Επανάσταση! Νοσοκομεία-Γίγαντες στις ΗΠΑ!

Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα,  λαμβάνουν εξέλιξη απίστευτης χιονοστιβάδας!

Ως γνωστόν, πριν μια βδομάδα  η CVS, η γιγαντιαία αυτή Αμερικάνικη εταιρία που διαθέτει 9.700 φαρμακεία και 1.100 Κέντρα Υγείας στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι θα εξαγοράσει  τον Αμερικανικό ασφαλιστικό γίγαντα, ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, Aetna, που ηδη διαθέτει 22 εκατομύρια πελάτες! Ήταν μια εξέλιξη που δημιούργησε το πρωτο καθετοποιημένο συστημα υγείας, από ασφάλιση ως το ιδιο το προϊόν ή φάρμακο!  Είχαμε επισημανει ότι η συγχώνευση αυτή ανοίγει δρόμους για υπερ-εταιρίες που επιφέρουν οικονομίες κλίμακος, και οδηγούν σε μια παγκόσμια αγορά όπου ο ιδιωτικός τομέας θα προσφέρει γκάμα υπηρεσιών σε καθετοποιημένη μορφή, ίσως και μια παγκόσμια ιδιωτική ασφάλιση!

 

Τι συνέβη;

Οι εξελίξεις ομως αποδεικνυονται πολύ πιο δραματικές από ότι είχαμε προβλέψει! Την επομενη μέρα της συγχωνευσης στην ιδιωτικη καθετοποιημένη ασφάλιση , κυοφορούνταν μια εξέλιξη ΚΑΙ στον χωρο των Νοσοκομειων! Η Catholic Health Initiatives , καθολικη μη κερδοσκοπική εταιρία με 104 νοσοκομεία σε 14 πολιτείες  και η Dignity Health, επισης Καθολική εταιρία με 24 νοσοκομεία και 55.000 εργαζόμενους ΄’εγινε γνωστό ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους.Δεν εμεινε ομως εκει, το πράγμα! Χτές  ανακοινώθηκε μια κίνηση που ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας!

Μια άλλη εταιρία στα νοσοκομεία, η Ascension Health, που αποτελεί την μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική εταιρία διαχείρισης νοσοκομείων στις ΗΠΑ με 150.000 εργαζόμενους και  παρέχει υπηρεσίες  σε 2.500 κέντρα, που περιλαμβάνουν 141 νοσοκομεία   σε  24  πολιτείες, πρόκειται να συγχωνευτεί με άλλη εταιρία, ώστε να κάνουν την μεγαλύτερη Νοσοκομειακή εταιρία-Γίγαντα του κόσμου! Η Συγχώνευση θα γινει με την Providence St. Joseph Health. Η μη κερδοσκοπική αυτή εταιρια εχει… 120.000 εργαζομένους, και διαθέτει 27 νοσοκομεία από την Καλιφόρνια ως και την…Αλάσκα, αλλα και γηροκομεία! Το νέο σχημα θα εχει 45 δις δολάρια πωλήσεις, ξεπερνώντας την μεγαλυτερη εταιρία παροχής αυτης της υπηρεσίας στις ΗΠΑ την HCA Healthcare Inc.

 

Πού οδεύουμε;

Οι εξελίξεις αυτες δείχνουν ότι όχι απλά δημιουργούνται ασφαλιστικές γίγαντες στις ΗΠΑ , αλλά και τεράστιες συγχωνεύσεις και στον χώρο των νοσοκομείων, που οδηγούν σε αγνώριστη ασφαλιστική αγορά! Με μαθηματικη ακρίβεια πλέον, παμε στη δημιουργία προϋποθέσεων για την  πρώτη πλήρη ιδιωτική  ασφάλιση για υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη παγκοσμίως που παρέχει όχι μόνο καθετοποιημένο προϊόν! Αλλα πολυ περισσότερα!

Η μάχη για την ιδιωτική ασφάλιση 270 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στις ΗΠΑ, μια βιομηχανία 300 δις δολαρίων ετησίως μόνο στον τομέα των φαρμάκων, που ειχε ξεκινήσει πριν μια βδομαδα με τη συγχωνευση της CVS με την  Aetna ήταν μόλις το 10% της συνολικής αγοράς υγείας.

Ομως η μάχη των νοσοκομείων, που μολις τωρα ξεκίνησε , αποτελεί ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κομμάτι της πιττας υγείας.

Ουσιαστικα η τιτανομαχία για την κατάκτηση  της κυριαρχίας στην πίττα 3 τρις δολαρίων ετησίως  αρχίζει πλέον και γινεται αδυσώπητη!

 

Γιατι η εξέλιξη είναι σημαντική;

Οι εταιρίες νοσοκομείων ηταν η ΄μαύρη τρύπα’ του συστήματος, καθως θεωρούνταν δυσκολο να καλύψουν το κενο, λογω των μικρών περιθωρίων κερδους. Όμως οι εξελίξεις στις συγχωνεύσεις μη κερδοσκοπικων αλυσιδων νοσοκομείων δείχνουν ότι πλέον ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ για την πληρη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ενός ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ συστήματος ιδιωτικης ασφάλισης δημιουργήθηκε, καθως υπάρχουν πλέον Νοσοκομεία-Γιγαντες, που ηταν αυτό που ελειπε για την πλήρη καθετοποίηση του συστήματος! Γι αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια επανάσταση, επανάσταση του ιδιωτικού συστήματος ασφάλισης υγείας που είναι πρωτοφανής, και αν πετύχει, θα οδηγήσει σε αλλα μοντέλα ασφάλισης πολύ διαφορετικά από αυτά που ξέραμε. Οδηγεί στο πρώτο ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ εναλλακτικό ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, παγκοσμίως!

 

 Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

 

*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.