Οι ψευδοπατριώτες υπερασπιστές της Μακεδονίας

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανακύψει και πάλι το θέμα των Σκοπίων, δημιουργώντας εκ νέου πολιτικές κι όχι μόνο αντιδράσεις. Εάν και ιστορικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο όρος «Μακεδονία», ο γεωγραφικός προσδιορισμός όμως εγκυμονεί σημαντικούς μελλοντικούς κινδύνους για Ελλάδα.

Το 1992 το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια, όχι μόνο δεν απέτρεψε διαπαντός το θέμα, αλλά δεν εμπόδισε στο να αποτελεί διαχρονικά ένα «αγκάθι» στην εξωτερική ελληνική πολιτική, ενώ χαρακτηριστική έμεινε η δήλωση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει». Τελικά, όχι μόνο δεν το έχουμε ξεχάσει (τουλάχιστον οι Σκοπιανοί), αλλά το ζήτημα βρίσκεται πιο κοντά στην επίλυση του (εις βάρος της Ελλάδος) από ποτέ.

Αποτελεί ειρωνικό το συλλαλητήριο που οργανώθηκε για τις 21 Ιανουαρίου, όσο κι αυτό του 1992, καθώς παρά την μεγάλη συμμετοχή του, δεν αναμένεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι οι συμμετέχοντες (ή ένα μέρος αυτών) θα συνεχίζει να επισκέπτεται την γειτονική χώρα για διάφορες αγορές, διασκέδαση κα, ενισχύοντας οικονομικά τις επιχειρήσεις εκεί, οι οποίες άλλες βρίσκονται υπό ελληνικά συμφέροντα, κι άλλες υπό τουρκικά, κι όχι μόνο.

Επίσης ειρωνικό αποτελεί το γεγονός, ότι ενώ είμαστε και δηλώνουμε Μακεδόνες, ενισχύουμε οικονομικά το κρατίδιο των Σκοπίων, κυρίως σε μια εποχή όπου ο οικονομικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και από ότι αποδεικνύεται τόσο στην εποχή των μνημονίων, αλλά και πριν από αυτά, ως χώρα αλλά και ως πολίτες δεν έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις ενός οικονομικού πολέμου.

Ειρωνικό είναι επίσης και το γεγονός από πλευράς ελληνικών κυβερνήσεων, η αύξηση της φορολογίας και η αναγκαστική φυγή επιχειρήσεων στις χώρες των Βαλκανίων, με την εταιρική και ατομική φορολογία στα Σκόπια να ανέρχεται στο 10%, και με το ΦΠΑ να βρίσκεται στο 18%.

Εξάλλου, μπορεί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις να παίζουν κατά καιρούς για πολιτικούς σκοπούς το δικό τους παιχνίδι σχετικά με το «Μακεδονικό», αλλά επισήμως φροντίζουν να αναπτύξουν τις διμερής σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Για κάποιους οι οποίοι είναι υποψιασμένοι στο επιχειρήν, γνωρίζουν ότι το υπάρχων καθεστώς ευνοεί κυρίως αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις (κι όχι μόνο), ενώ ευνοεί και αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά τη γείτονα χώρα, προκειμένου να προμηθευτούν τσιγάρα, να επισκεφθούν γιατρούς, ή να διασκεδάσουν στα καζίνο. Επομένως για ποια Μακεδονία μιλάμε, όταν Έλληνες πολίτες (όχι φυσικά όλοι) έχουν ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις με το κρατίδιο των Σκοπίων; Ακόμη κι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν, στην προκήρυξη εκλογών θα τρέξουν στα βουλευτικά γραφεία αυτών που έδωσαν τον όρο «Μακεδονία» στα Σκόπια, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θεσούλα μερικών μηνών ή αορίστου χρόνου στο δημόσιο. Εξάλλου αυτή η νοοτροπία δεν επικρατεί στη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια;

Προσωπικά θεωρώ το «Σκοπιανό» τελειωμένη υπόθεση, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα της βουλής (εκτός απροόπτου) θα συμφωνήσουν στον γεωγραφικό προσδιορισμό, αδιαφορώντας για τους μελλοντικούς κινδύνους που κρύβονται για την χώρα. Αλήθεια, ποια η εξωτερική μας πολιτική στο θέμα της Θράκης ή της Βορείου Ηπείρου; Απολύτως καμία!

Κι επειδή όλα εξαρτώνται από την οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην πΓΔΜ Ιούλιος 2017 (για όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε πατήστε εδώ), η Ελλάδα ήταν ο τέταρτος σημαντικότερος εταίρος της πΓΔΜ με μερίδιο 5,73%. με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται στα 449,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έκθεση, «η εικόνα που έχουν οι κάτοικοι της πΓΔΜ για τη χώρα μας είναι θετική, παρά την ύπαρξη του γνωστού πολιτικού προβλήματος. Αυτό γίνεται αισθητό εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο αριθμός επισκεπτών στην Ελλάδα, τόσο για διακοπές, όσο και για την πραγματοποίηση αγορών. Έχει αυξηθεί, δε, το ενδιαφέρον των κατοίκων της πΓΔΜ που διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί αγοραπωλησίες, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Βορείου Ελλάδας

Όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος από την έκθεση, από την στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να διατηρούν καλές διμερείς σχέσεις (όπως και πρέπει), αλλά και να εργάζονται για μια στενότερη οικονομική συνεργασία, για πιο λόγω να φέρουν αντιρρήσεις στο σύνθετο όνομα των Σκοπίων; Μήπως οι ψηφοφόροι των κομμάτων εξουσίας θα τους τιμωρήσουν; Όχι βέβαια, αυτοί θα μείνουν ικανοποιημένοι με μια θεσούλα στο δημόσιο, ποιος νοιάζεται εξάλλου για την Ελλάδα και την Μακεδονία;

  •  
    79
    Shares
  •  
  •  
  • 79
  •  

One thought on “Οι ψευδοπατριώτες υπερασπιστές της Μακεδονίας

  • ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΟΥ .

Comments are closed.