Μ.Χατζηδάκης: Αλλαγές σύνθεσης MSCI και πληθωρισμός ΗΠΑ δίνουν τον νέο ρυθμό στις αγορές

Η Ελλάδα κατάφερε να βρει την… «χαραμάδα ευκαιρίας» και να δανειστεί με κουπόνι 3,5% για επτά χρόνια αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο. Η συσχέτιση με τις ξένες αγορές οδηγεί πλέον τις τιμές και της εγχώριας αγοράς και παρά την ομολογουμένως πιο «ώριμη» συμπεριφορά διακυμάνσεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν –ειδικά στον τραπεζικό κλάδο- η πίεση της προσφοράς είναι εμφανής σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.

Οι ΗΠΑ

Το κυρίαρχο γεγονός που οδηγεί τις τιμές είναι τα αμερικανικά επιτόκια. Οι ξένες αγορές έχουν κάθε λόγο να διορθώσουν και να αναπροσαρμόσουν τις αποτιμήσεις σε μια σχέση λογικότερη έναντι των ομολόγων αναφοράς που βλέπουν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. Το πόσο θα είναι αυτή η διόρθωση δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, υπάρχει ωστόσο ένας εμπειρικός μπούσουλας που λέει ότι θα πρέπει οι μερισματικές αποδόσεις να γίνουν ελκυστικότερες από τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Και επειδή η Αμερική ενδέχεται να έχει μπροστά της τέσσερις αυξήσεις βασικών επιτοκίων το 2018, θα πρέπει οι μερισματικές αποδόσεις να δώσουν κάτι παραπάνω από τα ομόλογα. Η προσαρμογή αυτή δεν είναι μικρή: Στο 17,5% υπάρχει ισορροπία μεταξύ S&P και διετούς κρατικού ομολόγου και δεδομένου του ρίσκου που έχουν οι μετοχές μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί «κατιτίς παραπάνω» ώστε οι μετοχές να ξαναγίνουν ελκυστικές.

Η Fed

Σε αυτό το πλαίσιο η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη στην Αμερική μείωσε την ψαλίδα αλλά δεν την έκλεισε. Και τούτο διότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων. Στο παρελθόν οι προσδοκίες της αγοράς έχουν παρουσιάσει αποκλίσεις από τα γεγονότα. Η FED είναι ένας οργανισμός που δεν δεσμεύεται από την αγορά υπακούει ωστόσο στα δεδομένα και ο πληθωρισμός είναι ένα από αυτά. Άρα η επόμενη μεγάλη ημερομηνία ίσως είναι η 14η Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης (15:30 ώρα Ελλάδος) ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Αμερική (μηνιαία και ετήσια) με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς να βρίσκονται στο 1,9%. Οτιδήποτε παραπάνω θα συμπιέσει χρονικά την αύξηση των επιτοκίων για να μείνει ο δείκτης εντός του στόχου (2%) οτιδήποτε λιγότερο θα επαναπροσδιορίσει την στάση των αγορών. Όλα αυτά επισημαίνονται διότι το αφήγημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ακυρωθεί, βρίσκεται ωστόσο αυτή την στιγμή χρηματιστηριακά σε δεύτερο πλάνο.

Τεχνική εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης πλήρωσε επίπεδα τιμών έως τις 814,96 μονάδες από τα οποία αντέδρασε ενδοσυνεδριακά ολοκληρώνοντας την ανοδική διόρθωση στα επίπεδα των 856 μονάδων. Στο επίπεδο των 814 μονάδων το ωριαίο διάγραμμα εμφάνιζε έντονες υποτιμητικές υπερβολές, φαινόμενο το οποίο είχε διαπιστωθεί για τελευταία φορά στην Ελληνική Αγορά στις 14 Νοεμβρίου του 2017. Στις 856 μονάδες έκλεισε το καθοδικό κενό της 6ης Φεβρουαρίου ενώ ο ωριαίος 200αρης κινητός μέσος λειτούργησε σαν αντίσταση αφού δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς δύο φόρες. Σε ημερήσια βάση ο κινητός μέσος των 30 ημερών έχει διασπαστεί καθοδικά, ο MACD διατηρεί το σήμα πώλησης και οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες. Η αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά της ωστόσο δεν έχει καταφέρει να δείξει ακόμα κάποια συμπεριφορά αναχαίτισης της προσφοράς παραμένοντας περισσότερο στην ροπή της τάσης των ξένων χρηματιστηρίων. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί με επόμενο σημείο αναφοράς για την εκκίνηση μιας πειστικής αντίστασης τις 800 μονάδες.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας

Πέρα από τις εξελίξεις στα διεθνή Χρηματιστήρια την Δευτέρα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση των δεικτών του MSCI η οποία θα έχει κυρίως χαρακτήρα αναδιαρθρώσεων χωρίς προσθήκες ή διαγραφές. Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη συμμετέχουν 9 ελληνικές μετοχές στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και 13 στην μικρή. Την Τετάρτη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η Coca Cola θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2017. Την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινώσει –προ απροόπτου- τους ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την ΔΕΣΦΑ ενώ τέλος αναμένεται η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

26Shares