Μια βόλτα στα «στενά» της Σοφοκλέους

Λένε πως τα διαμάντια κρύβονται σε θολά νερά, και πως για να τα ανακαλύψεις πρέπει να λερωθείς. Στο χρηματιστήριο για να καταφέρει να κάποιος να βγάλει κέρδη, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα μαθήματα του, κι εάν έχει διδαχθεί από αυτά τότε μπορεί να αισθανθεί την ικανοποίηση του κέρδους.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν και ορισμένους κανόνες, τους οποίους, οι περισσότεροι τις περισσότερες φορές ξεχνάμε. Δυο από τους βασικούς αυτούς κανόνες είναι η έλλειψη απληστίας, και η έλλειψη συναισθηματισμού. Εάν συνυπάρχουν τα δύο παραπάνω, τότε δυστυχώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εξαΰλωση των χρημάτων.

Κι εάν τα παραπάνω σας απογοητεύουν και σας αποτρέπουν από την ενασχόληση σας με τον μαγικό κόσμο του χρηματιστηρίου και των επενδύσεων, μην βιάζεστε να εγκαταλείψετε· υπάρχει και ο δύσκολος αλλά ασφαλέστερος δρόμος. Ποιος; Μα αυτός της καθημερινής μελέτης και παρατήρησης. Κερδισμένος επενδυτής είναι ο καλά μελετημένος επενδυτής.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε κάνει την «βόλτα» σας πέριξ της οδού Σοφοκλέους (συγνώμη για την αναφορά της παλιάς έδρας του χρηματιστηρίου, αλλά είμαι ρομαντικός) ώστε να ανακαλύψετε νέα επενδυτικά «στέκια», αλλά σας διαβεβαιώνω πως υπάρχουν πολλά, κι ένα τέτοιο είναι η μετοχή της ΚΛΜ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι «ρηχότητα» του, οπότε ένα από τα κριτήρια μας για την μετοχή της ΚΛΜ πληρείτε, καθώς ο μέσος όρος των τριάντα ημερών είναι 32.629 τεμάχια. Η απόδοση του 137,29% από τις αρχές του έτους σου κεντρίζει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον να ρίξεις μια ματιά και στα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώνουμε ότι ο κύκλος εργασιών της για το 2016 είναι 31,7 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 4,77% σε σχέση με το 2015. Η αύξηση των EBITDA όμως κατά 54,23% στα 3,11 εκατ. ευρώ, εξισορροπεί τα μικτά συναισθήματα από την μείωση των πωλήσεων.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η ανάγνωση των οικονομικών μεγεθών, όταν για την χρήση του προηγούμενου έτους υπάρχουν κέρδη ανά μετοχή οι οποίες αντικατέστησαν τις ζημίες του 2015, με αυτά να ανέρχονται στα 0,0131 σεντς. Στα θετικά, η απόφαση της διοίκησης να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητες της στον τεχνικό κλάδο, και να ρίξει το βάρος στις εμπορικές, καθώς εμπορεύεται προϊόντα που αφορούν την έγκυο και το παιδί.

Κι εάν από θεμελιακής άποψης τα δεδομένα είναι ικανοποιητικά, από χρηματιστηριακής θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας αφήνει με μικτά συναισθήματα. Κι αυτό γιατί το P/E ανέρχεται στο 53,43, με την εσωτερική αξία στο 1,35, και την τιμή προς εσωτερική αξία στο 0,51. Βέβαια, ενδιαφέρον θα έχουν τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, όπου εάν παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση αναμένεται η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο να συνεχίζει την ανοδική της πορεία, σε αντίθετη περίπτωση όμως ίσως ισορροπήσει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή της ΚΛΜ κατάφερε να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης την προηγούμενη εβδομάδα, και αποφασίζοντας να «φύγει» από την συσσώρευση που την ταλαιπωρούσε από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, βάζοντας πλώρη για τα υψηλά των 0,88 σεντς του Ιουλίου που μας πέρασε, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,7588 σεντς (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στα 0,6774 σεντς (γραμμή ΓΔ).

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •