Δ.Χιόνης: Με τι είδους υβριδικά ομόλογα μπορεί να βγεί η χώρα στις αγορές; (κείμενο και video)

Οι προβλέψεις που έγιναν στα πλαίσια του ελληνικού προγράμματος είναι πλέον συνώνυμες της αστειότητας και φέρουν μεγάλος μέρος της ευθύνης για την αποτυχία των προγραμμάτων. Και αυτή η αδυναμία πρόβλεψης αναφέρεται τόσο στα μεγέθη που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ανεργία όσο και με τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Τι κρύβεται πίσω απο τις λάθος προβλέψεις;

Οι ατυχείς προβλέψεις, ορισμένες φορές με σαφή σκοπιμότητα, προκάλεσαν την αδυναμία κατανόησης των πραγματικών προβλημάτων της οικονομίας.

Είναι λύση τα υβριδικά ομόλογα;

Χρειάζεται να επισημανθούν οι προηγούμενες αστοχίες διότι απ’ ότι φαίνεται οι μελλοντικές παρεμβάσεις στο χρέος θα χαρακτηρίζονται από παρεμβάσεις που αφορούν σε ομόλογα υβριδικής μορφής. Αυτά τα ομόλογα θα συνδέουν το κουπόνι πληρωμής ή τον χρόνο πληρωμής του κουπονιού με τις μακροοικονομικές επιδόσεις. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα διότι η μακροχρόνια εποχή των χαμηλών αποδόσεων και των περιορισμένων διακυμάνσεων της αγοράς ομολόγων έφτασε στο τέλος της. Πλέον η αγορά ομολόγων εισέρχεται σε μια φάση ιδιαίτερα απρόβλεπτη για τις αποδόσεις και για την τιμή. Αυτή η φάση δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί για νέες και σύνθετες εκδόσεις ιδιαίτερα όταν προέρχονται από χώρες που εξέρχονται από μνημόνια και ο αποπληθωρισμός καθώς και η παγίδα ρευστότητα συνεχίζουν να την απειλούν.

Γιατι οι προβλέψεις γίνονται τώρα ‘σημείο-κλειδί’

Και επειδή δεν είναι λογικό να υπάρχει σύνδεση του κουπονιού με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα η εμπειρία δείχνει ότι η πρόταση θα αφορά την σύνδεση των κουπονιών και του χρόνου πληρωμής με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Άρα η ανάγκη για ακριβείς προβλέψεις αναφέρεται στην ακριβή πρόβλεψη του ΑΕΠ τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια.

Η οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις για το ΑΕΠ θα συνοδεύονται από την κανονικότητα των πληρωμών οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντελώς ανεδαφικές. Οι ρεαλιστικές προβλέψεις για τα μακρο μεγέθη θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των πληρωμών.

Διονύσιος Χιόνης

Kαθηγητής Οικονομικών, Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ

(Τίτλος και Υπότιτλοι : new-economy.gr. Αναδημοσίευση απο το dchionis.blogspot.co.uk)

 

 

Ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να γινει η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους και τα νέα δεδομένα στην Ελληνική αγορά αναλύονται απο τον κο Χιόνη στην ακόλουθη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του.

 

 

 

 

 

 

  •  
    31
    Shares
  •  
  •  
  • 31
  •