Πέθανε ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας – Ήταν σύζυγος της βασίλισσας Μαργαρίτας

O Πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας, ο σύζυγος της Βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας Β έφυγε από την ζωή χτες σε ηλικία 83 ετών.

Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι, πέθανε ήρεμα στον ύπνο του την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο παλάτι Fredensborg. Ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και τα παιδιά τους, τον 49χρονο πρίγκιπα Φρειδερίκο της Δανίας και τον 48χρονο Πρίγκιπα Ιωακείμ της Δανίας.

Να σημειωθεί πως ο διάδοχος Πρίγκιπας Φρειδερίκος είχε διακίοψει το ταξίδι του στην Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Αγώνες και επέστρεψε στην Δανία για να είναι μαζί με τον πατέρα του, καθώς η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες.

Ο Πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας είχε μεταφερθεί από το νοσοκομείο στην κατοικία της οικογένειας βόρεια της Κοπεγχάγης την περασμένη εβδομάδα, καθώς ήθελε να περάσει εκεί τις τελευταίες στιγμές του», είπε το βασιλικό παλάτι.

Ο γαλαζοαίματος εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στις 28 Ιανουαρίου, ενώ ταξίδευε στην Αίγυπτο, όπου και εκεί είχε διαγνωστεί με λοίμωξη των πνευμόνων.

Τότε είχε μεταφερθεί γρήγορα στην Κοπεγχάγη, όπου οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν έναν καλοήθη όγκο στον αριστερό του πνεύμονα.

Ο πρίγκηπας Χένρικ είχε επίσης διαγνωστεί με άνοια το περασμένο Σεπτέμβριο.

Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας

Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην πόλη Ταλένς της Γαλλίας. Παντρεύτηκε τη βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’ όταν εκείνη ήταν διάδοχος του θρόνου της Δανίας στις 10 Ιουνίου 1967. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Φρειδερίκο και τον Ιωακείμ.

Ήταν γιος του Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά (1907-1998) και της Ρενέ Ιβόν Ντουρσενό (1908-2001). Το θρήσκευμα της οικογένειάς του ήταν ο Ρωμαιοκαθολικισμός.

Ο Ερρίκος πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ), όπου ο πατέρας του είχε επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Στο Ανόι επέστρεψε το 1950, αποφοιτώντας δύο χρόνια αργότερα από εκεί γαλλικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ 1952 και 1957 σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ενώ σπούδασε ταυτόχρονα Κινεζική και Βιετναμέζικη γλώσσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του Παρισιού. Έπειτα, φοίτησε το 1957 στο Χονγκ Κονγκ και το 1958 στη Σαϊγκόν.

Τα έτη 1959-1962 υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό. Αργότερα εντάχθηκε στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και εργάστηκε στην Γαλλική Πρεσβεία του Λονδίνου από το 1963 ως το 1967.

Ο Πρίγκιπας Ερρίκος έχει ως μητρική γλώσσα τα Γαλλικά και ως δεύτερη γλώσσα τα Δανικά. Μιλάει, επίσης, εύγλωτα Αγγλικά, Κινεζικά και Βιετναμέζικα.

Πηγή:eleftherostypos.gr

3Shares