Τέλος η άνοδος για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Στις τελευταίες συνεδριάσεις επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με την πορεία του γενικού δείκτη. Η άνοδος των τελευταίων τριών μηνών, διακόπηκε απότομα από το selloff που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στα διεθνή χρηματιστήρια. Μήπως τελικά η όποια άνοδος πραγματοποιήθηκε τελείωσε άδοξα ή κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την πτώση;

Τα δεδομένα

Στα θετικά των συνεδριάσεων τελευταία αποτελεί η μείωση του τζίρου, κάτι το οποίο αποδεικνύει πως η ανοδική τάση για τον γενικό δείκτη δεν ακυρώθηκε τελείως. Σύμφωνα με τα επίσημα στατικά του Χρηματιστηρίου, η κεφαλαιοποίηση του τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα €58,78 δισ., με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα €75,81 εκατ.. Στις 13 Φεβρουαρίου η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα €55,4 δισ., με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα €76,53 δισ.

Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε σε διάστημα δεκαπέντε περίπου ημερών κατά €3,38 δισ., η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά €720 χιλ., πράγμα το οποίο σημαίνει πως ίσως το «έξυπνο» χρήμα τοποθετείται διακριτικά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές πραγματοποίησαν εκροές από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Τί όμως συμβαίνει και χάθηκε η δυναμική του ελληνικού χρηματιστηρίου; Μήπως ολοκληρώθηκε ο ανοδικός κύκλος ή μήπως η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί δυσάρεστα γεγονότα;

Σενάριο πρώτο

Η πιο πιθανή περίπτωση για την οποία εξαντλείται μέχρι στιγμής η δυναμική του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα την ρευστοποίηση θέσεων από θεσμικούς επενδυτές από τις περιφερειακές αγορές, προκειμένου να διατηρήσουν ρευστότητα προς εκμετάλλευση ευκαιριών στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια.

Σενάριο δεύτερο

Είναι γνωστό πως τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς. Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει ήδη να προεξοφλεί δυσάρεστα γεγονότα για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Όσο αφορά την ελληνική οικονομία, αυτή αναμένεται να εξέλθει από το τρίτο μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, με την πιθανότητα όμως μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης προς αυτήν να παραμένει αυξημένη· κάτι το οποίο ήδη έχουν αρχίσει να προεξοφλούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Στην περίπτωση των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι από τα stress test δεν αναμένεται να προκύψουν κάποια δυσάρεστα αποτελέσματα γι’ αυτές, η επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, πιθανόν να οδηγήσει σε μη επίτευξη των στόχων που τις έχουν δοθεί, κυρίως όσο αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικά στην περίπτωση όπου για την ελληνική οικονομία δεν ληφθεί κάποια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, τότε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ίσως αρχίσουν τα προβλήματα για τις ελληνικές τράπεζες. Μέχρι στιγμής πάντως, η συμπεριφορά των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν εμπνέει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

Σενάριο τρίτο

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής των μνημονίων, είναι και αυτό του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος. Το πρόσφατο σκάνδαλο της Novartis πιθανόν να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, διατηρώντας την αβεβαιότητα όσο αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κάνοντας κανείς ένα συνειρμό, στο τέλος του 2014 και τις εκλογές στις αρχές του 2015 όπου η χώρα θα έβγαινε από το δεύτερο μνημόνιο, μπορεί να συμπεράνει ότι ίσως και τώρα η χώρα να «υποχρεωθεί» σε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα ένα νέο μνημόνιο ή μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Τεχνική εικόνα

Κι επειδή τα παραπάνω αποτελούν απλά και μόνο σενάρια, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα εβδομαδιαία γραφήματα του γενικού δείκτη, του FTSE 25, και του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ώστε να διαπιστώσουμε στο κατά πόσο κρίσιμες αποτελούν οι επόμενες συνεδριάσεις ή όχι.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 891 μονάδων (γραμμή ΑΒ), παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, προσεγγίζοντας μάλιστα επικίνδυνα αυτόν των διακοσίων, στις 808 μονάδες, κάτι το οποίο εάν πραγματοποιηθεί και παραμείνει για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις κάτω από αυτόν (φίλτρο τρία), τότε οι πιθανότητες για αλλαγή της μέσο μακροπρόθεσμης τάσης αυξάνονται σημαντικά.

Ακόμη πιο ενδιαφέρων αποτελεί το γράφημα του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με το οποίο το σήμα αγοράς μπορεί να διατηρείται, αλλά ο δείκτης ολοκλήρωσε χθες για δεύτερη διαδοχική μέρα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ενώ δε να κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω από τα πρόσφατα υψηλά του περασμένου Ιουλίου, εμφανίζοντας σαφή σημάδια «κόπωσης», με την στήριξη να βρίσκεται στο κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 2.010 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, μιας και διατηρεί το ανοδικό του σήμα, καθώς και τον «χρυσό» σταυρό, υποχωρώντας όμως από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, με την στήριξη να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, στις 1.273 μονάδες.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

23Shares

One thought on “Τέλος η άνοδος για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Comments are closed.