Αραβο-ισραηλινό deal για το φυσικό αέριο

Ανατροπή στο ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί η συμφωνία ύψους $15 δισεκατομμυρίων, για την πώληση φυσικού αερίου ανάμεσα σε δυο κάποτε εχθρικές χώρες: την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος, το 1979 ήταν η πρώτη αραβική χώρα που είχε υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
Από τότε, καθώς έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες και με την ατμόσφαιρα να έχει αλλάξει στη Μέση Ανατολή, Αίγυπτος και Ισραήλ μετατρέπουν την ψυχρή σχέση τους σε συνεργασία, όπως επισημαίνει το «bloomberg.com».

Η ισραηλινή εταιρία Delek Drilling ανακοίνωσε πως θα εφοδιάσει την Αίγυπτο με φυσικό αέριο αξίας $15 δις, στο μεγαλύτερο ως τώρα συμβόλαιο για την ενεργειακή παραγωγή του Ισραήλ.

Η αιγυπτιακή εταιρία Dolphinus θα αγοράσει 64 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από την Delek Drilling και τον αμερικανικό εταίρο της «Noble» σε χρονικό διάστημα 10 χρόνων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έγινε και από τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάου ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «ιστορικής σημασίας συμφωνία».

Όπως δήλωσε ο Νετανιάου, η συμφωνία «θα ενισχύσει την ισραηλινή ασφάλεια και την οικονομία της χώρας αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις περιφερειακές σχέσεις».

Για την ώρα, ο Δείκτης Τιμών Πετρελαίου & Αερίου του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ, σημείωσε άνοδο έως 16%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling Yossi Abu, είπε πως η συμφωνία «καθιερώνει την Αίγυπτο ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο».

Σημειώνεται πως διατρέχοντας την περιοχή από το al-Arish, στο βόρειο Σινά, υπάρχει ήδη ο αγωγός EMG που μετέφερε αιγυπτιακό φυσικό αέριο στο ισραηλινό Ashkelon, βάσει παλιάς συμφωνίας του 2005.

Η συμφωνία εκείνη όμως κατέρρευσε στα 2012, αφού ο αγωγός είχε δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις και υπήρχαν συνεχή αιγυπτιακά παράπονα πως η συμφωνία που έγινε την εποχή διακυβέρνησης Μουμπάρακ, δεν ήταν δημοφιλής και ότι το ισραηλινό κράτος δεν πλήρωνε αρκετά για το φυσικό αέριο.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, αλλά η συμφωνία υποδηλώνει ότι το Ισραήλ και οι «γείτονές» του ενισχύουν τους δεσμούς τους, καθώς επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Οι εταιρίες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη ποιο δρόμο θα ακολουθήσει το ισραηλινό φυσικό αέριο από τις μεσογειακές δεξαμενές Tamar και Leviathan προς την Αίγυπτο. Η ανακοίνωση της Delek αναφέρει πως υπάρχουν «διάφορες δυνατότητες», συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού EMG.

Το Ισραήλ ανακάλυψε τις πηγές Ταμάρ και Λεβιάθαν το 2009 και 2010 αντίστοιχα και από τότε είχε αρχίσει συντονισμένες προσπάθειες να καταστεί σημαντική εξαγωγική ενεργειακή δύναμη. Τον Σεπτέμβριο του 2016, εταιρίες από το Ισραήλ και την Ιορδανία υπέγραψαν συμβόλαιο φυσικού αερίου ύψους 10 δις για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τη σημαντική αυτή ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου επισημαίνει σε ενημέρωση των πελατών ο αναλυτής της «Barclays Plc», Tavy Rosner, υποστηρίζοντας πως «αποτελεί κλειδί για να ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα των ισραηλινών ενεργειακών εταιριών με προοπτική συμφωνίας με την Royal Dutch Shell Plc, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρειο Αίγυπτο».

Απομένει να διευκρινισθεί πόσο ωφέλιμη θα είναι η συμφωνία και για τα αιγυπτιακά εξαγωγικά σχέδια του γιγάντιας ενεργειακή επένδυσης στο al-Zohr.

H «Eni», η οποία ανακάλυψε την γεώτρηση τον Αύγουστο του 2015, σχεδιάζει να αντλεί γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο την ημέρα, από το Zohr ως τα τέλη του 2019. Η ρωσική κρατική παραγωγός Rosneft PJSC, έχει ήδη κλείσει συμφωνία να αποκτήσει δικαιώματα στα 30% της γεώτρησης και η BP Plc αγόρασε άλλα 10% τον περασμένο χρόνο.

Πηγή:zougla.gr