά αναμένεται να κινηθούν σύμφωνα με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και με την συμπεριφορά του δολαρίου στις αυξήσεις των επιτοκίων, με την ποσότητα σε φυσικό χρυσό ο οποίος κατέχεται από τα ETF’S που επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο, να ανέρχεται στους 2.250 τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτός από την αμερικανική οικονομία θα στραφεί και στην ευρωπαϊκή, με τις εξελίξεις να καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο με το εάν θα τερματίσει ή όχι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όσο και τις δυνατότητες της στο θέμα του πληθωρισμού. Εξάλλου, μέχρι στιγμής ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 δείχνει να βρίσκει σημαντική αντίσταση στο επίπεδο των 400 μονάδων, με τους δείκτες σε Γερμανία και Γαλλία να μην ακολουθούν σε νέα ιστορικά υψηλά αυτούς του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προεξοφλώντας ίσως αρνητικά γεγονότα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ικανοί παράγοντες να ανακόψουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, και κατ’ επέκταση και των διεθνών χρηματιστηρίων, με το πρώτο εξάμηνο να αναμένεται να κινηθεί ομαλά όσο αφορά τις μετοχικές αξίες, ενώ το δεύτερο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εξάμηνο «προβληματισμού», και αύξησης της μεταβλητότητας, μιας και η αδυναμία διατήρησης του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα αναμένεται να βάλει δύσκολα στις κεντρικές τράπεζες. Ας ελπίσουμε πως ο «μαύρος» κύκνος δεν θα μας επισκεφθεί ούτε φέτος.

Δημοσίευση στο 11ο τεύχος του περιοδικού του ΣΕΔ.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    21
    Shares
  •  
  •  
  • 21
  •