Ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος του ελληνικού χρηματιστηρίου

Το 2018 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τόσο για την ελληνική οικονομία, με την προοπτική της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και για το ελληνικό χρηματιστήριο, που υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εκπλήξει πολλούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Το ευχάριστο της μέχρι στιγμής ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου, αποτελεί το γεγονός ότι εκτός από τον συνήθης ύποπτο, τον τραπεζικό κλάδο, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί και προς τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Κλάδοι και εταιρείες με growth story, δείχνουν να ξυπνούν από τον πολυετή λήθαργο, δίνοντας αλλά και υπόσχοντας ικανοποιητικές αποδόσεις σε όσους πιστούς προσέλθουν.

Ένας από τους πολλά υποσχόμενους κλάδους του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι κι αυτός των πρώτων υλών, καθώς αποτελεί κλάδος με μεγάλες προσδοκίες διεθνώς. Η άνοδος της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα δειλά σημάδια αύξησης του πληθωρισμού, αλλά και τα ικανοποιητικά κέρδη των εταιρειών του κλάδου διεθνώς, τοποθετούν και φέτος τις πρώτες ύλες στο must των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Εξάλλου σύμφωνα με τον οικονομικό κύκλο της Fidelity, η αμερικανική οικονομία εισέρχεται προς την επιβράδυνση στον οικονομικό κύκλο, με τον κλάδο των πρώτων υλών να παραμένει consistently outperform πριν την ύφεση.

Παρακάτω θα εξετάσουμε από τεχνικής άποψης, μιας και αναμένουμε τα αποτελέσματα έτους, τον δείκτη των πρώτων υλών, αλλά και μερικές μετοχές αυτού (ΕΛΑΣΤΡΟΝ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ-ΧΑΛΚΟΡ), μιας και από τις δεκατρείς μετοχές του κλάδου, μόνο οι τρεις παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω βάθους.

Δείκτης πρώτων υλών

Ο δείκτης πρώτων υλών καταγράφει από τις αρχές του έτους απόδοση 5,71%, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2016 έχει ξεκινήσει την ανοδική του πορεία. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω μακροχρόνιο γράφημα, τον προηγούμενο μήνα έχει διασπάσει ανοδικά το 38,2% του Fibonacci (4.150 μονάδες), παραμένοντας από τον Μάιο του προηγούμενου έτους πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης. Το στοίχημα παίζεται στην προσέγγιση του δείκτη προς το 50% του Fibonacci (5.217 μονάδες) από την κορυφή των 10.110 μονάδων τον Ιούλιο του 2007, καθώς και στο εάν θα καταφέρει να κινηθεί πάνω από αυτά τα επίπεδα.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

Η ικανοποιητική άνοδος από τις αρχές του έτους με 7,69%, την βρίσκει πολύ κοντά στην αλλαγή της μακροχρόνιας τάσης. Η προσέγγιση προς τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (κόκκινος κύκλος, €1,7125), κάνει τις επόμενες συνεδριάσεις κρίσιμες, καθώς πιθανή διάσπαση αυτού η μετοχή αναμένεται να κινηθεί προς το 23,6% του Fibonacci, στα €2,0784, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα.

ΧΑΛΚΟΡ

Από το πρώτο τρίμηνο του 2016 η μετοχή της Χαλκόρ έχει προσελκύσει τα βλέμματα των επενδυτών, δημιουργώντας πιστούς οπαδούς. Από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 24,82%, με την μετοχή στο μακροχρόνιο γράφημα (βλ. παρακάτω) να διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (κόκκινος κύκλος), προσεγγίζοντας την αντίσταση των €2,4105 (γραμμή ΑΒ). Παρά την απόδοση που κατέγραψε τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, διατηρεί αυξημένες πιθανότητες για να κινηθεί προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα, καθώς βρίσκεται ακόμη στο 23,6% του Fibonacci, από την κορυφή των €6,86 τον Μάρτιο του 2007.

Μυτιληναίος

Μια από τις λίγες μετοχές που διαχρονικά έχουν τους πιστότερους οπαδούς, η μετοχή του Μυτιληναίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η μακροχρόνια ανάπτυξη του ομίλου έχει δώσει, και αναμένεται να δώσει, ιδιαίτερες συγκινήσεις σε όσους την εμπιστεύονται, καθώς από τις αρχές του έτους ενισχύεται 5,69%. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω μακροχρόνιο γράφημα, η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται με «χρυσό» σταυρό, καθώς και πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, με αυξημένες πιθανότητες να κινηθεί προς την αντίσταση των €15,7849 (γραμμή ΑΒ).

Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις ώστε να δούμε τον κλάδο των πρώτων υλών να κινείται προς υψηλότερα επίπεδα είναι: πρώτον να μην υπάρξουν δυσάρεστα γεγονότα σχετικά με την ελληνική οικονομία, και δεύτερον η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ο πληθωρισμός να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η «μάνα του χοσέ δεν έκλαψε ποτέ…….»

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •