Δ. Τσαϊλάς: Αλλάζουν Κερδισμένοι και Χαμένοι στη νέα ‘πίτα’ που μοιράζει η Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ!

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump παρουσίασε την τελευταία Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας. Είναι η εκάστοτε Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας που ορίζει το πώς θα κινηθεί η διοίκηση των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, και σκιαγραφεί τις βασικές αρχές που διέπουν την εφαρμογή της.

Οι  τρείς νέοι ‘άξονες του κακού’

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο συνδυάζει την πολιτική σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο της στρατηγικής που ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε με σύνθημα το «America First».
Αυτό που αναφέρεται στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ του 2017, είναι ότι η διεθνής σκηνή χαρακτηρίζεται από τρείς διαφορετικές απειλές. Η πρώτη προέρχεται από τις αναθεωρητικές δυνάμεις, Κίνα και Ρωσία. Η δεύτερη προέρχεται από τα κράτη «παρίες», όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα και η τρίτη προέρχεται από τις τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ-Κάιντα.

Ευκαιρίες για Ελλάδα στη Μεσόγειο
Στο προαναφερόμενο έγγραφο δεν παρουσιάζετε μια συνεκτική και οργανωμένη στρατηγική που να μας αφορά άμεσα, πράγμα που δείχνει την ανάγκη για ένα συνεχή ελληνο-αμερικανικό διάλογο προκειμένου να διαμορφώσουμε μια συντονισμένη στρατηγική για πολιτική ασφάλειας στη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, όπου ο ελληνισμός, κατά τη ταπεινή μου άποψη, είναι η πιο σημαντική οντότητα με τη θαλάσσια ισχύ του.

Η στρατηγική γιά Μεσόγειο-Μέση Ανατολή
Έτσι για τη περιοχή της Μέσης Ανατολής και κατ’ επέκταση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που επηρεάζει και την Ελληνική πολιτική, η Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθεται να αποχωρήσουν ή να περιορίσουν την παρουσία τους στην περιοχή, και αναδεικνύει τρεις κεντρικές πολιτικές: 1. Τη καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και την αναχαίτιση της εξαγωγής της τρομοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο, 2. την μείωση της Ιρανικής ισχύος στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και όσων υποστηρίζουν την τρομοκρατία και 3. και την ανατροπή των απειλών που δημιουργούν προβλήματα στη σταθερότητα της παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας.

Τί νέο διαφαίνεται παγκόσμια
Έχουμε περάσει σε ένα κόσμο όπου δεν υφίσταται ένας παγκόσμιος ηγέτης. Οι μετατοπίσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι πλέον σαφείς. Η ΗΠΑ παρουσιάζουν μειωμένο ενδιαφέρον για ανάληψη ευθυνών, ενώ οι σύμμαχοι, ιδίως στην Ευρώπη, που είναι ασθενέστεροι ψάχνουν πως θα αντισταθμίσουν τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις που είναι η Ρωσία και η Κίνα. Μάλλον φαίνεται να επιδιώκουν εναλλακτικές λύσεις στις σχέσεις, με τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την ασφάλεια της ανατολικής περιοχής της Ευρώπης και με την Κίνα κυρίως στο οικονομικό μέτωπο, σε περιφερειακό επίπεδο, και όλο και περισσότερο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μάχη εναντίον της παγκοσμιοποίησης αλλάζει τους άξονες
Οι τάσεις αυτές έχουν επιταχυνθεί με τη λαϊκιστική διάχυση εναντίον της «παγκοσμιοποίησης», πρώτα στη Μέση Ανατολή, στη συνέχεια στην Ευρώπη, και τώρα στις ΗΠΑ. Τα χρόνια που πέρασαν είδαμε την περαιτέρω επιδείνωση της διατλαντικής συμμαχίας με το Brexit και το «όχι» στο δημοψήφισμα της Ιταλίας, την κατάρρευση της σύμπραξης του Ειρηνικού και τη ρωσική νίκη στη Συρία στην υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ μετά από σχεδόν επτά χρόνια του πολέμου.

Τι έρχεται το 2018
Το 2018, μπήκαμε σε περίοδο γεωπολιτικής ύφεσης. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί το πιο ευμετάβλητο περιβάλλον πολιτικού κινδύνου στη μεταπολεμική περίοδο των τελευταίων 70 χρόνων, εξίσου σημαντικό στις παγκόσμιες αγορές, όπως η οικονομική ύφεση του 2008. Αυτό δεν χρειάζεται να εξελιχθεί σε μια γεωπολιτική καχεξία που θα προκαλέσει μια σημαντική διακρατική στρατιωτική σύγκρουση. Αλλά μια τέτοια λύση είναι πλέον ορατή από όλο και περισσότερους, ως ένας κίνδυνος από την αποδυνάμωση της διεθνούς ασφάλειας και του οικονομικού αρχιτεκτονήματος με τη συμβολή της εμβάθυνσης της δυσπιστίας των πιο ισχυρών κυβερνήσεων του κόσμου.

 

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς

Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

  •  
    76
    Shares
  •  
  •  
  • 76
  •  

One thought on “Δ. Τσαϊλάς: Αλλάζουν Κερδισμένοι και Χαμένοι στη νέα ‘πίτα’ που μοιράζει η Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ!

Comments are closed.