Α.Μπανούτσος: Πώς θα ‘κλειδώσει’ η συμφωνία με Σκόπια, και τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία

Τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων με την μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς έχουν εντατικοποιηθεί. Ο κ. Νίμιτς αυτή την εβδομάδα επισκέφτηκε τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια και είχε συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ κ.κ. Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ όπου και συζήτησε τις προτάσεις των δύο πλευρών.

Τι θα περιέχει το κείμενο

Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε την υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδος-Σκοπίων το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών και θα περιέχει τρία βασικά στοιχεία: α) την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), β) ένα ειδικό κεφάλαιο για την απάλειψη του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και γ) προβλέψεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και προώθηση της υποψηφιότητας των Σκοπίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ).

Ονομασία

Αναφορικά με το ονοματολογικό ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι η ονομασία της γείτονος θα πρέπει να είναι στην σλαβική, αμετάφραστη, μία λέξη κατά προτίμηση και με πλήρες εύρος χρήσεως (π.χ Republika GornaMakedonija). Ο κ. Ντιμιτρόφ από την πλευρά του στη συνάντηση που είχε με τον κ. Νίμιτς στα Σκόπια έθεσε με τις δηλώσεις του επί της ουσίας ως «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του το ζήτημα της «Μακεδονικής Εθνότητας» και της «Μακεδονικής Γλώσσας».

Πότε θα κλειδώσει η συμφωνία

Εκτίμησή μου είναι ότι δεδομένης της ισχυρής πίεσης του Αμερικανικού παράγοντα οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και των Σκοπίων θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και πριν από το Πάσχα. Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει είναι αν η όποια συμφωνία υπερψηφιστεί από τον λαό των Σκοπίων στο προαναγγελλόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωσή της και φυσικά αν θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ή αν η Ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση της Ελληνικής κοινής γνώμης και των μαζικών συλλαλητηρίων προχωρήσει και αυτή σε δημοψήφισμα για επικύρωση της συμφωνίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (11-12 Ιουλίου 2018) ακόμα και αν δεν έχει επιλυθεί το ονοματολογικό ζήτημα και οι υπόλοιπες διμερείς διαφορές Ελλάδος-Σκοπίων θα πιέσουν έντονα την Ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ανατροπή του κεκτημένου του Βουκουρεστίου πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα επιδιώξουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία FYROM. Το ερώτημα που θα τεθεί τότε είναι αν η Ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να υπερασπιστεί το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που είχε επιτύχει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008 ή αν θα υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ και επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία (FYROM).

Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

(Τίτλος και Υπότιτλοι : new-economy.gr. Αναδημοσίευση απο το insider.gr Αυθεντικός τίτλος: Ως το Πάσχα η συμφωνία για το όνομα)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •