Τί συμβαίνει με το χρηματιστήριο της Νοτίου Αφρικής;

Οι πολιτικές εξελίξεις το έτος που διανύουμε, κι όχι μόνο, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων. Ουσιαστικά ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2016 με τις αμερικανικές εκλογές, για να συνεχιστούν το 2017 με τις γαλλικές και γερμανικές,

Η μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε εν μέσω εκλογικών περιόδων για τις μετοχικές, κι όχι μόνο, αξίες ήταν άλλοτε αυξημένη κι άλλοτε όχι. Τις τελευταίες μέρες μια άλλη γωνιά του πλανήτη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το χρηματιστήριο της Νοτίου Αφρικής, το οποίο από τις αρχές του έτους καταγράφει απόδοση 16% όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Εκτός όμως από την άνοδο των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νοτίου Αφρικής, το εθνικό νόμισμα (ZAR) ενισχύεται από τις 7 Δεκεμβρίου κατά 6,71% (βλ. γράφημα παρακάτω). Αιτία αυτής της αισιοδοξίας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, αποτελεί η άνοδος του Cyril Ramaphosa στην ηγεσία του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, ο οποίος είναι πιο φιλικός προς τους επενδυτές. Εξάλλου και οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley έπειτα από την άνοδο του κ. Ramaphosa, είναι θετικές για το χρηματιστήριο της Νοτίου Αφρικής, καθώς μειώνεται ο πολιτικός κίνδυνος, εκτιμώντας καλύτερα κέρδη για τις εταιρείες το 2018, με τις αποτιμήσεις να παραμένουν φθηνές.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Το εάν τελικά η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου της Νοτίου Αφρικής συνεχιστεί και το επόμενο έτος δεν το γνωρίζει κανείς, αυτό όμως που γίνεται αντιληπτό, είναι ότι οι αγορές για ακόμη μία φορά προεξοφλούν.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    11
    Shares
  •  
  •  
  • 11
  •