Μπαμπόγεροι, καρνάβαλοι και Χαρταετοί στις Σέρρες εν όψει Καθαρής Δευτέρας

Ο χάρτης των εκδηλώσεων στο νομό Σερρών

Με τους δέοντες και πατροπαράδοτους εορτασμούς αναμένεται να γιορτάσουν για ακόμη μια χρονιά οι Σερραίοι το τριήμερο της Αποκριάς το μήνυμα της οποία έχει αποτυπωθεί όσο κανένα στην λαϊκή μας παράδοση. Από τα αρχέγονα έθιμα όπως οι Μπαμπόγεροι και τα Κεστσέκια έως τα σημερινά κούλουμα το πέταγμα Χαρταετού οι Σερραίοι έχουν να επιλέξουν από μία ευρεία γκάμα εκδηλώσεων και εορτασμών για να περάσουν με κέφι όπως ορίζει η παράδοση την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα.

Ποντισμένο: «Κετσέκια»Το έθιμο αυτό που κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τελέστηκε ξανά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια το 1992, έπειτα από οκτάχρονη παρακίνηση της Αμερικανίδας εθνολόγου Ιβόν Χαντ, η οποία και το ανακάλυψε. Σήμερα αναβιώνει στο Δ.Δ. Ποντισμένου την περίοδο του Καρναβαλιού και την Καθαρά Δευτέρα. Τις μέρες αυτές, πρόσφορες για σάτιρα και διασκέδαση, οι άντρες φορούσαν την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά με τη κλασική φουστανέλα, αλλά για να ξεγελάσουν τους Τούρκους, φορούσαν στο κεφάλι γυναικείες μανδήλες με λουλούδια.Κρεμούσαν ακόμη διάφορα στολίδια και κουδούνια και στα πόδια αντί για τσαρούχια ή παπούτσια φορούσαν προβιές. Ο πρωτοχορευτής κρατώντας ένα καμτσίκι χτυπούσε όποιον δεν χόρευε καλά.Τους χορευτές ακολουθούσε ένας άντρας που φορούσε φερετζέ και κρατούσε μια μασιά. Αυτός παρίστανε τον «τρελό» του χωριού, κυνηγώντας όλους όσους χόρευαν.Με τον τρόπο αυτό διασκέδαζαν αλλά ταυτόχρονα σατίριζαν καιτο καθεστώς της σκλαβιάς, δίχως όμως να προκαλούν το θυμό καιτην οργή των Τούρκων.Πρώτη: «Ντερβένα»Την τελευταία Κυριακήτης Αποκριάςαναβιώνει απότον «ΣύλλογοΦιλομούσωνΠρώτης» τοέθιμο της Ντερβένας, στην έδρα του δήμου Πρώτη.

Η διαδικασία ξεκινά μία εβδομάδα πριν με τη συγκέντρωση ξύλων (πουρναριών). Οι συνοικίες ή αλλιώς οι «μαχαλάδες» συναγωνίζονται για το ποια θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη και ομορφότερη «Ντερβένα». Συχνά η μία συνοικία, κλέβει τα πουρνάρια από την άλλη. Το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς με τη συνοδεία μουσικών οργάνων του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλομούσων «Η Πρόοδος»και πλήθος κόσμου από την Πρώτη και την γύρω περιοχή, οι κάτοικοι περιοδεύουν για το άναμμα της«ντερβένας». Το έθιμο συμβολίζει το κάψιμο των παθών, του μίσους,της κακίας και της εχθρότητας των ανθρώπων. Η κορύφωση της εκδήλωσης λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου ο κόσμος απολαμβάνει το κρασί,τις πίτες και τα σαρμαδάκια, που προσφέρονται από τους κατοίκους του χωριού.Αγία Ελένη: «Καλόγερος»Τη μέρα του εορτασμού της Καθαρής Δευτέρας αναβιώνει το έθιμο του «Καλόγερου». Τη γιορτή αυτή την αρχίζουν οι Αναστενάρηδες και τη συνεχίζουν οι μίμοι, οι οποίοι συμμετέχουν και στην παραδοσιακή θεατρική ομάδα. Τον θίασο του Καλόγερου τον αποτελούν ο«Βασιλιάς», το «Βασιλόπουλο»,ο «Καπιστράς», ο «Καλόγερος»,η «Νύφη», η «Μπάμπω» και το«Εφταμηνίτικο», οι «Γύφτοι με την αρκούδα» και τέλος οι «Κουρούτζηδες».Φλάμπουρο: Το Αποκριάτικο έθιμο των «Μπαμπούγερων»Πρόκειται για ένα παλιό παραδοσιακό καρναβάλι, που διοργανώνεται εδώ και χρόνια την Κυριακή της Τυροφάγου. Το έθιμο αυτό αναβιώνει μια πολύ παλιά ιστορία, η οποία αντιγράφει την κοινωνία με σατιρικές επινοήσεις, που ανακαλύπτει ο κάθε καρνάβαλος, προσθέτοντας θέματα της συγκεκριμένης εποχής. Στο πέρασμα του χρόνου η παρουσία του άρχισε να παίρνει μια πιο κοινωνική μορφή, καθώς αποκτούσε γύρω του έναν όμιλο, που περιλαμβάνει: τον γαμπρό, τη νύφη, τον παππού, την τσιγγάνα, τον χτενά και τον καλαϊτζή,τον ταχυδρόμο, τον εύζωνα,τον ακονιστή κ.ά.

Ο Ταπουτζής είναι ο πρώτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.Στην πόλη των Σερρών ο Δήμος και η ΚΕΔΗΣ ετοιμάζουν μία σειρά εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ κ. Ιωάννη Δήμου: «Η Καθαρά Δευτέρα θα εορτασθεί ,όπως κάθε χρόνο στην πόλη αλλά και στις τοπικές κοινότητες .Έχουμε προβλέψει ειδικά για την πόλη να αυξήσουμε τις ποσότητες σε σχέση με πέρυσι ,καλούμε τους Σερραίους να π προσέλθουν στο χώρο που θα γίνουν οι εκδηλώσεις έτσι ώστε να γιορτάσουμε τα Κούλουμα μαζί. Πέρυσι είχαμε περίπου 2.500 μερίδες φέτος μιλάμε για 5.000 στην πόλη των Σερρών συν και τις μερίδες των τοπικών κοινοτήτων που ζήτησαν να διοργανωθούν Κούλουμα ,φέτος έχουμε επιπλέον τέσσερις κοινότητες που ζήτησαν την διοργάνωση εκδηλώσεων».

Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δεύτερης θα γίνουν στο πάρκο Ομονοίας και σε περίπτωση βροχής θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση στις εγκαταστάσειςτου Αυτοκινητοδρομίου .Ο προϋπολογισμός των εδεσμάτων που προσφέρονται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΕΔΗΣ για το έτος 2013 είναι 27.000ευρώ ,γίνονται διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχων. « Όταν αναλάβαμε τα έξοδα για τις εκδηλώσεις αυτές ήταν γύρω τις 80.000. Προσπαθήσαμε μέσα από τους διαγωνισμούς να τα κατεβάσουμε στο ένα τέταρτο ,θα προσπαθήσουμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Πηγή:serresparatiritis.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •