Πανικός στα Σκόπια. Το συλλαλητήριο για Μακεδονία και πρόσφατη δημοσκόπηση στα Σκόπια γκρεμίζει το ‘αφήγημα’ των ψευτομακεδόνων

Πανικός έχει επικρατήσει στο επιτελείο των Σκοπίων μετά την πραγματοποίηση του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην Αθήνα, ως συνέχεια του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Η φλογερή παρουσία, η πατριωτική πνοή και η αποφασιστικότητα του πλήθους των Ελλήνων που διαδήλωσαν ειρηνικά για να σταματατήσει η πλαστογράφηση της Ελληνικής ιστορίας και ο σφετερισμός της Μακεδονικής ταυτότητας για αλυτρωτικούς σκοπούς απο το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, καταφέρνει ήδη σεισμικές δονήσεις. Αποδομεί τόσο το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, όσο και τη ‘γραμμή’ Σκοπιανών αλλά και του ‘ουδέτερου διαπραγματευτή’ κου Νίμιτς για το ψευδο-όνομα του νέου αυτού κράτους.

Οι αντιδράσεις των Σκοπιανών
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα εξεφρασε σημερα την άποψη ότι στο ενδεχόμενο συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό δεν θα υπάρξει απόλυτος νικητής. Εμφανώς πανικοβλημένος, ο Μπούγιαρ Οσμάνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, αναφερόμενος στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα για το θέμα του ονόματος, τόνισε ότι αυτό ‘είναι κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα’, ωστόσο, ‘δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας’.Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ανέφερε, ανήσυχος,  ότι ενω τους προηγούμενους μήνες, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας , αυτή τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, ιδιαίτερα μετά το χθεσινό συλλαλητήριο και θεωρεί ότι ‘η διαπραγματευτική διαδικασία οπισθοδρομεί’.

Δημοσκόπηση

Συμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση(19/1-26/1) που δημοσιοποιηθηκε λιγο πριν το συλλαλητήριο της Αθήνας, το  61% των κατοικων της ΠΓΔΜ ευνοουν λύση συμβιβασμού στο όνομα αν αυτο οδηγει σε ταχυτερη ενταξη σε ΕΕ-ΝΑΤΟ συμφωνα με το Institute for Democracy – Societas Civilis, ένα θινκ-τανκ με έδρα στα Σκόπια . Η ερευνα δειχνει μονο το 33% να ειναι αντιθετοι σε οποιοδηποτε συβιβασμο , ενω  4% δηλωσαν οτι γενικά θα τους ενοχλούσε μια αλλαγη ονόματος. Η δημοσκόπηση αυτη, δειχνει οτι οι αιτιάσεις της κυβέρνησης οτι δεν υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης για την ονομασία, είναι λαθεμένες.

Η Ελλάδα απο νέα θέση

Το συλλαλητήριο φαίνεται να ειναι game changer, καθως οδήγησε σε πανικό και τον ίδιο τον κο Κοτζιά, ο οποίος αρχικά προσπάθησε αν υποβαθμίσει την αξία του, αλλά και προέβη σε νέες δηλώσεις για τη διαδικασία. Ο ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ‘εμείς κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους’.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •