O Καραμανλής στηρίζει Αβραμόπουλο και ο Βλάχος … αδειάζει Άδωνι

Εσωκομματική “βόμβα” έριξε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ο οποίος ζητά την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη από αντιπρόεδρος της ΝΔ, λόγω της αναφοράς του στο σκάνδαλο Novartis. Ενώ από την άλλη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σήκωσε …ασπίδα προστασίας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε ο Έλληνας Επίτροπος για τα εμβόλια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βλάχος ανέφερε πως «στην περίπτωση του Βατοπεδίου όσων τα ονόματα εμπλέκονταν έμειναν εκτός καθηκόντων, χωρίς να παραιτηθούν από τη ΝΔ ή να φύγουν από βουλευτές».

Προσέθεσε επίσης ότι «είναι ένα θέμα που φαντάζομαι θα το αξιολογήσει ο πρόεδρος του κόμματος, γιατί ως γνωστόν οι αντιπρόεδροι είναι επιλογή του προέδρου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει όλα τα στοιχεία και μπορεί να κρίνει καλύτερα από εμένα».

Αβραμόπουλος με κάλυψη Καραμανλή

Για χαρακτηριστικά της σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, τονίζοντας ότι πρόκειται «για μία σκοτεινή υπόθεση που υπονομεύει τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια πολιτικών προσώπων».

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «αγανάκτηση» και «λύπη», επειδή αυτή τη στιγμή «ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα μονοπωλείται από μία άθλια υπόθεση συκοφαντίας με τη συμβολή ψευδομαρτύρων με κουκούλα», υπογραμμίζοντας ότι η εγκληματική δράση θα αποκαλυφθεί όταν διεξαχθεί μία έρευνα, «όπως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη οφείλει να κάνει σε μία δημοκρατική χώρα».
Οι υποθέσεις Αβραμόπουλου

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρώην υπουργός έδωσε απαντήσεις για τις δύο υποθέσεις που χειρίστηκε ως υπουργός Υγείας, την υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος και αυτή για τη γρίπη Η1Ν1 και τα εμβόλια για την αντιμετώπισή της.

Αναφορικά με τον έλεγχο του αίματος, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να ξεκινήσει η διαδικασία για τη θωράκιση των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας ότι ζήτησε να μην γίνει διαγωνισμός από το υπουργείο Υγείας, αλλά να συσταθεί ειδική διακομματική επιτροπή στη Βουλή, όπως και συνέβη. «Η επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά, διεξήγαγε διεθνή διαγωνισμό και εξασφαλίστηκε η πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου του αίματος. Από τότε σταμάτησαν οι μολύνσεις που οδηγούσαν στον AIDS» τόνισε, ενώ σχετικά με τη γρίπη Η1Ν1 και τα εμβόλια, ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε τον παγκόσμιο πανικό που υπήρχε τότε για τη γρίπη, ο οποίος κινητοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ΕΕ.

«Επί των ημερών μου συνέπεσε η παγκόσμια κρίση, θυμόμαστε την αγωνία του κόσμου, την πίεση των ΜΜΕ και της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων με στόχο να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Δηλώνω υπερήφανος για το αποτέλεσμα. Η πατρίδα μας επέδειξε ευθύνη, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στην λήψη των μέτρων που ο ΠΟΥ και η ΕΕ επέβαλαν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα, απέδειξε ότι μπορεί να χειριστεί την υπόθεση με αποτελεσματικότητα. Συγκροτήθηκε τότε διεπιστημονική επιτροπή της οποίας οι συμβουλές ακολουθήθηκαν. Σε μία εβδομάδα είχαν ληφθεί τα μέτρα και η χώρα μας πήρε εύσημα από την ΕΕ» υποστήριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι οι ανώνυμοι μάρτυρες συνδέουν τη συγκεκριμένη υπόθεση με τη Novartis που ήταν μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες που παγκοσμίως μπορούσαν να παρασκευάσουν το εμβόλιο.

Όπως ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος, «η υπόθεση διερευνήθηκε τρία χρόνια μετά και με απόφαση των εισαγγελέων τέθηκε στο αρχείο. Την απόφαση επικύρωσε η εισαγγελέας εφετών εγκλημάτων διαφθοράς. Η διενεργήσασα εισαγγελέας τώρα έλαβε υπόψη της τον τότε χειρισμό;» διερωτήθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ο κουκουλοφόρος ψεύδεται ότι η δεύτερη παραγγελία των 8 εκατομμυρίων έγινε από τη Novartis. Ψεύδεται γιατί δεν υπήρξε δεύτερη παραγγελία από τη Novartis, έγινε από την Glaxo, γιατί η Novartis δήλωσε αδυναμία προσφοράς».

«Στη Novartis πληρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια δόσεις. Οι οδηγίες τότε από τον ΠΟΥ έλεγε ότι απαιτούνται δύο δόσεις κατ΄ άτομο. Η Ελλάδα αποφάσισε ότι έπρεπε να εμβολιστεί ο μισός πληθυσμός δηλ. 4 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ όμως αποφάσισε στη συνέχεια τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού. Δηλαδή οκτώ εκατομμύρια κατοίκων επί δύο δόσεις για τον καθένα. Δύο μήνες μετά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κρίνει ότι μία δόση κατ άτομο είναι επαρκής. Το υπουργείο ακυρώνει την πρώτη παραγγελία και επιστρέφει στην αρχική απόφαση κάλυψης. Οι εταιρείες προσέφυγαν στη διεθνή Δικαιοσύνη και το ΚΕΛΠΝΟ κερδίζει με ανταγωγές την υπόθεση. Μόνο η Ελλάδα προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, τονίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της και την έγκαιρη θωράκιση του πληθυσμού.
Πλήρης κάλυψη από Κώστα Καραμανλή

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην αναφορά του μάρτυρα ότι «παρέσυρε τον Καραμανλή», τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε με ευθύνη και αυτό είναι εύσημο για τον Καραμανλή».

Μάλιστα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν αμέσως να συμφωνήσουν με τον πρώην υπουργό Υγείας, συμπληρώνοντας ότι «οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα».

Πηγή:dikaiologitika.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •