Αλφαβητοπαρέλαση στην Καβάλα και πολλά άλλα

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 2006 κάθε δεύτερο και τρίτο Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα για 5 περίπου ώρες η κάθε εκδήλωση. Ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι το Φουαγιέ του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η οδός Ομόνοιας (από το ναό Αγίου Παύλου ως την πλατεία Ελευθερίας). Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών όχι μόνο της Καβάλας αλλά και από τις γειτονικές πόλεις. Η απήχηση της εκδήλωσης αυτής είναι μεγάλη περίπου 5.000 θεατές στην Παρέλαση και 2.000 μαθητές σε κάθε άλλη εκδήλωση ενώ η εθελοντική συμμετοχή είναι περίπου 1.000 γονείς στην κατασκευή και το συντονισμό της Παρέλασης.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια και η ανάδειξη σχεδιαστικών, μουσικών και στιχουργικών δεξιοτήτων των μαθητών ανάλογα με τα θέματα των αλφαβητοπαρελάσεων, η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μαθητών με σκοπό την κατασκευή των στολών, των καπέλων και των αρμάτων (από υλικά όπως χαρτόνι, σύρμα, φόδρα κ.ά.) καθώς και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας δασκάλων, γονέων, μαθητών και σε δραστηριότητες εκτός σχολείου.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλοτεχνών Νομού Καβάλας Artattack, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καβάλας, το Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», ο Εμπορικός Σύλογος Καβάλας και διάφοροι Χορηγοί.

Αποκριές «Μένουμε Κarnavala» Down Town Masque Party

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 2007 το Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα για 5 περίπου ώρες ενώ οι χώροι διεξαγωγής είναι ο Πεζόδρομος Μεγάλου Αλεξάνδρου και η συνοικία Αγίου Νικολάου. Απευθύνεται σε μαθητικό, νεανικό και ενήλικο κοινό με μεγάλη απήχηση κάθε χρόνο περίπου 2.000 άτομα. Κατά τη διάρκεια του πάρτυ οι ιδιοκτήτες εστίασης και διασκέδασης των γειτονικών μαγαζιών του Αγίου Νικολάου κερνάνε στους πεζόδρομους δωρεάν μεζέδες και σφηνάκια με ποτά.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι το κλείσιμο των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ένα μεγάλο πάρτυ με τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

Ο οργανωτικός φορέας αυτής της εκδήλωσης είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια».

Καθαρά Δευτέρα

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 1984 κάθε Καθαρά Δευτέρα για περίπου 8 ώρες ενώ ο χώρος διεξαγωγής κάθε χρόνο είναι διαφορετικός όπως στην Καλαμίτσα, στο Χαλκερό,στο Πάρκο Φαλήρου καθώς και στο Πάρκο Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων με μεγάλη απήχηση περίπου 4.000 με 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Επίσης υπάρχει και η συμμετοχή περίπου 20 εθελοντών – μελών των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις γιορτές, στη διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων και συμμετοχή περίπου 10 εθελοντών στα πολιτιστικά εργαστήρια και στα εργαστήρια κατασκευών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων της Καθαράς Δευτέρας (χαρταετός, παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, διασκέδαση στο ύπαιθρο), ο σχεδιασμός εκδηλώσεων, πολιτιστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων κατασκευών που απευθύνονται σε παιδιά και σε οικογένειες καθώς και η μουσική επένδυση της εκδήλωσης με παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά και μουσικοχορευτικά τμήματα συλλόγων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στις παραδόσεις ανθρώπων από διαφορετικούς τόπους καταγωγής

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και διάφοροι Χορηγοί.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •