Περιπέτειες για το γαμπρό του Τραμπ από τις έρευνες για το Russian-gate

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου δεν μπορεί ν’ αποκτήσει την απαραίτητη άδεια πλήρους διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, όσο συνεχίζεται η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Ο Κούσνερ έχει καταθέσει αίτηση για την απόκτηση άδειας διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών στο ανώτερο επίπεδο διαβάθμισης, πριν από έναν και πλέον χρόνο. Ωστόσο, η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης του δεν ολοκληρώνεται, ενώ συνεχίζεται η έρευνα του ειδικού ανακριτή σχετικά με τις επαφές που είχε ο Κούσνερ στην Ρωσία, αλλά και τις επιχειρηματικές του σχέσεις εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του υψηλόβαθμου συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής του έχει χορηγηθεί μία προσωρινή άδεια που του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Η άδεια αυτή μπορεί σύντομα ν’ ανακληθεί, εάν δεν παρέμβει ο πρόεδρος Τραμπ, προκειμένου να του δώσει σχετική πρόσβαση.

Την περίοδο αυτή, δεν υπάρχουν ενδείξεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της έρευνας του Μάλερ σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ κλίμα έντασης έχει καλλιεργηθεί στις σχέσεις μεταξύ του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και του Κούσνερ, μετά την κίνηση του δεύτερου να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση οδηγιών σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες για όσους συμβούλους διαθέτουν προσωρινή άδεια. Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται καθιστούν δυνατό το ενδεχόμενο απώλειας για τον Κούσνερ, ακόμη και της προσωρινής άδειας πρόσβασης που έχει για τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι χειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα για τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως, το Παλαιστινιακό Πρόβλημα, αλλά και οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη για τον Κούσνερ, καθώς το FBI δεν προχωρεί σε κοινή διαχείριση πληροφοριών με τον Λευκό Οίκο σχετικά με την έρευνα για την χορήγηση μόνιμης άδειας διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών για τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου. Ο Λευκός Οίκος και το FBI δεν διαχειρίζονται από κοινού τις πληροφορίες για τον Κούσνερ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πρόβλημα στην έρευνα του Μάλερ.

Ο Κέλι με τις οδηγίες που ανακοίνωσε προσδιόρισε ότι η πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες όσων συμβούλων έχουν προσωρινή άδεια από την 1η Ιουνίου ή και παλαιότερα θα περιοριστεί, εντείνοντας το αρνητικό κλίμα των σχέσεων του με τον Κούσνερ, αλλά και την Ιβάνκα Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δεν έχει γνωστοποιήσει πόσα στελέχη θα επηρεαστούν από την εφαρμογή του μέτρου.

Ο δικηγόρος του Κούσνερ δήλωσε ότι η άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών του Κούσνερ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έγκρισης, δηλώνοντας: “οι έρευνες μου με όσους εμπλέκονται έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν περισσότεροι από δέκα σύμβουλοι στο επίπεδο του Κούσνερ, για τους οποίους η διαδικασία έγκρισης καθυστερεί,” τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν για το βαθμό πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες που θα έχει ο Κούσνερ για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η προσωρινή άδειά του θ’ ανακληθεί σήμερα, ενώ ο Κέλι δήλωσε πως ο Κούσνερ “θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί τα καθήκοντά που του έχουν ανατεθεί σχετικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.”

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Κούσνερ Άμπε Λόουελ τόνισε μετά από πίεση που του ασκήθηκε από το CNN, ότι: “η νέα πολιτική δεν θα επηρεάσει την άσκηση των σημαντικών καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί από τον πρόεδρο Τραμπ.”

Το υπόμνημα οδηγιών του Κέλι προβλέπει την άρση των προσωρινών αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών από σήμερα, για όσους συμβούλους τελούν σε εκκρεμότητα χορήγησης άδειας πλήρους διαχείρισης, από την 1η Ιουνίου του 2017 ή πριν.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να παρακάμψει την διαδικασία χορήγησης άδειας πλήρους διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών και δώσε σε όποιον ο ίδιος επιθυμεί, το δικαίωμα αυτό. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί κάποιο προηγούμενο από άλλον πρόεδρο των ΗΠΑ που να έχει προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με ειδικούς στην διαχείριση απόρρητων πληροφοριών.

Το υπόμνημα οδηγιών του Κέλι εξέπληξε τους περισσότερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, που έμαθαν την ύπαρξή του από τα ΜΜΕ, καθώς ο ίδιος το κοινοποίησε μόνο σε τρεις υψηλόβαθμους συμβούλους του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις δύο στελεχών του Λευκού Οίκου στο CNN. Παράλληλα, η κίνηση αυτή του Κέλι ενίσχυσε το κλίμα αβεβαιότητας στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, καθώς δεν προσδιόρισε σε ποια στελέχη θα είχε άμεση εφαρμογή το υπόμνημα, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε απόρρητες πληροφορίες.

Μετά την απαγγελία νέων κατηγορικών κατά του Πολ Μάναφορτ και του Ρικ Γκέιτς, η έρευνα του Μάλερ επεκτείνεται και δεν περιορίζεται μόνο στην διερεύνηση ενδεχόμενης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενώ όσο διεξάγεται έρευνα για τις επιχειρηματικές σχέσεις του Κούσνερ, υπάρχει γραφειοκρατικό πρόβλημα για την χορήγηση της άδειάς του. Εκτός κι αν παρέμβει ο πρόεδρος Τραμπ…

Πηγή:militaire.gr

1Shares