Ποιό το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε λίγο υποδεχόμαστε την γέννηση του Θεανθρώπου, κι όλοι μας έχουμε επιδοθεί στην καθιερωμένη καταναλωτική μανία. Τις τελευταίες δεκαετίες η εορτή των Χριστουγέννων έχει συνδεθεί άμεσα με τον καταναλωτισμό, τα ταξίδια, την άκρατη κρεατοφαγία και ποτό, και γενικός κάθε λογής κραιπάλη.

Βέβαια, και τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να αποτελούν κάτι κακό, απεναντίας μάλιστα, μιας και τονώνεται η καταναλωτική δαπάνη, αλλά και καταφέρνει άλλος λίγο άλλος πολύ να ξεφύγει από την καθημερινή του ρουτίνα. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, περιμένουμε περισσότερο τις Άγιες τούτες μέρες για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας, και ολοένα λιγότερο για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την εσωτερική μας γέννηση μαζί με αυτή του Χριστού.

Καλή κι άγια η διασκέδαση, η κατανάλωση, και οτιδήποτε έχει συνδεθεί με τις μέρες τούτες, αλλά τι γίνεται με τον εσωτερικό μας κόσμο; Πιο το νόημα να υποδεχθούμε την γέννηση του Θεανθρώπου, εάν μέσα μας συνεχίζουμε να παραμένουμε οπορτουνιστές, φιλάργυροι, και γενικά οτιδήποτε δεν έχει καμία σχέση με το κήρυγμα του Ιησού Χριστού; « Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν», πόσοι από εμάς το τηρούμε; Ελάχιστοι! Πόσοι από εμάς θα συνεχίσουμε τις καλές πράξεις και μετά τις γιορτές; Ελάχιστοι! Δυστυχώς ο καθωσπρεπισμός και η υποκρισία δεν μας αφήνουν να δούμε το πραγματικό νόημα. Δεν μας αφήνουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να βελτιωθούμε εσωτερικά, ώστε να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε αυτό που πραγματικά πρεσβεύει ο χριστιανισμός.

Φυσικά και ο γράφων δεν ανήκει στην κατηγορία των «καλών Σαμαρειτών», αλλά και ούτε προσπαθεί να κάνει κανένα από εσάς κήρυγμα. Απλά έχει αηδιάσει από τους καλούς και ευυπόληπτους χριστιανούς που κάνουν «μεγάλους σταυρούς», και στην καθημερινότητα τους πράττουν οτιδήποτε μη χριστιανικό. Έχει αποστασιοποιηθεί από την εκκλησία, ακριβώς λόγω της απομάκρυνσης της ίδιας της εκκλησίας από το πραγματικό νόημα του διδάγματος του Χριστού.

Προσωπικά με αφήνει αδιάφορο όλο αυτό το θεαθήναι και η υποκρισία των εορτών, και επικεντρώνομαι στην πραγματική ουσία των Άγιων τούτων ημερών, την εσωτερική βελτίωση η οποία είναι απομονωμένη από τον υλισμό και τα πάθη (στο μέτρο του δυνατού βέβαια). Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά το πραγματικό νόημα των ημερών, να μας κάνει λίγο καλύτερους από πέρσι. Εύχομαι σε όλους εσάς και τις οικογένειες σας, καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •