Δύο μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου με growth story

Τους τελευταίους δύο μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιεί μια αξιόλογη ανοδική πορεία, με ευχάριστο χαρακτηριστικό τη στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος και προς τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πιο ασφαλής δρόμος για την επιλογή μιας μετοχής είναι να εξετάσουμε αν υπάρχει growth story. Δηλαδή, εάν η εταιρεία έχει προοπτικές ανάπτυξης οι οποίες είναι ικανές να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της στα επόμενα τρίμηνα ή και έτη. Δύο τέτοιες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι και αυτές των Χαλκόρ και CENERGY.

Χαλκόρ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε την εξαγορά του 50% της ολλανδικής Nedzink B.V., ύψους €15 εκατ. Όπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση της εξαγοράς οδήγησε σε σημαντικά κέρδη την τιμή της μετοχής, η οποία όπως παρατηρούμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα από τον Φεβρουάριο του 2016 καταγράφει ανοδική πορεία. Από τα τέλη Ιουνίου του 2017 η μετοχή της Χαλκόρ δημιούργησε «χρυσό» σταυρό, κάτι το οποίο ενισχύει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,9309΄(γραμμή ΑΒ), όπου ίσως στο επίπεδο αυτό συναντήσει αρκετές «δυσκολίες», καθώς συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια διόρθωση έως και τα €1,3625 (γραμμή ΓΔ).

Ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτελεί το ιστορικό γράφημα (βλ. παρακάτω), καθώς όπως παρατηρούμε η μετοχή έχει από τον περασμένο Νοέμβριο διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και καταφέρνει να διατηρείται πάνω από αυτόν, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες για διατήρηση της ανοδικής μακροπρόθεσμης τάσης. Η αντίσταση βρίσκεται στα €2,4237 (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να παραμένει ο κινητός μέσος όρος των διακοσίων ημερών, στα €1,409, με την μετοχή να διατηρείται πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης από τον περασμένο Ιούνιο, αποτυπώνοντας την δυναμική της.

CENERGY
Εκτός όμως από την Χαλκόρ, ευχάριστη ήταν η ειδησεογραφία και για ακόμη μία εισηγμένη του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτή της CENERGY. Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των Σωληνουργεία Κορίνθου και Baltic Connector και Elering, για την παραγωγή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα από την πρώτη. Όπως ήταν φυσικό, η μετοχή της CENERGY Holdings στο χρηματιστήριο κατέγραψε σημαντικά κέρδη.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ημερήσιο γράφημα, μετά από συσσώρευση τεσσάρων μηνών (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2016, κόκκινο τετράγωνο) η μετοχή κινείται ανοδικά, δημιουργώντας τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους και διατηρώντας έως σήμερα τον «χρυσό» σταυρό. Σημαντική αντίσταση βρίσκεται στα €1,5023 (γραμμή ΑΒ), με την μετοχή να συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, με τους όγκους κατά διαστήματα να αυξάνονται σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, οδηγώντας σε μικρή υποχώρηση την μετοχή, και εκ νέου προς νέα άνοδο.

Το ιστορικό γράφημα (βλ. παρακάτω) δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες σχετικά με την μεσοπρόθεσμη πορεία της μετοχής. Κι αυτό διότι η μετοχή ακόμη δεν έχει βρεθεί ακόμη σε υπέρ αγορασμένα επίπεδα (όπως η μετοχή της Χαλκόρ), αλλά ούτε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, ενώ οι μηνιαίοι όγκοι από τις αρχές του προηγούμενου έτους κινούνται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (με μ.ο στα 2,54 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών στα €2,2056 (γραμμή ΑΒ), δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα.

Όπως εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, και οι δύο μετοχές διαθέτουν προοπτικές για υψηλότερα επίπεδα, αρκεί τα καλά νέα να αποτυπωθούν και στα αποτελέσματα, κάτι το οποίο θα ισχυροποιήσει το θετικό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, η σύνεση θα πρέπει να αποτελεί τον βασικό σύμβουλο, διότι τα «στενά» της Σοφοκλέους κρύβουν παγίδες.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    26
    Shares
  •  
  •  
  • 26
  •  

2 thoughts on “Δύο μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου με growth story

Comments are closed.