Ι . Αμυράς: Ευρασιατική Ενωση: Αντίπαλος ή Αντίγραφο της Ευρωπαικής Ενωσης;

Τα μικρά κράτη όπως η Ελλάδα, πρέπει να χαράξουν δική τους στρατηγική και να προβάλλουν διεθνώς ένα πολιτικό υπόδειγμα ανεξαρτησίας, ποικιλομορφίας, και εντοπιότητος, δια του οποίου οι λαοί του κόσμου θα αποφύγουν τις ενοποιητικές παγίδες της νεο-αποικιοκρατίας, με όποιο πρόσωπο και αν εμφανίζoνται. Φράσεις όπως ολοκλήρωση(=προσάρτηση), ενιαίος χώρος(=απώλεια εθνικής κυριαρχίας), κοινή πολιτική(=υποταγή στους ισχυρούς), χρησιμοποιούνται ως αναισθητικό για να αποκοιμίσουν τους λαούς, και να τους καθυποτάξουν σε αυτοκρατορικές υπερεθνικές δομές.
Τι πρεσβεύει η Ευρασιατική Ενωση
Άρθρο του προέδρου Πούτιν στην εφημερίδα Ιζβέστια το 2011, ξεδιπλώνει τις απόψεις του για την Ευρασιατική Ένωση.  Θα παραθέσουμε και αναλύσουμε αποσπάσματα από το άρθρο του Ρώσσου προέδρου Πούτιν για τη λειτουργία της ένωσης αυτης (σε εισαγωγικά το μεταφρασμένο πρωτότυπο κείμενο, κομμάτι-κομμάτι).
1. Ελευθερία διακινήσεως κεφαλαίων, υπηρεσιών, ανθρώπων
-‘Δημιουργούμε μια τεράστια αγορά που θα περιλαμβάνει πάνω από 165 εκατομμύρια καταναλωτές, με ενιαία νομοθεσία και ελεύθερη ροή κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού’.
2. Κοινή Οικονομική και μεταναστευτική πολιτική
-Έχει ζωτική σημασία ο Κοινός Οικονομικός Χώρος να έχει τις ρίζες του σε συντονισμένες δράσεις σε βασικούς θεσμικούς τομείς, όπως: μακροοικονομία, διασφάλιση του ανταγωνισμού, τεχνικές προδιαγραφές, γεωργικές επιδοτήσεις, μεταφορές, και δασμούς φυσικών μονοπωλίων. Αργότερα, το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει κοινές πολιτικές θεώρησης και μετανάστευσης, επιτρέποντας την άρση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών μας. Στην πραγματικότητα, προσαρμόζουμε την εμπειρία της Συνθήκης Σένγκεν που ωφελεί τους Ευρωπαίους καθώς και όσους έρχονται για εργασία, σπουδές ή διακοπές στην ΕΕ’.
Κοινή οικονομική πολιτική. Κοινή μεταναστευτική πολιτική αντιγράφοντας την Συνθήκη Σένγκεν
3. Υπερεθνικό Δικαστήριο
-‘Το δικαστήριο EurAsEC θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2012. Κυβερνήσεις και εταιρείες θα μπορούν να απευθύνονται στο δικαστήριο σε όλες τις περιπτώσεις διακρίσεων ή σε περίπτωση παραβίασης του ανταγωνισμού και τους κανόνες επιχειρηματικής ισοτιμίας’
Σύσταση Ευρασιατικού υπερεθνικού δικαστηρίου όπου θα καταφεύγουν τα κράτη-μέλη για να επιλύσουν τις διαφορές τους
4. Αρμοδιοτήτες υπερεθνικών θεσμικών οργάνων
-‘Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Επιτροπής Τελωνειακής Ένωσης, ο οποίος έχει ήδη σημαντικές αρμοδιότητες, πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η αρμοδιότητά του τώρα περιλαμβάνει περίπου 40 τομείς, και θα επεκταθεί σε πάνω από 100, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας λήψης αποφάσεων σχετικά με πολιτικές ανταγωνισμού, τεχνικούς κανονισμούς και επιδοτήσεις, κατά την έναρξη λειτουργίας του CES.’
Διαρκής επέκταση των αρμοδιοτήτων των υπερεθνικών θεσμικών οργάνων της Ευρασιατικής Ενώσεως. Από το εμπόριο, μέχρι τις επιδοτήσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές
5. Ενιαίος οικονομικός χώρος
-‘Η Ρωσία και η ΕΕ συμφώνησαν το 2003 να δημιουργήσουν έναν κοινό οικονομικό χώρο και να συντονίσουν τους οικονομικούς κανονισμούς χωρίς την σύσταση υπερεθνικών δομών. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, προτείναμε τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης κοινότητας οικονομιών που να εκτείνεται από την Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, μία ζώνη ελευθέρων συναλλαγών, και μάλιστα με πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ενοποίησης’.
Ενιαίο οικονομικό χώρο από την Λισαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και ακόμη πιό “έξυπνους” μηχανισμούς ολοκληρώσεως – διάβαζε προσαρτήσεως
6.Γεωπολιτική συνεργασία με ΕΕ
-‘Επιπλέον, μια εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρασιατικής Ένωσης και της ΕΕ, η οποία είναι συνεκτική και ισορροπημένη από οικονομική άποψη, θα επιφέρει αλλαγές στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον της ηπείρου στο σύνολό της, με εγγυημένο παγκόσμιο αποτέλεσμα’.
Η συνεργασία μεταξύ Ευρασιατικής και Ευρωπαϊκής Ενώσεως, θα οδηγήσει σε αλλαγές στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πεδίο, με παγκόσμια θετικά αποτελέσματα. Ακούγεται σαν ορισμός της παγκοσμιοποιήσεως
7.Συμβατά συστήματα κανονισμών
-‘Για παράδειγμα, πάρτε τις δύο μεγαλύτερες ενώσεις στην ήπειρό μας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρασιατική Ένωση που βρίσκονται υπό κατασκευή. Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία πάνω στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και των συμβατών κανόνων λειτουργίας, είμαστε σε θέση να διαδώσουμε αυτές τις αρχές, μεταξύ άλλων σε τρίτα κράτη και περιφερειακούς θεσμούς, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό’.

 Συμβατά συστήματα κανονισμών λειτουργίας μεταξύ των δύο υπερεθνικών ενώσεων, και το χειρότερο όλων: θέλει αυτά τα δύο μορφώματα να διαδώσουν και να επεκτείνουν τις διοικητικές τους αρχές σε τρίτες χώρες, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό. Εδώ όντως πρόκειται για τον ορισμό της παγκοσμιοποιήσεως

Συμπέρασμα

Αν κάποιος δεν ήξερε ποιός το έγραψε, και αν αφαιρούσαμε το όνομα της εφημερίδος και τα ονόματα των χωρών-μελών της Ευρασιατικής Ενώσεως (Ρωσσία, Καζακστάν, Λευκορωσσία), θα νόμιζε ότι το άρθρο έχει γραφτεί από κάποιον φανατικό Ευρωπαϊστή τύπου Σούλτς, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικώς δεν διαφέρει σε τίποτε η Ευρασιατική Ένωση, την νεα δηλαδή Σοβιετική Ενωση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εις ό,τι αφορά τους στόχους, τις μεθόδους, τις δομές, και τις διαδικασίες προσαρτήσεως εδαφών, λαών, εθνών, πολιτισμών, κρατών.
Ιφικράτης Αμυράς, Πρόεδρος ΙΕΡΑΚΣ
(Σημειωση: Τιτλος και υπότιτλοι εχουν προστεθεί απο το new-economy.gr. Aυθεντικός τίτλος: Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να διαλυθεί και η Ευρασιατική Ένωση)

3 thoughts on “Ι . Αμυράς: Ευρασιατική Ενωση: Αντίπαλος ή Αντίγραφο της Ευρωπαικής Ενωσης;

  • Pingback:

  • Κύριε Αμυρα,παραβλέπετε πολλές ουσιώδεις διαφορες,βασικότερη των οποίων,είναι η μεταφορά πόρων από τη Ρωσία στις Λευκορωσία,Καζακστάν και εσχάτως Αρμενία ! Η Ρωσία μεταφέρει πολλαπλάσιους των πλεονασμάτων της,πορους στις χώρες μέλη ! Ακόμα και το καταστροφικό για τη Ρωσία 2014,μετέφερε σημαντικούς πορους κυρίως στη Λευκορωσία ! Και μάλιστα η Λευκορωσία δε ζητιανεψε αυτούς τους πορους,τους απαίτησε ! Αν ανατρέξετε στην ειδησεογραφία εκείνων των ημερών,θα διαπιστώσετε ότι ο Λουκασενκο απαίτησε και επέβαλε αυτή τη μεταφορά πόρων και μάλιστα χωρίς την οποιαδήποτε ανταποδοτικότητα οποιονδήποτε ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων προς τη Ρωσία !!!
    Έπισης παραβλέπετε τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής υποδομής των χωρών μελών και τη συνεχή αύξηση των εξαγωγών τους προς τη Ρωσία !
    Η Λευκορωσία σχεδόν μονοπωλεί τη διάθεση τρακτέρ στη Ρωσία!
    Το Καζακστάν εξασφαλίζει σταθερές τιμές διεθνούς διάθεσης των φυσικών πόρων του,ακόμα και σε έντονα πτωτικές φάσεις των τιμων τους,εις βάρος της μεσολαβουσας Ρωσίας !

  • Παρακαλώ σημειώστε ότι η Ρωσία υπέστη πολλαπλάσια απώλεια του ΑΕΠ της κατα την παρελθούσα 5ετια σε σχέση με τους εταίρους της ! Ποτε συνεβει κάτι τέτοιο με τη γερμανια και τους εταίρους της ? Παρακαλώ να σημειωθεί,ότι το Καζακστάν δεν πέρασε καμία χρόνια της πενταετιας,κάτω από το μηδεν,παρα το γεγονός ότι οι τιμές των φυσικών πόρων του,κατέρρευσαν στις διεθνεις αγορές !

Comments are closed.