Ιράν, το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ντόναλτ Τράμπ

Αν ακούσετε τα κρατικά – “καθοδηγούμενα” αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αυτή και  την περασμένη εβδομάδα θα πιστέψετε ότι ξέσπασε μια σειρά αυθόρμητων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στο Ιράν. Οι διαμαρτυρίες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και τους Ισραηλινούς συμμάχους του, προκλήθηκαν από «θυμό για τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται από το Ιράν σε πολέμους στη Συρία, στο Ιράκ και στο Λίβανο και βοηθούν το παλαιστινιακό κίνημα Hamas». Ο κος Trump εστειλε με tweet Μηνυματα ότι οι Ιρανοί τελικά ανεβαίνουν ενάντια σε αυτό που ονομάζεται το μίσος, για το βάρβαρο καθεστώς τους.
Κατασκευασμένα νέα
Μπορούμε να μιλήσουμε για  κατασκευασμένα νέα. Οι περισσότεροι Ιρανοί είναι περήφανοι για το ρόλο του έθνους τους. Το ρολο του να αποτρέψουν τα σχέδια των ΗΠΑ να καταλάβουν μεγάλο μέρος της Συρίας και να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Προέδρου Bashar al-Assad.  Αντίθετα, η άλλη πλευρά σε αυτόν τον μακροχρόνιο πόλεμο – τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βρετανία – πόνεσαν με την ήττα και αναζητούσε τρόπους για να εκδικηθεί το  τρίο, τη Συρία, το Ιράν και τη Ρωσία.

Απο που προέρχονται οι ειδήσεις

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αποκαλούμενες ειδήσεις των διαμαρτυριών για τις στρατιωτικές δαπάνες του Ιράν δεν  προέρχονται προφανώς από το Ιράν, αλλά από την Ουάσινγκτον, και που μετά μεταδόθηκαν ευρέως στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό ήταν αδέξιο, αλλά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν τόσο πρόθυμοι να βγάλουν αυτό το κομμάτι ώστε ξέχασαν τη βασική αρχή της προπαγάνδας: περιμένετε το γεγονός πριν το διακηρύξετε.

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Ιράν
Τι πραγματικά συνέβαινε στο Ιράν όπου περισσότεροι από 21 διαδηλωτές πέθαναν βίαια; Ως πολύ μακροχρόνιος παρατηρητής του Ιράν, επιτρέψτε μου να το εξηγήσω. Οι ανθεκτικές μειονοτικές ομάδες στις περιοχές του Κουρδικού, του Αζερμίου και του Σουνιτικού Αραβικού Ιράν, που απέχουν πολύ από τις μεγάλες πόλεις, καταδεικνύουν και διαμαρτύρονται για σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το Ιράν είναι ένα μεγάλο, πλούσιο σε πόρους έθνος 80 εκατομμυρίων ανθρώπων που πρέπει να αναπτυχθεί. Αλλά έχει υποστεί οικονομικό πόλεμο πολιορκίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του από τότε που μια δημοφιλής εξέγερση το 1979 ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ βρετανική μοναρχία που βιάζει το έθνος και τη διατηρεί ως υποτελές των δυτικών δυνάμεων.
Η νέα Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρήθηκε μια σοβαρή απειλή για τα δυτικά και ισραηλινά στρατηγικά και στρατιωτικά συμφέροντα (σκεφτείτε τη Σαουδική Αραβία). Η ίδια η ιδέα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα ακολουθούσε τις αρχές του Ισλάμ και να μοιράζεται τον πλούτο πετρελαίου με τους άπορους ήταν αναθήματα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. Οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, Mossad, εκπαίδευσαν τη φοβερή, βάρβαρη μυστική αστυνομία του Ιράν, Σαβάκ. Η ληστρική βασιλική οικογένεια του Ιραν λεηλάτησε το Ιρανικό έθνος και αποθήκευσε τα κλοπιμαία στην Καλιφόρνια.

Το ιστορικό ανατροπής ηγετών του Ιράν απο τη δύση

Η πρώτη πράξη της Δύσης ήταν να εξαναγκάσει το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν να εισβάλει στο Ιράν το Σεπτέμβριο του 1980. Η Δύση (συμπεριλαμβανομένων των Αράβων του Κόλπου) οπλίζει, χρηματοδοτεί και προμηθεύει το Ιράκ. Όπως ανακαλύψαμε στη Βαγδάτη, η Βρετανία και οι ΗΠΑ προμήθευαν το Ιράκ με δηλητηριώδη αέρια και τοξίνες. Μετά από οκτώ χρόνια, σκοτώσαν με αυτά 250.000 Ιρακινούς και  σχεδόν ένα εκατομμύριο Ιρανούς. Επιπλέον, από τοτε που εγινε η την Ισλαμική Επανάσταση, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες του Κόλπου προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Τεχεράνης και να προβούν σε αντεπανάσταση.

Η πετυχημένη αντεπανάσταση του 1953

Η CIA και η MI6 της Βρετανίας έχουν μεγάλη ιστορία εμπλοκής: το 1953, η CIA και η MI6 ανέλαβαν μια περίπλοκη επιχείρηση για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη του Ιράν, Mohammed Mossadegh, που προσπάθησε να εθνικοποιήσει τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν. Ειδικά εκπαιδευμένοι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές  χύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης εναντίον του Mossadegh . Βόμβες εξεράγησαν, στρατιωτικοί διοικητές υπονόμευαν,και δωροδοκήθηκαν. Το πραξικόπημα του 1953 πήγε τέλεια. Ο Mossadegh απομακρύνθηκε με υποστήριξη από το στρατό και τον Savak. Το πετρέλαιο του Ιράν παρέμεινε ασφαλές στα δυτικά χέρια. Η επιτυχημένη εξέγερση του Ιράν έγινε το πρότυπο για μελλοντικές “χρωματικές επαναστάσεις” στη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Η αποτυχημένη αντεπανάσταση του 2009

Αλλά το 2009, μια «επανάσταση χρώματος» από το Η.Π.Α. στο Ιράν δεν πέτυχε, παρόλο που χρησιμοποίησε όλες τις τελευταίες τέχνες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να καθοδηγήσει τους διαδηλωτές και να τους βγάλει στους δρόμους. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο Ιράν  το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου συμμορίες 20 περίπου ατόμων έκαστη, αναστάτωσαν τα αμερικανικά και βρετανικά μυστικά κοινωνικά μέσα, και χύθηκαν στους δρόμους των ριψοκίνδυνων επαρχιακών πόλεων. Μέχρι τώρα, αυτή η μεσαίου μεγέθους εξέγερση στο Ιράν φαίνεται ότι τελείωσε, αν και θα μπορούσε να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή. Οι νέοι Ιρανοί, τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού, υποφέρουν λόγω ανεργίας 50%. Η οικονομία του Ιράν ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι εξαιρετικά εύθραυστη και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί μόλις μετά από δεκαετίες οικονομικού πολέμου και μποϊκοτάζ. Η υψηλή ανεργία είναι αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ και εκφοβισμού άλλων χωρών να μην συνεργάζονται με το Ιράν, παράγοντας συνολική ανεργία 13% και ποσοστό πληθωρισμού 40%. Η τελευταία και η ευρείας κλίμακας διαφθορά ήταν η σπίθα που πυροδότησε τις τελευταίες ταραχές.

Τι θα κάνουν τωρα οι ΗΠΑ
Μέσα σε δύο εβδομάδες, ο Πρόεδρος Trump, ο οποίος που δεν κρύβει το μίσος και την περιφρόνησή του για τους μουσουλμάνους, πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει την πολυμερή συμφωνία πυρηνικής ενέργειας με το Ιράν ή θα λάβει υπόψη τις απαιτήσεις του Ισραήλ και θα αρνηθεί να το πιστοποιήσει. Η αποκοπή αυτής της εβδομάδας από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο μουσουλμανικό Πακιστάν είναι άσχημη για το Ιράν.
Πολλοί Ιρανοί που παρατηρούν την τρέχουσα πυρηνική ντροπή ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας θα αναρωτηθούμε αν το έθνος τους δεν ήταν καλύτερο να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να κρατήσει τα πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας σε κίνδυνο για να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση. Οι άγριες, ασυνεπείς και συχνά βρεφικές απαντήσεις του Trump σε αυτό το θέμα κάνουν τα πράγματα πιο σκοτεινά … και όλο και πιο επικίνδυνα.

Πηγή: Ron Paul Institute , με άδεια απο την EricMargolis.com

(Τιτλοι, υπότιτλοι: new-economy.gr)

97Shares