Νέα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου βρέθηκαν στην Κύπρο

Ανακοίνωση αριθμών πρέπει να αναμένεται μετά τις πρόσθετες έρευνες που θα γίνουν. Αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδος «ο Φιλελεύθερος», αφορούν κυρίως σε λεπτομερή επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμογραφικών, ώστε να διαπιστωθεί αν προσομοιάζουν όλα τα τμήματα του κοιτάσματος και ιδιαίτερα τα δυτικότερά του τμήματα με αυτό που ήδη αναλύθηκε διεξοδικά.

Το κυρίως κοίτασμα προσομοιάζει, όπως έγραψε χθες ο «Φ», πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του «Ζορ», ενώ υπερέχει σε πορότητα, δηλαδή σε γενικές γραμμές, αν πάρουμε ένα ίδιο τμήμα του Ζορ σε μεγέθη και ένα του «Καλυψώ», το δεύτερο περιέχει κάπως περισσότερους υδρογονάνθρακες.

Στα πρώτα στάδια της επαφής του γεωτρύπανου με το κοίτασμα, υπήρξε σχετική απογοήτευση, αφού βρέθηκε αέριο αλλά σε ιζηματογενή πετρώματα, που λόγω της πολύ χαμηλής διαπερατότητας δεν επέτρεπαν ελπίδες για υπολογίσιμο κοίτασμα, ενώ δεν επιβεβαίωνε τον στόχο τύπου «Ζορ» με ανθρακικά άλατα σε αρχέγονους υφάλους. Ωστόσο, όταν το γεωτρύπανο έφτασε μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έδειξε ακριβώς αυτό που αναζητούσαν οι ειδικοί της ΕΝΙ, κοίτασμα τύπου Ζορ και μάλιστα πέραν των αισιόδοξων αποκλίσεων στις φόρμουλες των ειδικών. Η γεώτρηση έγινε σε σημείο που το βάθος της θάλασσας είναι 1.902 μέτρα και έφτασε σε βάθος 1.800 περίπου μέτρων κάτω από τον βυθό.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι εκτείνεται από το τεμάχιο 6 όπου βρίσκεται το κυρίως «σώμα» του κοιτάσματος και σχετικά αρκετά εντός του τεμαχίου 10 του οποίου τα δικαιώματα έχουν η ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως και στο 11 της εταίρου της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, της TOTAL, αλλά και στο τεμάχιο 7 που δεν έχει διατεθεί στις αδειοδοτήσεις.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η έκταση του κοιτάσματος φτάνει μέχρι και το 35% αυτής του «Ζορ» της Αιγύπτου, γι’ αυτό και, αν και πολύ συντηρητικά και συγκρατημένα για την ώρα, οι ειδικοί μιλούν για πιθανότητα ενός «μικρού Ζορ».

Η ολοκλήρωση της γεώτρησης που στο ημερολόγιο του Saipem 12000 καταγράφηκε στις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης και τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν πλήρως τις χθεσινές αναφορές του «Φ» ότι πρόκειται για κοίτασμα με περιεχόμενο κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού στην «Αφροδίτη».

Οι ανακοινώσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες για καλά και πολύ καλά κοιτάσματα σε άλλους στόχους, με πρώτους δύο από τους τρεις κύριους του τεμαχίου 10, δηλαδή μεταξύ των Ανθέα, Δελφίνος και Γλαύκος στο τεμάχιο 10 προς τέλος του καλοκαιριού.

Εντός των επόμενων ωρών, το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα πάρει πορεία προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 6, όπου θα ξεκινήσει διαδικασίες σταθεροποίησης και έναρξης γεώτρησης σε σημαντικά πιο ξέβαθα νερά αλλά και στόχο. Δεν προβλέπεται κοίτασμα-έκπληξη, αλλά αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει κι άλλους στόχους ενώ αποτελεί ιδανική πηγή για εφοδιασμό της Κύπρου.

 

Πηγη Κυπριακη Εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος

  •  
  •  
  •  
  •  
  •