Οδηγούμαστε προς παγκόσμιo πόλεμο για ένα σκάνδαλο;

Για να αντιληφθούμε τι θα συμβεί παγκόσμίως, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως. Τα σημάδια δεν είναι καθόλου καλά, καί αυτό συμβαίνει ως συνέπεια του ότι η κατανομή του παγκόσμιου πλούτου και η μάχη προσωπικών συμφερόντων είναι σε οριακό σημείο.

ΟΙ ΗΠΑ συγκλονίζονται από σκάνδαλα και νέους τρομακτικούς φόρους

Παρότι η Προεδρία Τράμπ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς με σαφή πόλεμο ενάντια στις πολυεθνικές, μείωση των εταιρικών φόρων –που οδήγησε σε δικαιότερο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιριών- και μικρότερη διάθεση των ΗΠΑ να επέμβουν, αυτή τη στιγμή η πολιτική Τράμπ αλλάζει. Η κυβέρνηση Ντόναλτ Τράμπ σχεδιάζει να αυξήσει κατά ένα τέταρτο του δολαρίου το φόρο βενζίνης και τον φόρο διαδικτυακών συναλλαγών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ο φόρος ‘θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις’. Όμως, καθώς στο προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σημαντικές φοροαπαλλαγές, είναι εμφανές ότι ο φόρος αυτός χτυπάει αλύπητα το πορτοφόλι του μέσου Αμερικανού.

Ο φόρος βενζίνης και πετρελαίου

Ο Φόρος αυτός επιβεβαιώνει τον προβληματισμό του βασικού ‘αντιπάλου’ του Τραμπ, αν και συμμάχου στη μάχη κατά παγκοσμιοποίησης, του Μπέρνι Σάντερς. Είναι ένας κοινωνικά άδικος φόρος που μάλιστα χτυπάει την κατανάλωση, που τόσο οι ΗΠΑ χρειάζονται την επόμενη περίοδο. Από 18 σεντς θα παει …43 σεντς, δηλαδή αύξηση 150% αύξηση! Ας σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ όλοι χρησιμοποιούν αμάξι. Ο φόρος αυτός ουσιαστικά θα χτυπήσει όχι μόνο καταναλωτές αλλα και μεταφορικό κόστος. Είναι ένα απόλυτο λάθος που δεν θα το τόλμαγαν και οι χειρότεροι φορομπήχτες σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο φόρος διαδικτυακών πωλήσεων

Οι διαδικτυακές πωλήσεις είχαν ειδικό φορολογικό καθεστώς που επέτρεψε στις ΗΠΑ να κυριαρχήσουν παγκόσμια με εταιρίες όπως η Amazon. Η διάθεση του Ντόναλτ τραμπ να επιβάλλει φόρο σε αυτές τις συναλλαγές, ΄ώστε ‘να βοηθηθούν τα συνοικιακά μαγαζιά’ είναι άλλο ένα φορομπηχτικό τέχνασμα. Αν και πράγματι θα περιορίσει λίγο την ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων, είναι αδύνατον να σταματήσει την παγκόσμια τάση. Κατ’ ουσία αποτελεί άλλο ένα φόρο στην ‘καμπούρα’ του μέσου Αμερικανού, και χτυπάει άμεσα τον μέσο Αμερικανό και την κατανάλωση.

Τα σκάνδαλα

Εν μέσω των σκανδάλων τύπου metoo που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από το κίνημα λεσβιών στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σχέδιο ενοχοποίησης του Τραμπ με τις ομολογουμένως σκανδαλώδεις σχέσεις του με διάφορες γυναίκες, η σημαντικότερη των οποίων είναι η εκρηκτική πορνοστάρ  Stormy Daniels (κατά θεό Stephanie Clifford) στην οποία καταβλήθηκαν $130,000 για να κρατησει κλειστό το στόμα της, και χτες αποκαλυφθηκε ότι οντως πληρωθηκε από τον δικηγόρο του Τραμπ ‘με λεφτα του…δικηγόρου’! Όμως αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι η επιτροπή του Λευκου οίκου για την τελετη θέσπισης νέου προέδρου ξόδεψε μεταξυ αλλων ένα κολοσσιάιο ποσο 26 εκατομμυρίων (από τα 90 του συνολικου κοστους ) σε εταιρία της κολλητής φίλης της Μελανια Τραμπ. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι πολύ μακριά από το αδιάφθορο προφίλ που θα θέλαμε να ήταν

Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα

Είμαστε σε εποχή ενδυνάμωσης του εθνικού αισθήματος και εθνικής ανεξαρτησίας παγκοσμίως. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ όμως οδηγεί σε κρίση τη Γερμανία, ενώ η ενδυνάμωση της Ρωσίας και Κίνας οδηγεί σε μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ασία, πρόγευση της οποίας βλέπουμε στη Συρία. Αυτά οδηγούν σε αύξηση της περιφερειακής αστάθειας και πολέμων. Καθόλου τυχαίο ότι η Γαλλία σχεδιάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, έστω κατά 3 μήνες στην αρχή. Οι νέες συμμαχίες είναι πολύπλοκες, αρκεί να δούμε ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία, εν μέρει εχθροί, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή οδηγώντας το πετρέλαιο έτσι σε υψηλότερες τιμές. Όλα αυτά καθιστούν πολέμους για την ενέργεια άξιους λόγου, διότι τα κέρδη όποιου παράγει πετρέλαιο θα είναι σημαντικά. Στα πλαίσια αυτά ο ρόλος στρατοκρατών αναβαθμίζεται και η αξία πολέμων αυξάνει!

Συμπέρασμα

Με μαθηματική ακρίβεια ο Ντόναλτ Τραμπ θα προσπαθήσει να τραβήξει τη δημοσιότητα τόσο από την άδικη και αντιδημοφιλή φοροκαταιγίδα που ετοιμάζει, όσο και από τα σκάνδαλα που περιγράψαμε. Αυτό σημαίνει ότι θα σταθεί πιο χαλαρός στις απαιτήσεις της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, και ίσως είμαστε πιο κοντά ξανά σε εποχή συγκρούσεων. Η αστάθεια σε διεθνές περιβάλλον και η αυξανόμενη αξία των πολέμων για πετρέλαιο, καθιστούν τους πολέμους αυτούς ‘ζωτικής αξίας’ για ΗΠΑ και άλλες χώρες, με πιθανότερο στο επόμενο διάστημα  άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων (Commodities). Επειδή όμως ωφελημένοι από τους πολέμους είναι όσοι πουλάνε και όχι οσοι καταναλώνουν όπλα, ως βασικότερο σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις περνάνε άμεσα σε περίοδο πολέμων ‘δι αντιπροσώπων’ και όχι άμεσα, βάζοντας άλλες χώρες να κάνουν την πρώτη κίνηση , και ερχόμενες μετα αυτές να ‘βοηθήσουν’ με χειρουργική επέμβαση. Το πιθανότερο είναι αυτό να οδηγήσει σε νέους εθνικούς χάρτες, όπως είχε γίνει και μετα τον α παγκόσμιο πόλεμο, όπως εχει γίνει και στο παρελθόν, πχ διάλυση Οθωμανικης Αυτοκρατοριας, ωστε να μοιραστουν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πλούσιων περιφερειακων χωρών σε άλλες χώρες με συμπαγή εθνικά χαρακτηριστικά, με τρόπο επωφελή προς τις πολύ μεγάλες. Κι ίσως οδηγεί, αν δεν προσέξουν όλοι, καθώς οι παίκτες είναι πολλοί και αποφασισμένοι, σε έναν παγκόσμιο πολέμο.

 

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

  •  
    93
    Shares
  •  
  •  
  • 93
  •