Δ. Τσαϊλάς: Πού αποσκοπεί η Τουρκία και τί πρέπει να κάνουμε;

Η συνεχιζόμενη απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας φέρνει μια σύνθετη πραγματικότητα στο φως.  Στην Τουρκία λόγω των στρατιωτικών εμπλοκών στο Αφρίν της Συρίας, όπου η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή γι’ αυτούς,  άρχισαν να εκπαιδεύονται για αντιπαραθέσεις με τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις τους, με σκοπό να αντιμετωπίζουν καταδρομικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα, με κύριο εργαλείο τους την ταχύτητα αντιδράσεως, την αυξανόμενη ποσότητα προκλητικών ενεργειών, την ένταση, και την ακρίβεια των επιχειρήσεων.

Και αυτά επειδή φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν την πιθανή εκμετάλλευση της καταστάσεως αδυναμίας του μετώπου στο Αιγαίο και την Κύπρο από Ελληνικής πλευράς.

Οι ‘γκρίζες ζώνες’ στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ωστόσο, η περιγραφόμενη ποιοτική αναβάθμιση προκλήσεων εγείρει διάφορα ζητήματα στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων , μεταξύ των οποίων:

1.Χρήση των περιοχών όπου υφίστανται νομικές ατέλειες ισορροπώντας μεταξύ σφύρας και άκμονος, προκειμένου να υπερασπιστεί την ικανότητά τους να συνεχίσουν τη δρομολόγηση προκλήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

2. Προσπάθεια του εχθρού να αφομοιώσει τις απαιτήσεις του στον διεθνή παράγοντα -με αυτόν τον τρόπο- στην προοπτική που να καθιστά δύσκολο για τις Ελληνικές αντιπροσωπείες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, προκειμένου να αποτρέψουν τη δρομολόγηση και την καταπολέμηση των δυνατοτήτων τους.

3.Αυξανόμενη χρήση του υβριδικού πολέμου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ελευθερία της λειτουργίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον υψηλότερο δυνατό βαθμό με σκοπό να αποτρέψουν τις Τουρκικές διεκδικήσεις.

Αυτές είναι οι σημαντικές προκλήσεις, που απαιτούν μια περιεκτική, διεπιστημονική απόκριση της ασφάλειας, στην οποία το στρατιωτικό στοιχείο είναι μόνο ένας από τους πολλούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Ο λόγος τώρα στο ΚΥΣΕΑ

Κάθε ένα από αυτά τα αναφερθέντα ζητήματα απαιτεί συζητήσεις σε βάθος από το ΚΥΣΕΑ που θα πρέπει να συγκληθεί  πριν και όχι κατά τη διάρκεια ή μετά τις συγκρούσεις μπροστά από μια εξεταστική επιτροπή. Μία υπεύθυνη ηγεσία χρειάζεται να επιλέξει τη σωστή και κατάλληλη χρονική στιγμή για αποφάσεις, και να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη την κλιμάκωση που θα υπαγορεύει το χρονοδιάγραμμα και η διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Αν η Ελλάδα είναι μοιραίο να συρθεί σε μια σύγκρουση, θα πρέπει να προετοιμαστούμε με σύνεση και επιμέλεια, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά μας.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς

Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Δ. Τσαϊλάς: Πού αποσκοπεί η Τουρκία και τί πρέπει να κάνουμε;

Comments are closed.