Δ.Τζάνας: Το 2018, οι αισιόδοξοι ίσως διαψευστούν! Ξεκινάει πτώση για τα χρηματιστήρια!

Ζητήσαμε και είχαμε την μεγάλη τιμή να παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο new-economy.gr , ο Δημήτριος Τζάνας, Διευθυντής του Τμήματος Ανάλυσης της ΚΥΚΛΟΣ AΧEΠΕΥ ώστε να ενημερωθούμε για τις εκτιμήσεις και προτάσεις του για την αγορά.

Σημειώνουμε ότι ο Δημήτριος Τζάνας είναι κορυφαίο στέλεχος όχι μονο στις επενδύσεις και την ανάλυση αλλα και ευρύτερα στον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό χώρο, με 30ετή διευθυντική εμπειρία και τόσο στον κλάδο χρηματιστηριακών όσο και της επενδυτικής τραπεζικής, μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει την ΩΜΕΓΑ ΑΧΕΠΕΥ και Omega Bank.

Κε Τζάνα, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία των χρηματιστηρίων το 2018 σε Ευρώπη και ΗΠΑ;
Εστιάζοντας στην αλλαγή νομισματικής πολιτικής όλων των Κεντρικών Τραπεζών επί το αυστηρότερο (ήδη έχει ξεκινήσει από τη Fed), εκτιμώ ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ καθώς η μέχρι τώρα ανοδική τους κίνησης έχει συντελεστεί ελέω της άφθονης ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Από την άλλη πλευρά, οι αγορές ευνοούνται από τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης που έχουν αναγγελθεί από όλους (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, επενδυτικές τράπεζες) που ωστόσο εκτιμώ ότι θα διαψευσθούν υπό την επίδραση κάποιων από τα πολλαπλές απειλές που ήδη υφίστανται (γεωπολιτικές κ.α.). Οι ΗΠΑ ευνοούνται από τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ροές κεφαλαίων προς αυτή, δεν νομίζω ωστόσο ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενόσω δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ανισοτήτων που μάλλον θα οξυνθούν περισσότερο !

Ποιοι κλάδοι πιστεύεται ότι θα αποδώσουν καλύτερα το έτος που έρχεται;
Οι κλάδοι που συνδέονται με νέες τεχνολογίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Των δομικών υλικών αν ξεκινήσει ανάκαμψη κατασκευαστικού κλάδου σε διάφορες περιοχές. Επιλεκτικά και η μεταλλουργία.

Ποιά η άποψη σας για την παγκόσμια ανάπτυξη, θα συνεχιστεί κι εάν όχι πια η πιθανή αιτία;
Βλέπω σημαντική πιθανότητα ακύρωσης του αισιόδοξου σεναρίου που έχει προαναγγελθεί. Οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί (πολιτικοί, γεωπολιτικοί, θέματα στις αγορές, ποιότητα ενεργητικού τραπεζών στην Κίνα ιδιαίτερα, φούσκα bitcoin κοκ). Η επαγρύπνηση των Κεντρικών Τραπεζών και των αρχών πρέπει να είναι η μέγιστη αλλά το οπλοστάσιο είναι ανεπαρκές αν λείπει συνεννόηση των ηγετών, κάποιοι από τους οποίους επιδίδονται συστηματικά σε ρόλο ταραξία !

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να επανακάμπτει, πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί η άνοδος; Πόσο πιθανή είναι μια οριστική έξοδος από τα μνημόνια για την ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2018 και που αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά, αν γίνει;
Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να διαφοροποιηθεί αν τα του τραπεζικού κλάδου εξελιχθούν σύμφωνα με το θετικό σενάριο (ολοκλήρωση τεστ κοπώσεως χωρίς νέες ΑΜΚ στο κανονικό σενάριο, απεξάρτηση από ELA, επάνοδος καταθέσεων, σταδιακή άρση capital controls, θετική πιστωτική επέκταση). Επιπλέον να εξελιχθούν θετικά τα του μακρο-περιβαλλοντος και να ολοκληρωθεί η έξοδος το 3ο μνημόνιο με δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων στις αγορές. Σύνθετο εγχείρημα που μπορεί να απειληθεί από διάφορες πλευρές. Ωστόσο, το θετικό σενάριο έχει υψηλή πιθανότητα να συντελεστεί και να οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων «μακράς πνοής». Τα του εξωτερικού περιβάλλοντος πάντως είναι δυνατό να ανατρέψουν τα πάντα αν συντελεστεί επιδείνωση.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •