Προσεχώς bear market στα διεθνή χρηματιστήρια;

Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται διεθνώς στις μετοχικές και ομολογιακές αξίες μια αποφυγή κινδύνου από τους επενδυτές (risk averse). Πολλοί φέρνουν στο μυαλό τους την περίοδο του Φεβρουαρίου του 2016, όταν και αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε bear market. Πόσο εφικτό είναι όμως κάτι τέτοιο να συμβεί και στην παρούσα φάση;

Τρέχουσα κατάσταση

Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους να είναι περιορισμένοι, όπως δήλωσε και την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Fed. Oi προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία είναι ανοδικές, ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν σταματήσει σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να βρίσκεται ήδη σε φάση αύξησης των επιτοκίων της, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση αυτών τον ερχόμενο Μάιο, με τις πιθανότητες πάντως να είναι μοιρασμένες.

Οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το 82|% περίπου των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων. Τα μακροοικονομικά δεδομένα των οικονομιών σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ευρώπη και Ασία, συνεχίζουν να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ η αισιοδοξία των επενδυτών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Φεβρουάριος 2016

Η μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του 2008 πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, όταν η ανάπτυξη της Κίνας έδειξε σημάδια υποχώρησης. Εξάλλου, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ήταν ακόμη σε ισχύ, με τους επενδυτές να στρέφονται σε πιο ασφαλής τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός, το γιεν, και τα κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ισχύει απέναντι στην αποφυγή κινδύνου των επενδυτών.

Η αιτία

Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι ρευστοποιήσεις ανά τα χρηματιστήριο άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται, με αποκορύφωμα την προηγούμενη Παρασκευή. Οι φόβοι των επενδυτών σχετικά με μια άνοδο του πληθωρισμού, σε συνδυασμό και με την προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αποτελούν την βασική αιτία των ρευστοποιήσεων σε μετοχικές αξίες και κρατικά ομόλογα.

Χαρακτηριστικό αποτελεί το παράδειγμα της προηγούμενης Παρασκευής, όταν ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Robert Kaplan, δήλωσε πως πρέπει να γίνουν πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες τους δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, και σε άνοδο τεσσάρων ετών την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου.

Συσχέτιση μεταξύ δεκαετούς ομολόγου-S&P 500-επιτοκίων

Η κρίση του 2008 εκτός από την καταστροφή σε οικονομία και χρηματιστήριο, έφερε και αλλαγή στις συσχετίσεις μεταξύ διαφόρων δεικτών. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, από το 2016 όταν η Fed πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της έπειτα από μια δεκαετία περίπου, ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά, ενώ η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου ακολούθησε πτωτική πορεία, για να ενισχυθεί λίγο αργότερα με τις επόμενες αυξήσεις από την ομοσπονδιακή τράπεζα, παράλληλα με τον S&P 500. Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, προεξοφλούν ήδη νέες αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ ο δείκτης S&P 500 δείχνει να συμπεριφέρεται ανάλογα, όπως και το 2016.

Πηγή γραφήματος:Fredgraph.com

Τεχνική εικόνα MSCI All Country Index

Από το selloff των μετοχικών αξιών παγκοσμίως τον Φεβρουάριο του 2016 έως και σήμερα, το ETF του δείκτη MSCI All Country Index έχει ενισχυθεί κατά 65%, διατηρώντας σταθερά τον «χρυσό» σταυρό, και παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, όπως μπορούμε να διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, με τον δείκτη RSI να έχει υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες σημαντικά κάτω από την υπέρ αγορασμένη ζώνη, στις 41,55 μονάδες.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το margin για τις μετοχές του Nasdaq τον Νοέμβριο του 2015 ήταν $472.772, έναντι $580.945 που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, αποδεικνύοντας την ευφορία που επικρατούσε στα τέλη του προηγούμενου έτους, αλλά και μέχρι πρόσφατα.

Η απειλή της ανεργίας

Η παρατήρηση αρκετών μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με χρηματιστηριακούς δείκτες, μπορεί να δώσει μερικές φορές απαντήσεις στο εάν έρχεται πτώση ή όχι στα χρηματιστήρια. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 έχει παρατηρηθεί ότι η σημαντική υποχώρηση της ανεργίας οδηγεί σε διάστημα δώδεκα μηνών μετά τον δείκτη S&P 500 σε υποχώρηση.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Πιθανών η καλή κατάσταση της οικονομίας, η οποία εκφράζεται μέσα από την μείωση της ανεργίας, με την παράλληλη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, να οδηγεί υψηλότερα τις αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα την μετέπειτα υποχώρηση του S&P 500.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα παραπάνω, η υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα των χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, κάτι στο οποίο συνηγορεί και το γεγονός ότι συνήθως από το 2008 και μετά, οι καλύτεροι μήνες από άποψη αποδόσεων για την τιμή του χρυσού αποδεικνύονται οι Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Το τι μέλλει γενέσθαι θα διαπιστωθεί οσονούπω…….

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    30
    Shares
  •  
  •  
  • 30
  •