Γιατί βάζει η Βενεζουέλα «βόμβα» στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τον επόμενο μήνα η Βενεζουέλα αναμένεται να ξεκινήσει την έκδοση ψηφιακού νομίσματος που θα συνδέεται με το πετρέλαιο, και είναι γνωστή ως petro, προσφέροντας το πρώτα σε θεσμικούς επενδυτές, ενδεχομένως σε μειωμένη τιμή, και στην συνέχεια σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει 100 εκατομμύρια ψηφιακά νομίσματα (petro), αξίας $6,3 δισ., καθένα από τα οποία θα αντιστοιχεί σε ένα βαρέλι αργού πετρελαίου. Με την κίνηση αυτή, η Βενεζουέλα ελπίζει να συγκεντρώσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να αντιμετωπίσει την βαθιά ύφεση.

Η σημασία της κίνησης αυτής

Η άθλια κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας δεν της επιτρέπει να χρηματοδοτήσει το χρέος της, το οποίο ανέρχεται στο 28,2% του ΑΕΠ της (βλ. παρακάτω γράφημα), καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ανέρχονται στο 423% για το διετές ομόλογο, στο 54% για το πενταετές ομόλογο, στο 57% για το δεκαετές ομόλογο, και στο 37% για το εικοσαετές ομόλογο. Ουσιαστικά, αποκομμένη από τον εξωτερικό δανεισμό και παρά το γεγονός ότι κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου μεταξύ των μελών του OPEC (302 δισ. βαρέλια, το 24,8% των αποθεμάτων του οργανισμού), έχει εισέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, ο πρόεδρος Nicola Maduro, σκέφτηκε την δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος με αντίκρυσμα σε πετρέλαιο. Εάν και παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη η επιτυχία του εγχειρήματος, πρόκειται ουσιαστικά για μια σπουδαία κίνηση, καθώς οι υποψήφιοι δανειστές δεν θα έχουν κάτι άυλο στα χέρια τους, αλλά ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο θα αντιστοιχεί στην ουσία σε ένα βαρέλι πετρελαίου, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο το εμπάργκο των ΗΠΑ. Μακριά από spreads και διεθνής κανονισμούς, ο ιδιότυπος αυτός δανεισμός σκοπεύει να αξιοποιήσει τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, δίνοντας σημαντική ανάσα στην οικονομία της.

Πλεονέκτημα

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής ψηφιακού νομίσματος είναι, ότι θα έχει αντίκρισμα (όπως παλαιότερα τα εκάστοτε νομίσματα σε χρυσό), μπορεί να εκδοθεί και με αντίκρισμα σε κάποιο άλλο εμπορεύσιμο προϊόν, δίνει την δυνατότητα σε τριτοκοσμικές χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, να προσελκύσουν κεφάλαια προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι ίδιες τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές. Τέλος, ο εν λόγω δανεισμός δεν είναι διαπραγματεύσιμος στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά εναπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους μπορεί να μεταβάλλει η κάθε χώρα, δίνοντας ένα δυνατό «χαστούκι» στις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και οίκους αξιολόγησης, που ανάλογα με τα συμφέροντα τους «χειραγωγούν» αποδόσεις, όρους και συνειδήσεις.

Μειονεκτήματα

Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα, αποτελεί η έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς κάθε χώρα θα έχει το δικαίωμα επί των όρων, χωρίς αυτοί να διέπονται από κάποιο διεθνές δίκαιο (τουλάχιστον με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα). Ένα άλλο επίσης βασικό μειονέκτημα, αποτελεί το γεγονός ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, οπότε κάθε χώρα ηπου θα επιλέξει να χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού του ιδιότυπου δανεισμού, θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή πρόβλημα, όταν τα αποθέματα θα τείνουν προς εξάντληση. Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες οι οποίες είναι και πλούσιες σε φυσικούς πόρους, είναι ότι το ποσοστό διαφθοράς είναι σε υψηλά επίπεδα, (στην περίπτωση της Βενεζουέλας βρίσκεται στην θέση 188 στη σχετική λίστα), επομένως οποιαδήποτε χρήση αυτής της μορφής δανεισμού θα έχει ουσιαστικά μικρή αξία, καθώς δεν θα κατευθυνθεί προς παραγωγικούς αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά προς τον ασφαλή προορισμό των ελβετικών και εξωχώριων παραδείσων.

Συμπέρασμα

Μπορεί λοιπόν ο ιδιότυπος αυτός δανεισμός από την μια να βάζει «βόμβα» ουσιαστικά στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, από την άλλη όμως, δημιουργεί μια εναλλακτική λύση για χώρες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να διορθώσουν τα «κακώς» κείμενα των προηγούμενων ετών (αυτό ισχύει και για την Ελλάδα). Μπορεί ο «χρυσός κανόνας» να έχει πεθάνει εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, όμως ζήτω ο «χρυσός κανόνας» του 21ου αιώνα!

 •  
  186
  Shares
 •  
 •  
 • 186
 •  

2 thoughts on “Γιατί βάζει η Βενεζουέλα «βόμβα» στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος;

 • Προφανώς η στόχευση του άρθρου είναι η διαφήμιση του ψηφιακού νομίσματος, και δεν νομίζω ότι η Βενεζουέλα θα μπορέσει να πουλήσει πετρέλαιο με Madurodollars. Τέτοιες ιδέες είχαν και ο Καντάφι και ο Σαντάμ, αλλά τους έκατσε η τιμωρία των ΗΠΑ και του δόγματος Μονρόε. Όμως οι εκτιμήσεις σας δεν είναι και τόσο υποψιασμένες. Δηλαδή τι εννοώ. Η Βενεζουέλα είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ, οπότε “φτιάχνει” και το προφίλ των αποθεμάτων της !!. Αν δείτε λοιπόν τον πίνακα αποθεμάτων του ΟΠΕΚ τα τελευταία 60 χρόνια, εφανίζεται η Βενεζουέλα να έχει 18 δις βαρέλια το 1960, 18 δις το 1977, 55 δις το 1985, 99 δις το 2007, 172 δις !! το 2008, και 296 δις!! το 2010, οπότε αυτή η πετρελαιοθάλασσα της Βενεζουέλας, κάτι μου θυμίζει από εκπομπές Χαρδαβέλα, Βελόπουλου έως και στρατηγού Αϋφαντή για το όσμιο των Ιμίων !!

  http://www.opec.org/library/Annual%20Statistical%20Bulletin/interactive/current/FileZ/XL/T31.HTM

  Με εκτίμηση

  Δημήτριος Τριάντος

  πολιτικός μηχανικός

 • Προφανώς και η στόχευση του άρθρου δεν είναι η διαφήμιση του ψηφιακού νομίσματος, μιας και δεν υπάρχει κάποιο κέρδος από αυτό (είτε υλικό είτε άυλο). Σκοπός του άρθρου, είναι το τι πρόκειται να συμβεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην περίπτωση που το εν λόγω εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία (εάν και δύσκολο).

  Με εκτίμηση
  Θεόδωρος Σεμερτζίδης
  Χρηματ. Αναλυτής

Comments are closed.